Zdjęcie: sxc.hu
Filety z makreli w pikantnej marynacie
Składniki:
sól i pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
2 świeże makrele
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chilli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makrele wyfiletować. Zaczynając od strony ogona ostrym nożem ciąć mięso wzdłuż kręgosłupa, trzymając się linii grzbietowej oraz środka brzucha. Zakończyć przy płetwie bocznej i odciąć. Pod kontem odciąć również otłuszczony brzuszek, tym samym pozbywając się ości z tej części ryby. Od strony skóry wykonać 3-4 nacięcia. Przyprawić solą i pieprzem. Pietruszkę, czosnek i chilli wymieszać z łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Otrzymaną marynatą natrzeć filety, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony zaczynając od strony skóry.
Sałatka z wędzoną makrelą
Składniki:
2 kromki chleba
150 g liści sałaty
1 wędzona makrela
1 łyżka oliwy z oliwek
Dresing:
sól
czarny pieprz
1 łyżka oliwy
2 łyżki majonezu
0, 5 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Kawałki chleba równo rozłożyć i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aż będą rumiane i chrupiące. Liście sałaty ułożyć w misce, posypać grzankami. Mięso makreli oddzielić od ości, zdjąć skórę, podzielić na cząstki i posypać po sałacie. Składniki dresingu dokładnie ze sobą połączyć i polać po sałacie.
Makrela w curry
Składniki:
4 świeże makrele
sok z dwóch cytryn
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki tajskiej pasty curry
pęczek kolendry lub pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Makrele umyć i osuszyć. Na bokach każdej z ryb wykonać nacięcia. Pastę curry wymieszać z oliwą i sokiem z jednej cytryny. Następnie natrzeć nią ryby z zewnątrz i wewnątrz, wypełniając również nacięcia. Przygotować cztery podwójnie złożone kwadraty z folii aluminiowej. Na nich ułożyć ryby, skropić sokiem z cytryny, posypać kolendrą lub pietruszką i dokładnie zawinąć. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Każdą z paczek ułożyć na osobnym talerzu, odwinąć i podać w folii.
Chleb na maślance
Składniki:
1 łyżeczka soli
500 ml maślanki
400g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
Przygotowanie:
Maślankę podgrzać do około 40ºC. Rozpuścić w niej drożdże. Mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać rozczyn z drożdży i maślanki, wymieszać przy pomocy dużej, drewnianej łyżki. Następnie wyrobić rękami, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej keksówki, wierzch posmarować wodą, oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230° C, piec około 40 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN