Przepisy kulinarne

Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie. "Jestem w pierogowym raju"

Przepisy kulinarne

Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie. "Jestem w pierogowym raju"

Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie. Zobaczcie jak mieszkańcy Warszawy przygotowują się do świąt. Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi!

Ania Kalczyńska spędziła poranek sprzedając najlepsze pierogi w Warszawie. Zobaczcie jak powstają te małe arcydzieła sztuki kulinarnej. Jak warszawiacy przygotowują się do Wigilii? Czy sami przygotowują wszystkie dania, czy raczej zamawiają catering?

Anna Kalczyńska: Krokiety, dziesięć rodzajów pierogów... jestem w pierogowym raju. Już nie mogę doczekać się tej Wigilii. Wszystkiego dobrego na Święta! 

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to czasochłonne danie. Można je przygotować z suszonymi lub mrożonymi grzybami. Istnieje też przepis na drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z piekarnika.

Zobacz też: Lepienie pierogów – sprawdzone sposoby >>>

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – z czym podawać?

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, które często gości na polskich wigilijnych stołach. Przepis na nie można znaleźć w niejednej książce kucharskiej poświęconej tradycyjnej kuchni polskiej. Jest w nich wszystko, co kojarzy się nam z nadwiślańskimi smakami. Znaleźć w nich można kiszoną kapustę i grzyby, które wielu z nas zbiera w trakcie rodzinnego grzybobrania. Pierogi z kapustą i grzybami w wersji podstawowej nie należą do dań bardzo kalorycznych (171 kcal/100g). Z reguły nie ma to znaczenia, gdyż większość miłośników pierogów bardzo rzadko jada je bez podwyższających kaloryczność potrawy dodatków.

Czym okrasić pierogi z kapustą i grzybami? To pytanie zadają sobie raczej osoby niebędące na diecie odchudzającej. Podaje się je m.in. z tłustymi skwarkami lub ze smażoną cebulą. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami z reguły serwuje się z barszczem czerwonym. Wyśmienicie smakują też z sosem borowikowym. Zwolennicy niebanalnych rozwiązań mogą pokusić się o przygotowanie świątecznych pierogów z kapustą i grzybami w sosie z sera pleśniowego. Ciekawym dodatkiem do tego dania może okazać się sos buraczany.

Zobacz też: Co ugotować na Święta Bożego Narodzenia? >>>

Trzymając w ręku przepis na pierogi z kapustą i grzybami , trzeba wiedzieć, że jest to danie czasochłonne. Na szczęście pierogi można przygotować przed świętami i zamrozić.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Do pierogów z grzybami i kapustą nie potrzeba świeżych składników. Stanowi to ogromne ułatwienie i pozwala cieszyć się smakiem tego dania przez cały rok. Niektórzy przygotowują pierogi z kapustą i grzybami suszonymi , inni zaś decydują się na pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi . Warto jednak wiedzieć, że suszone grzyby przed użyciem należy opłukać, zalać wodą i namoczyć (najlepiej na całą noc). Wypłukania wymaga również kapusta, ale tylko wtedy, gdy jest zbyt kwaśna. Mięsożercy mogą zmodyfikować podstawowy przepis i przygotować pierogi z kapustą, grzybami i mięsem.

Zobacz też: W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej >>>

Ciasto na pierogi z kapustą i grzybami – z mąki pszennej, z drożdżami, bezglutenowe

Ciasto na pierogi zazwyczaj wyrabiane jest z mąki pszennej, wody, jajka, soli, oleju. Osoby, którym znudziła się tradycyjna wersja tego dania, mogą zrobić drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z piekarnika. Są lekkie, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami można jeść na zimno. Nie wymagają żadnych dodatków. Miłośnicy polskich pierogów, którym brakuje czasu na ich samodzielne zrobienie, mogą kupić gotowe mrożone pierogi z kapustą i grzybami leśnymi. Można je dostać niemal w każdym markecie. Z pierogów z kapustą i grzybami nie muszą rezygnować chorzy na celiakię i stroniący od glutenu zwolennicy zdrowego odżywiania. Ciasto do bezglutenowych pierogów można przygotować z mąki kukurydzianej.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto (na 50 pierogów):

  •  2 szklanki mąki,
  •  1 łyżeczka soli,
  •  ½ łyżki oleju,
  •  około 1 szklanki ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  •  pół litrowego słoika suszonych grzybów,
  •  500 g kiszonej kapusty,
  •  ½ pietruszki,
  •  1½ cebuli,
  •  sól i pieprz do smaku,
  •  1½ łyżki oleju.

Przygotowanie:

1. Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw przynajmniej na 6 godzin. Po tym czasie ugotuj je razem z obraną pietruszką w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby osiągną odpowiednią miękkość, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.

2. Kapustę ugotuj w 200 ml wody. Gdy będzie już wystarczająco miękka, odciśnij ją.

3. Ugotowane grzyby i pietruszkę odcedź, a wywar zachowaj (można przygotować na nim zupę grzybową).

4. Grzyby i kapustę zmiel w maszynce do mięsa o dużych oczkach lub posiekaj na desce.

5. Cebulę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, a gdy będzie odpowiednio zeszklona, wymieszaj ją z resztą składników farszu.

6. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, utwórz z niej niewielki kopczyk z wgłębieniem na środku, po czym dodaj sól, olej i ciepłą wodę.

7. Zagnieć ciasto na pierogi, zagarniając mąkę od zewnątrz kopczyka w kierunku wgłębienia. Wyrabiaj je ok. 15 minut. Po tym czasie powinno być odpowiednio miękkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Wstaw wodę na pierogi.

8. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, złóż na pół i sklej brzegi.

9. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj od 3 do 5 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
80
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
15.12.2019
Gosia
Ja też poproszę. BARDZO
15.12.2019
Anna Kalczyńska
Pierwsza budka w hali Mirowskiej wchodząc od dziedzińca
14.12.2019
Aga
A gdzie te pierogi mozna kupic ? Mozna prosic adres Pierogarni