Chłodnik zimny i pachnący
Składniki:
1 czerwona paprykę
3 czerwone pomidory
1 główkę czosnku
2 papryczki chili
pół pęczka kolendry
pół pęczka bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
kromka razowca
ocet winny lub sok z cytryny
4 łyżki oliwy
opcjonalnie kmin rzymski
szczypta szczypiorku
długo dojrzewający ser oczy
Oliwa
Przygotowanie:
Paprykę, czosnek i pomidory pieczemy w całości, aż staną się miękkie. Papryka może posiedzieć w piekarniku chwile dłużej. Będzie gotowa, gdy skórka znacznie ściemnieje. Po wyjęciu z pieca warzywa obieramy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, zioła siekamy i dodajemy resztę przypraw, porwaną bułkę, oliwę i ocet. Mikstura trafia do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc do mocnego schłodzenia. Smaki się przegryzą i chłodnik nabiera ostrości. Po wyjęciu naszej pyszności mielimy ją na gładką masę, dodając ewentualnie soku pomidorowego i świeżo mielonego pieprzu. Serwujemy z natką pietruszki, oliwą i owczym serem.
Ogórkowa na zimno
Składniki:
1 jogurt grecki
1 kefir
3 ząbki czosnku
1 ogórek
pęczek rzodkiewki
kolendra
szczypiorek
koperek
sól
świeżo mielony pieprz
cytryna
migdały
olej arganowy lub z orzechów laskowych
ew. jajo np. przepiórcze kiełki do dekoracji
do zupki pasuje sorbet z trawy cytrynowej, kolendry, ogórka i chili
Przygotowanie:
Ogórka i rzodkiewkę trzemy na tarce, mieszamy z jogurtem i kefirem. Doprawiamy świeżymi ziołami, solą pieprzem i czosnkiem, ew. sokiem z cytryny. Zupę chłodzimy. Część chłodnika możemy zamrozić w formie kostek i wrzucać do zupy na chwilę przed podaniem. Chłodnik może występować solo lub serwowany z migdałami, grzankami i kroplami oliwy, kępką kiełków i ziołami. Na ciepłe dni jak znalazł.
Chłodnik królewski
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkwi
40 dkg świeżych ogórków
3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypioru
1 cytryna
1 l kefiru
1 l maślanka
0,5 l jogurtu
10 jaj przepiórczych
garść świeżego szczawiu
Przygotowanie:
Z botwiny odrywamy listki i buraczki a gałąź kroimy na małe kawałki. W rondelku nastawiamy małą ilość wody z cukrem i octem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy posiekaną botwinkę i odstawiamy na bok aż zmięknie. Do miski na grubych oczkach ścieramy ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wciskamy cytrynę, dodajemy sól, mocno ściskamy w dłoniach, aby warzywa puściły sok. Odstawiamy na około 1 godz. Wyciągamy z lodówki i dodajemy posiekany koper i szczypior, ugotowaną botwinkę wraz z wodą oraz jogurt, maślankę, kefir. Szczaw i liście botwinki siekamy drobno i wraz z ugotowanym jajkiem podajemy do chłodnika. Jeżeli chłodnik jest zbyt mało buraczany można dodać zakwas buraczany.
Chłodnik truskawkowo – melonowy
Składniki:
0,5 kg truskawek
1 melon
1 butelka szampana
kilka gałązek mięty
2 łyżeczki cukru brązowego
50-100 ml soku z limonki
lody waniliowe
Przygotowanie:
Połowę truskawek i całego melona kroimy na kawałki wkładamy do miski i zalewamy szampanem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Resztę truskawek wkładamy do bendera, dodajemy cukier i miksujemy. Powstałą masę zamrażamy, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyciągamy owoce z szampanem i doprawiamy cukrem, lionką i miętą. Podajemy z kulką lodów waniliowych i powstałą truskawkową granitą. Można udekorować płatkami róży nie pryskanymi chemikaliami.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN