Pierogi z ziemniakami – jak przygotować ciasto i farsz?

pierożki
Fot. mikroman6 / Getty Images
Pierogi z ziemniakami to dość nietypowy obiad. Jak się okazuje, farsz z ziemniaków można łączyć z wieloma różnymi produktami, za każdym razem uzyskując inny wariant tego dania. Dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto oraz z czym połączyć ziemniaki, aby pierogi były pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ręcznie robione pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Zdecydowanie lepiej smakują takie, które przygotowane są z sercem i zaangażowaniem w domowej kuchni niż kupione w sklepie. Sprawdź, jak zrobić pierogi z ziemniakami i jakiego farszu najlepiej do nich użyć.

Więcej:

Pierogi z ziemniakami i cebulą – podstawowy przepis

Najważniejsze w przypadku pierogów jest idealnie wyrobione ciasto. Dzięki dokładnie przygotowanym składnikom pierogi będą miękkie i pyszne, co przełoży się na udany obiad i radość całej rodziny. Pierogi z ziemniakami są mniej popularne niż np. pierogi z kapustą i z grzybami, z mięsem lub przygotowywane na słodko. Przepis na pierogi z ziemniakami na pewno sprawdzi się jako pomysł na obiad. Możesz także zaproponować je na święta, np. Jako jedno z dań na wigilijny wieczór.

Składniki na ok. 30 pierogów:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • odrobina soli do smaku,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%,
  • czarny pieprz do smaku,
  • odrobina oleju lub masła do smażenia.

Przygotowanie:

1. Rozpocznij od przygotowania farszu. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła, a następnie zeszklij cebulę. Dopraw ją solą oraz pieprzem i odstaw.

2. Ziemniaki przepuść przez praskę. Jeśli nie masz takiego przyrządu, możesz je dokładnie rozbić tłuczkiem. Ugotowane ziemniaki nie powinny mieć większych kawałków, dlatego zrób to dokładnie.

3. Dodaj do ziemniaków śmietanę i dokładnie wymieszaj.

4. Następnie dodaj do ziemniaków i śmietany wcześniej przygotowaną cebulę. Dokładnie wymieszaj farsz. Możesz także przygotować pierogi z ziemniakami startymi na tarce.

5. Dopraw farsz solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj dokładnie farsz.

6. Gdy farsz jest gotowy, czas na przygotowanie ciasta na pierogi z ziemniakami . Mąkę przesiej do dużej miski i zrób wgłębienie na środku. Wbij jajko, dodaj miękkie masło i odrobinę soli do smaku. Wlej gorącą wodę.

7. Zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, możesz przenieść ciasto na stolnicę posypaną mąką. Nie używaj jej za dużo – nadmiar mąki sprawia, że pierogi po ugotowaniu są twarde.

8. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, odstaw je na około 20 minut, przykryte ściereczką.

9. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2–3 mm. Wałek podsypuj mąką, aby nie przyklejał się do ciasta.

10. Przy pomocy szklanki wycinaj kręgi z wyrobionego ciasta. Na ciasto nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Możesz do tego wykorzystać specjalny plastikowy przyrząd do lepienia pierogów.

11. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zacznie bulgotać, wrzuć do niej kilka lub kilkanaście pierogów. Ważne, aby nie było ich za dużo w jednym miejscu – mogą się wtedy posklejać. Woda powinna się ponownie zagotować. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze na średnim ogniu przez około 2 min.

12. Wyciągaj pierogi łyżką cedzakową na półmisek lub duży talerz.

Leniwe pierogi z ziemniakami – najlepszy przepis

Możesz także przygotować inną wersję pierogów – tzw. leniwe. Wyglądem przypominają kluski. Jak zrobić pierogi z ziemniakami w takiej wersji?

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 250 g sera twarogowego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • odrobina soli do smaku.

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę. Odstaw, aby odrobinę ostygły.

2. Zmiksuj ser lub przepuść go przez maszynkę do mielenia. Dodaj do niego ziemniaki, jajko i mąkę. Energicznie zagnieć ciasto.

3. Na stolnicy obsypanej mąką uformuj wałek o średnicy około 2 cm. Spłaszcz go i pokrój w ukośne, kilkucentymetrowe kawałki.

4. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć pierogi leniwe do wody i gotuj jeszcze około 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

5. Wyjmij łyżką cedzakową pierogi leniwe na półmisek. Możesz je posypać cynamonem lub polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Lepimy pierogi z paniami z zespołu Powsinianie 2

Inne rodzaje farszu – jak przygotować?

Aby zrobić pierogi z ziemniakami i boczkiem , możesz skorzystać z naszego pierwszego przepisu i dodatkowo dodać do cebuli małe kawałki boczku. Ważne, aby podsmażyć go na tyle, aby tłuszcz się roztopił. Zamiast boczku, możesz także wykorzystać inne mięso i zrobić np. pierogi z ziemniakami i kiełbasą .

Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie pierogów z ziemniakami i serem . Do ziemniaków dodaj 200 g tłustego białego sera i zmiksuj lub zmiel całość. Do farszu dodaj obraną, posiekaną i zeszkloną cebulę.

Do ziemniaków możesz także dodać ugotowaną kapustę. Pierogi z ziemniakami i kapustą to świetny pomysł na danie na święta.

Do ugotowanych ziemniaków połączonych z cebulką możesz dodać także podgrzybki lub kurki. Pierogi z ziemniakami i grzybami to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Zamiast grzybów, możesz także przygotować pierogi z ziemniakami i pieczarkami . Ważne, aby były drobno pokrojone i podsmażone na odrobinie oliwy lub masła.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości