Omlet z warzywami
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
kawałek dyni
1 korzeń pietruszki
5-6 dużych różyczek brokuła
oliwa z oliwek
4 jajka
100 ml mleka ryżowego
sól i pieprz do smaku
50 g twardego sera koziego
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę, dynię i pietruszkę. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Smażyć kilka minut. Podlać odrobiną wody i poddusić aż warzywa będą miękkie. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Dolać mleko, wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na patelnię, przyprawić pieprzem i solą, posypać startym serem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Gotować tak przez 5-6 minut. Następnie wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika z włączoną górną grzałką, na temperaturę 160ºC.
Kotleciki rybne z warzywami
Składniki:
700 g świeżego łososia lub innej ryby bez skóry i ości
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
mąka kukurydziana
1 łyżeczka sosu sojowego
pęczek koperku
1 marchewka
sól i pieprz
świeży ogórek
1 łyżka oliwy
2 marchewki
1 pietruszka
1 brokuł
2 brukselki
Przygotowanie:
Łososia pokroić na małe kawałki i rozdrobnić w robocie kuchennym, uważając aby nie rozdrobnić za bardzo by nie powstała pasta. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, sos sojowy, pęczek koperku i startą na tarce na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Wszystko wymieszać, dodać tyle mąki kukurydzianej aby można było formować kotleciki. Z ciasta uformować 6-8 płaskich kotlecików. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić je z wierzchu oliwą. Upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 minut.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Poddusić na patelni z odrobiną wody i oliwy. Gdy warzywa będą miękkie dodać podzielony na różyczki brokuł i podzieloną na listki brukselkę. Wszystko dusić aż będzie miękkie. Podawać z kotlecikami.
Pełnoziarniste babeczki z jagodami
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
1 1/2 proszku do pieczenia
1 sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego
280 ml maślanki
1 duże jajko
75 g oleju kokosowego
100 g jagód (mogą być mrożone) lub borówek amerykańskich
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Dodać maślankę, jajka, olej i rozgniecione banany. Szybko wymieszać wszystkie składniki aby się połączyły (trzeba uważać aby nie wymieszać za mocno). Dodać borówki i delikatnie całość wymieszać. Formę do muffinek z 12 otworami wyłożyć papilotkami. Łyżką nałożyć masę do foremek. Wierzch babeczek posypać cukrem. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut aż wierzch będzie złoto-brązowy. Babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN