Materiał promocyjny

Makrela na różne sposoby

W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!

Zdjęcie: sxc.hu

Filety z makreli w pikantnej marynacie

Składniki:

sól i pieprz

sok z cytryny

oliwa z oliwek

2 świeże makrele

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryczka chilli

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Makrele wyfiletować. Zaczynając od strony ogona ostrym nożem ciąć mięso wzdłuż kręgosłupa, trzymając się linii grzbietowej oraz środka brzucha. Zakończyć przy płetwie bocznej i odciąć. Pod kontem odciąć również otłuszczony brzuszek, tym samym pozbywając się ości z tej części ryby. Od strony skóry wykonać 3-4 nacięcia. Przyprawić solą i pieprzem. Pietruszkę, czosnek i chilli wymieszać z łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Otrzymaną marynatą natrzeć filety, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony zaczynając od strony skóry.

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki:

2 kromki chleba

150 g liści sałaty

1 wędzona makrela

1 łyżka oliwy z oliwek

Dresing:

sól

czarny pieprz

1 łyżka oliwy

2 łyżki majonezu

0, 5 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Kawałki chleba równo rozłożyć i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aż będą rumiane i chrupiące. Liście sałaty ułożyć w misce, posypać grzankami. Mięso makreli oddzielić od ości, zdjąć skórę, podzielić na cząstki i posypać po sałacie. Składniki dresingu dokładnie ze sobą połączyć i polać po sałacie.

Makrela w curry

Składniki:

4 świeże makrele

sok z dwóch cytryn

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki tajskiej pasty curry

pęczek kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Makrele umyć i osuszyć. Na bokach każdej z ryb wykonać nacięcia. Pastę curry wymieszać z oliwą i sokiem z jednej cytryny. Następnie natrzeć nią ryby z zewnątrz i wewnątrz, wypełniając również nacięcia. Przygotować cztery podwójnie złożone kwadraty z folii aluminiowej. Na nich ułożyć ryby, skropić sokiem z cytryny, posypać kolendrą lub pietruszką i dokładnie zawinąć. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Każdą z paczek ułożyć na osobnym talerzu, odwinąć i podać w folii.

Chleb na maślance

Składniki:

1 łyżeczka soli

500 ml maślanki

400g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)

Przygotowanie:

Maślankę podgrzać do około 40ºC. Rozpuścić w niej drożdże. Mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać rozczyn z drożdży i maślanki, wymieszać przy pomocy dużej, drewnianej łyżki. Następnie wyrobić rękami, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej keksówki, wierzch posmarować wodą, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230° C, piec około 40 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości