Jedzenie spaghetti widelcem wymaga wprawy. Nie wszyscy radzą sobie z nabieraniem długiego makaronu, dlatego nieumiejętne używanie sztućców kończy się poplamieniem ubrania. Jedzenie spaghetti będzie łatwiejsze, gdy widelec, na który nawijana jest potrawa, oprze się o dużą łyżkę. Pełni ona tę samą funkcję, co ścianka naczynia, czyli chroni przed zsuwaniem się makaronu.
Więcej:
- W kuchni Dzień dobry TVN: rozgrzewający ramen
- Spaghetti z tuńczykiem i penne z kaparami
- Włoskie przepisy na makaron i pyszne sosy
Spaghetti – danie międzynarodowe
Spaghetti, zaraz po pizzy, jest jedną z głównych potraw kuchni włoskiej. I choć korzenie tego dania sięgają innego kontynentu – Azji, to właśnie Włosi rozsławili je na całym świecie. To, jak jeść spaghetti zależy głównie od kultury włoskiej. Nie każdy jednak ma taką wprawę w jedzeniu długiego makaronu jak Włosi, dlatego dopuszczalne jest ułatwienie sobie tego zadania dodatkowymi sztućcami oprócz noża. Krojenie tego dania jest wręcz zabronione i łamie ideę jedzenia długiego makaronu z aromatycznym sosem.
Jeśli chcemy odwiedzić włoską restaurację lub zwiedzić ten region turystyczny, trzeba umieć sprawnie posługiwać się widelcem. W mniej oficjalnych sytuacjach trzeba przynajmniej wiedzieć, jak jeść spaghetti łyżką i widelcem .
Jak jeść spaghetti?
Doceniając smaki kuchni włoskiej, warto się zastanowić, jak jeść spaghetti zgodnie z tamtejszą kulturą. Najbardziej akceptowanym przez Włochów sposobem jest użycie wyłącznie widelca. Nie jest to łatwe, ale można się tego szybko nauczyć. Sposób jedzenia spaghetti samym widelcem w kilku krokach:
1. Widelec należy trzymać w ręce, której najczęściej używamy do jedzenia, czyli zwykle w prawej (osoby leworęczne w lewej).
2. Delikatnie wbijamy widelec w danie i nakładamy na jego zęby dosłownie 2-3 nitki (po zwinięciu będą mieć wielkość średniego kęsa). Po nałożeniu widelec trzymamy w pozycji poziomej, ewentualnie delikatnie nim potrząsamy, aby pozbyć się wiszących resztek lub nadmiaru makaronu.
3. Końcówkę widelca z nałożonym makaronem przystawiamy do boku naczynia (talerza lub miski) a następnie kręcimy nim wokół własnej osi, aby nitki, zakręcając się, stworzyły niewielki kokon.
4. Podnosimy widelec z makaronem i lekko nim potrząsamy, aby usunąć luźne resztki lub nadmiar sosu, które mogłyby poplamić nasze ubranie. Tak nałożone spaghetti je się we Włoszech.
Jak jeść spaghetti łyżką i widelcem?
Spaghetti na ogół powinno się jeść tylko za pomocą widelca. Jedzenie spaghetti łyżką i widelcem według Włochów jest typowe głównie dla dzieci, które nie nabyły jeszcze wprawy w jedzeniu tej potrawy. Jednak wspomaganie się łyżką nie jest niczym strasznym i w mniej oficjalnych sytuacjach można sobie na to pozwolić bez żadnych konsekwencji. To, jak jeść spaghetti widelcem i łyżką zależy głównie od naszej wygody. Używając obu sztućców, łatwiej poradzimy sobie z długim makaronem.
Oto jak jeść spaghetti łyżką :
1. Widelec trzymamy w ręce, której najczęściej używamy podczas jedzenia. W drugiej umieszczamy łyżkę. W jedzeniu spaghetti dobrze sprawdzi się bardziej płaska i szeroka forma dużej łyżki.
2. Na widelec nadziewamy kilka nitek makaronu (aby kęs nie był za duży).
3. Podnosimy widelec i trzymając go w pozycji poziomej, lekko potrząsamy, aby pozbyć się nadmiaru resztek i sosu. Jego końcówkę pionowo przykładamy do zagłębienia w łyżce.
4. Obracamy widelcem wokół jego własnej osi, cały czas dotykając łyżki. Gdy z nitek utworzy się niewielki kokon, widelec należy przechylić na pozycję poziomą i powoli odłączyć od siebie sztućce. Jego końcówkę do ostatniej chwili zabezpieczamy łyżką, aby nitki nie zsunęły się z widelca. Taką technikę nakładania makaronu poleca się dzieciom i osobom, które mają problemy z prawidłową, włoską metodą opartą na jedzeniu spaghetti wyłącznie widelcem.
Właściwe jedzenie spaghetti widelcem lub łyżką
Do spaghetti często serwuje się aromatyczne wino, jednak na stole powinna się pojawić również zwykła woda do popijania. Jest to ważne w przypadku dość zapychających dań, do których zalicza się makaron z sosem bolognese lub carbonara.
Do spaghetti obowiązkowo dołącza się serwetki. Długie nitki pokryte sosem zawsze mogą mocno poplamić zastawę, obrus czy ubranie, dlatego chcąc właściwie podać danie, trzeba zapewnić każdemu elegancką chusteczkę (najlepiej materiałową). Dobre maniery wymagają rozłożenia jej na kolanach, ale w bardziej luźnym towarzystwie można sobie pozwolić na zawieszenie chusteczki za kołnierzem lub pod szyją.
Jedząc spaghetti, należy unikać wbijania widelca w sam środek talerza, ponieważ zwykle prowadzi to do nałożenia zbyt dużej ilości makaronu. Utworzony z nitek kokon będzie za duży jako kęs i może łatwiej pobrudzić ubranie.
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision