Wiadomość

Zupa kanadyjska to doskonała propozycja na posiłek w mroźny dzień. Rozgrzewa i skutecznie zabija głód. Ta potrawa jest tanim daniem, które można wykonać w godzinę.

Zupa kanadyjska przygotowywana jest na bazie bulionu, mięsa mielonego i pieczarek. Wśród składników znajduje się też serek topiony, który można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

Zupy w kuchni kanadyjskiej

Kanada to ogromny kraj, wielokulturowy i różnorodny, interesujący pod każdym względem. Kuchnia kanadyjska stanowi odzwierciedlenie tego wszystkiego, co znaleźć można w ojczyźnie syropu klonowego. Tamtejsza kuchnia to mix smaków z różnych stron świata.

Duży wpływ na to, co jedzą Kanadyjczycy, ma klimat Ameryki Północnej. Jest on surowy niemal w całym kraju, dlatego proponowane w Kanadzie potrawy mają właściwości rozgrzewające. Dużą popularnością cieszą się tam zupy, które skutecznie zabijają głód. Nie ma nic lepszego w mroźny dzień niż gorąca i smaczna zupa kanadyjska . Nie jest ona niskokalorycznym daniem, jednak gdy temperatura powietrza na zewnątrz spada poniżej zera, kaloryczność potraw przestaje zwykle mieć znaczenie.

Zupa kanadyjska z mięsem mielonym i pieczarkami

Oczywiste jest, że istnieje więcej niż jedna zupa kanadyjska, jednak w Polsce najbardziej znany jest jeden przepis na tę potrawę. Jest to zupa kanadyjska z mięsem mielonym , która zaspokoi nawet największy głód. Do zupy tej można użyć zarówno mięsa drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Wybór mięsa zależy do preferencji kucharza, który - zgodnie z recepturą - musi przygotować z niego małe pulpeciki. Zupa kanadyjska z mięsem mielonym stała się tak popularna, że przepis na nią można znaleźć bez żadnego problemu na wielu stronach internetowych poświęconych sztuce kulinarnej.

Poza mięsem, ważnym składnikiem tej zupy są pieczarki, które są produktem żywnościowym dostępnym w polskich sklepach cały rok. Oprócz dostępności ich zaletą jest też niska cena, która sprawia, że kanadyjska zupa z pulpecikami jest daniem dla każdego. Zachętą do przygotowania tej zupy powinna być również wartość odżywcza pieczarek, które - wbrew panującej opinii - są źródłem pozytywnie działających składników. W pieczarkach znaleźć można m.in. błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu, lektyny, które działają przeciwnowotworowo, ergosterol, który hamuje rozwój raka piersi i mnóstwo witamin (z grupy B, C, czy D).

Zobacz film: Rey i jego zupa grzybowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Serek topiony do zupy kanadyjskiej

Zupa kanadyjska z pieczarkami i pulpecikami zawiera kaloryczny serek topiony, który pozwala zapomnieć o głodzie oraz sprawia, że zupa staje się przyjemnie kremowa i aksamitna. Osoby na diecie, które z reguły stronią od tego rodzaju produktów, powinny wiedzieć, że znajdujący się w serku topionym tłuszcz jest doskonałym nośnikiem substancji smakowych i aromatów. Serek topiony spełnia jeszcze drugą rolę - zabiela zupę.

W przepisie na zupę kanadyjską można użyć serka śmietankowego lub pieczarkowego, który dodatkowo wzmocni grzybowy aromat dania. Jeśli chce się unikać wysoko przetworzonych serków dostępnych w marketach, można je przygotować samodzielnie. Aby móc cieszyć się smakiem domowego serka topionego, potrzebna:

· 200 g twarogu,

· 40 g masła,

· 1 jajko,

· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

· 2 łyżki śmietany 18%,

· sól,

· pieprz.

Twaróg, masło i jajko przełożyć do miski odpornej na wysoką temperaturę. Wsypać sodę oczyszczoną, po czym wszystkie składniki rozgnieć za pomocą widelca. Powstałą masę serową posolić i oprószyć pieprzem. Całości odstawić na 2 godziny. Wlać śmietanę, zmieszać ją z pozostałymi składnikami. Miskę umieścić na garnku z gotującą się na niewielkim ogniu wodą. Tworzący się serek często mieszać, do momentu aż masa serowa będzie jednolita, pozbawiona grudek.

Przepis na zupę kanadyjską

Zupa kanadyjska z mięsem mielonym i pieczarkami zaliczana jest do dań o niskim poziomie trudności. Aby ją przygotować, potrzeba jedynie 60 minut. Do przyrządzenia zupy kanadyjskiej, której ilość wystarczy dla 5-6 osób, niezbędne są następujące składniki:

· 1,5 l bulionu warzywnego,

· 250 g pieczarek,

· 3 łyżki serka topionego,

· 400 g mięsa mielonego z indyka,

· 120 g makaronu,

· pęczek natki pietruszki,

· 1 łyżeczka wędzonej papryki,

· łyżeczka płatków chilli,

· 0,5 łyżeczki pieprzu,

· sól,

· pieprz,

· oliwa.

Do mięsa mielonego dodać łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, płatki chilli i odrobinę pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować z nich niewielkie pulpeciki. Usmażyć je na patelni na rozgrzanym oleju.

W garnku zagotować bulion. Dodać do niego pulpeciki i kontynuować gotowanie. Oczyszczone i pokrojone pieczarki przełożyć do bulionu. Makaron ugotować w osobnym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka z zupą dodać serek topiony, szczyptę soli, pieprzu i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopilnować aby serek topiony rozpuścił się.

Co sądzisz o tym artykule?
72
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0