Pieczona pyra z wędzonym łosiem i wasabi
Składniki:
1 ziemniak - odmiana do pieczenia
2 cienkie plastry łososia wędzonego
50 g bryndzy
50 g bielucha lub innego kremowego serka
odrobina wasabi lub świeżo tartego chrzanu do smaku
szczypta siekanego kopru i szczypiorku
łyżka masła
prażony sezam
Przygotowanie:
Ziemniaka pieczemy tak, aby skórka była chrupka, a miąższ miękki i kremowy. Serki łączymy na gładką masę, doprawiamy ziołami i chrzanem. Na plastrze łososia rozsmarowujemy serek i zawijamy roladkę. Rybę obtaczamy w sezamie i kroimy na mniejsze części (serwujemy od razu, jeśli składniki są zimne lub studzimy). Ziemniak rozkrawamy, lekko solimy i dodajemy prawdziwe wiejskie masło. Do tego zestawu idealnie pasuje cytryna.
Kartoflany róż
Składniki:
1 pieczony lub gotowany na parze burak
1 ugotowany ziemniak - odmiana sałatkowa
3 łyżki jogurtu
1 łyżka dobrego majonezu
ew. ząbek czosnku
łyżeczka oliwy do smaku
prażone pestki dyni
ew. olej carotino do ozdoby
rzeżucha do dekoracji
dla odważnych - feta i pomarańcza
Przygotowanie:
Pyszna i prosta sałatka o genialnym różowym kolorze. Ziemniaka i buraka kroimy w grubą kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy na płatkach cienko pokrojonego buraka i cząstkach pomarańczy. Na środku układamy naszą sałatkę i posypujemy kruszoną fetą.
Pieczony ziemniak z creme fraiche i czarnym kawiorem
Składniki:
1 duży ziemniak, najlepiej Diamant lub Spunta
czarny kawior
3 łyżki śmietany 36%
5 łyżek śmietany 12 % lub 3 łyżki maślanki
(dodając śmietanę 12% koniecznie dodajmy 1 cytrynę)
Przygotowanie:
Ziemniaka wstępnie parujemy do momentu aż będzie miękki z zewnątrz. Po wyjęciu z parowania lekko nacieramy tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10-15 minutach ziemniaka lekko nacinamy. Łączymy śmietany (lub śmietanę i maślankę) i ubijamy do momentu powstania puszystego, tłustego kremu o kwaskowatym posmaku. Na rozcięciu układamy krem, a na nim kawior. Podajemy z ćwiartką cytryny.
Lekka sałatka z fioletowych ziemniaków
Składniki:
5 ziemniaków typu Violette Noir
2 łyżki oliwy z oliwek
3 świeże lub mrożone borowiki
łyżka masła
2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
2 pomidory
kilka listków bazylii i natki pietruszki
50 ml białego wina
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinie. Po ugotowaniu obieramy, studzimy i kroimy jak nam się podoba, po czym umieszczamy w misce. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy drobno i umieszczamy w misce. Dodajemy musztardę, oliwę, białe wino i posiekane zioła. Borowiki siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do miski. Całość doprawiamy i mieszamy, aż płyny się połączą i powstanie gęsty sos.
Palce lizać!
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN