Zupa serowa z duszonym porem
Składniki:
- 1 cebula
- 1 oliwa z oliwy
- 6 ziemniaków
- 1 litr bulionu drobiowego
- 250 g sera cheddar
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 pory
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. I podsmażyć je razem z cebulką. Zalać wywarem i ugotować aż będą miękkie. Połowę zupy przelać do miseczki, resztę zmiksować na pure. Partiami dodawać ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać resztę zupy i wymieszać. Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki. Szczypiorek posiekać. Zupę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć por i posypać szczypiorkiem.
Fondue
Składniki:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 100 g sera ementalera
- 100 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
Dodatki do maczania:
- chleb
- jabłko
- gruszka
- pieczone małe ziemniaki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dolać partię wina i wymieszać aż zgęstnieje. Dodać drugą partię i ponownie wymieszać. Dodawać partiami starte sery i delikatnie mieszać aż się rozpuszczą. Dodać przeciśnięty czosnek i musztardę. Doprawić pieprzem. Fondue podawać w specjalnym naczyniu z dodatkami.
Brazylijskie bułeczki serowe
Składniki:
- 150 g sera gruyère
- 100 g mleka
- 4 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko „zerówka”
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewać do 200 st. C. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W garnku zagotować mleko i olej. Dodać skrobię tapiokową i mieszać dokładnie przy użyciu miksera. W trakcie miksowania wbić jajko. Gdy masa jest jednolita, dodać porcjami ser. Miksować jeszcze przez chwilę. Masę zostawić do ostygnięcia na 10 minut. Mokrą łyżką nabierać porcje ciasta i mokrymi dłońmi formować z niego bułeczki wielkości piłeczki golfowej. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min.
Autor: Iza Dorf