Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową
Składniki:
sól
biały pieprz
500 g selera
2 ziemniaki
3 łyżki masła
1 główka czosnku
pęczek pietruszki
gałka muszkatołowa
100 ml białego wytrawnego wina
700-800 ml bulionu warzywnego
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego z masłem. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego i lekko podgrzać. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.
Składniki - chleb:
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
250 ml maślanki
150 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml oleju rzepakowego
Domowy majonez:
3 żółtka
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki jasnego octu winnego
250 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.
Majonez: przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy, gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.
Schabowe inaczej
Składniki:
2 cukinie
sól i pieprz
schabowe (około 150 g każdy)
olej
500 g ziemniaków (najlepiej małych do pieczenia)
Przygotowanie:
Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie olejem. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie usmażyć kotlety na oleju, w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, by były ciepłe. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN