Materiał promocyjny

Przepisy na dania z superfoods. Rozpocznij zdrowy rok z Anią Starmach

Superfoods, to w 100 proc. naturalne produkty roślinne o najwyższych wartościach odżywczych. Dodając je do codziennego menu, zbilansujesz swoją dietę. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach pokazuje, jak wykonać smoothie z chlorellą i szpinakiem, kanapki z quacamole i morgingą, ciasteczka kokosowe i kakaową owsiankę. Palce lizać!

Poranna miska mocy

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka acai
  • 1 łyżka maqui
  • 2 łyżeczki goji
  • 2 łyżki supermusli z miechunką
  • 2 łyżeczki miechunki
  • 1/2 kiwi
  • 1/4 mango

Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj z acai o maqui oraz bananem, przełóż do miseczki. Dodaj musli, goji, miechunkę kiwi oraz kawałki mango.

Smoothie z chlorellą i szpinakiem

Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego
  • duża garść szpinaku
  • 3 plastry ananasa
  • 1 łyżka maca
  • 1 łyżka chlorelli
  • 1 miękkie awokado
  • 1 łyżka pestek granatu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz granatu umieść w blenderze kielichowym. Zmiksuj, przed podaniem posyp granatem.

Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

Kokosowe ciasteczka

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka surowego kruszonego kakao

Przygotowanie:

Mąkę, miód, masło wymieszaj, dodaj kakao, z ciasta zrób kulę i wstaw do lodówki, aby się schłodziło. Z masy lep niewielkie kulki, układaj na blasze z papierem do pieczenia, piecz ok. 20 min. w 180 st. C. Schładzaj na kratce.

Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

Kakaowa owsianka

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka surowego kruszonego kakao
  • 1 duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka lucumy
  • 1 łyżka morwy
  • 1 łyżka pestek granatu
  • świeża mięta
  • 1 łyżka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy kakao, cynamon, lucumę. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 min. Przełóż do miseczek, dodaj kruszone kakao, granat, morwę, miętę oraz posiekane grubo orzechy.

Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

Kanapki z quacamole i morgingą

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 miękkie awokado
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/3 cebuli
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka moringi
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy widelcem, cebulę i chili drobno kroimy, pomidora kroimy w kostkę. Awokado mieszamy z cebulą i chili, dodajemy moringę, limonkę i sól oraz pomidora, mieszamy. Guacamole układamy na kromkach chleba, posypujemy czarnuszką.

Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości