Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki masła
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1 marchewka pokrojona w julienne
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 5 łyżek sezamu
- Dodatkowo: makaron nitki ugotowany
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z groszkiem i całość zalej wywarem. Gotuj kilka minut z dodatkiem sosu sojowego ciemnego, sosu ostrygowego i połową zalecanej ilości sosu sojowego, jasnego. Dodaj również przyprawy. Na osobnej patelni podpraż sezam. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na sam koniec, gdy już będzie maksymalnie rozgrzany wlej pozostałą część sosu sojowego jasnego i energicznie wymieszaj. Powinna powstać chrupiąca kruszonka. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem oraz kruszonką z sezamu. Podawaj z ugotowanym makaronem nitki.
Spaghetti z tuńczykiem, ze skórką z cytryny, chili i zieloną pietruszką
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 1 papryczka chili posiekana
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw kilka łyżek wody, w której się gotował. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z chili. Dodaj odsączonego tuńczyka i makaron. Całość wymieszaj, skrop cytryną, dodaj skórkę i zieloną pietruszkę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Penne z kaparami, czarnymi oliwkami i czerwonym pesto
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- 2 łyżki kaparów
- garść czarnych oliwek
- 1 duża łyżka czerwonego pesto
- garść liści zielonej bazylii
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go i dodaj kapary, oliwki, pesto i oliwę i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeżo mielony pieprz oraz oregano. Przełóż na talerze i udekoruj parmezanem oraz bazylią.
Zobacz też:
- Co jeść podczas Halloween?
- Ciecierzyca, soczewica i fasola. Rośliny strączkowe w kuchni - przepisy
- Kreatywne gotowanie: gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu
Źródło: Daria Ładocha