Dla uzależnionych od sera: fondue, zupa serowa i brazylijskie bułeczki serowe

Według wyników badań przeprowadzonych na grupie 120 studentów ser uzależnia jak twarde narkotyki, ponieważ pobudza ten sam obszar w mózgu. Dla tych, którzy nie chcą z tego uzależnienia rezygnować Piotr Kucharski przygotował przepisy na pyszne potrawy z serem w roli głównej. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: zupa serowa, fondue i brazylijskie bułeczki serowe.

Zupa serowa z duszonym porem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 oliwa z oliwy
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 250 g sera cheddar
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. I podsmażyć je razem z cebulką. Zalać wywarem i ugotować aż będą miękkie. Połowę zupy przelać do miseczki, resztę zmiksować na pure. Partiami dodawać ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać resztę zupy i wymieszać. Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki. Szczypiorek posiekać. Zupę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć por i posypać szczypiorkiem.

Fondue

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g sera ementalera
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

Dodatki do maczania:

  • chleb
  • jabłko
  • gruszka
  • pieczone małe ziemniaki

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dolać partię wina i wymieszać aż zgęstnieje. Dodać drugą partię i ponownie wymieszać. Dodawać partiami starte sery i delikatnie mieszać aż się rozpuszczą. Dodać przeciśnięty czosnek i musztardę. Doprawić pieprzem. Fondue podawać w specjalnym naczyniu z dodatkami.

Brazylijskie bułeczki serowe

Składniki:

  • 150 g sera gruyère
  • 100 g mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko „zerówka”
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewać do 200 st. C. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W garnku zagotować mleko i olej. Dodać skrobię tapiokową i mieszać dokładnie przy użyciu miksera. W trakcie miksowania wbić jajko. Gdy masa jest jednolita, dodać porcjami ser. Miksować jeszcze przez chwilę. Masę zostawić do ostygnięcia na 10 minut. Mokrą łyżką nabierać porcje ciasta i mokrymi dłońmi formować z niego bułeczki wielkości piłeczki golfowej. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości