Caldo verde czyli zupa ziemniaczana z jarmużem i chorizo
Składniki:
400 g ziemniaków
ok. 2 l bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 por
200 g jarmużu
200 g pomidorów w puszce krojonych
100 g portugalskiego chourico, lub hiszpańskiego chorizo
oliwa
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego pora. Dusimy kilka minut. Na patelnię wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i po chwili wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Następnie dodajemy poszatkowane bardzo cienko liście jarmużu bez twardych części. Gotujemy kilka minut. Na patelni przesmażamy porwane w drobne kawałki chorizo i przesmażamy, dodajemy do zupy.
Arroz de marisco
Składniki:
mule
krewetki
2 cebule
oliwa portugalska
200 g ryżu portugalskiego carolino
100 ml wina białego
200 g pomidorów w puszce krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka piri-piri
1 łyżeczka kurkumy
ok. 400 ml bulionu rybnego
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 marchewki
200 g groszku zielonego
2 cebule czerwone
kolendra świeża
natka pietruszki
2 cytryny
ocet winny biały
Przygotowanie:
W patelni na oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy w trakcie pokrojony czosnek, papryczkę piri-piri. Następnie dodajemy owoce morza, podlewamy winem i chwile smażymy, zdejmujemy owoce morza z patelni i dodajemy kurkumę, marchew pokrojoną w kostkę, papryki i pomidory. Następnie dodajemy ryż, podlewamy bulionem rybnym i gotujemy prawie do miękkości. Na koniec dorzucamy owoce morza, zieloną natkę i kolendrę. Konsystencja dania powinna być luźniejsza niż tradycyjne risotto. Danie podajemy z kawałkami cytryny i krojoną czerwoną cebulą skropioną octem winnym.
Ośmiornica z ziemniakami
Składniki:
1 ośmiornica
2 cebule średnia
500 g ziemniaka drobnego tzw. groszku
oliwa
1 główka czosnku
natka pietruszki
kolendra świeża
liście laurowe świeże
2 cytryny
pieprz czarny młotkowany
sól morska
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w większym garnku i do gotującej dodajemy ośmiornicę, cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz całe cebule. Gotujemy do momentu aż cebula będzie miękka, kiedy tak się stanie to znak, że ośmiornicę możemy wyjąć z wody. Ośmiornicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy oliwą, dodajemy czosnek. Wstawiamy do piekarnika i konfitujemy. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i liśćmi laurowymi. Prawie miękkie, lekko rozgniatamy i wrzucamy do oliwy z ośmiornicą. Ośmiornicę podajemy z ziemniakami, posypaną dużą ilością natki pietruszki i grubo mielonym czarnym pieprzem oraz skropione sokiem z cytryny.
Babeczki kruche z kremem jajecznym
Składniki:
6 żółtek
2 łyżki mąki kukurydzianej
250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
2 laski wanilii
150 g cukru
1 cytryna
2 op. ciasta francuskiego
cynamon
1 jajko
Przygotowanie:
Żółtka łączymy ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem. Mleko zagotowujemy z przeciętymi laskami wanilii. Po zagotowaniu laski wanilii usuwamy i dodajemy żółtka ze śmietaną, mąka i cukrem. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Jajko roztrzepujemy z cynamonem, smarujemy płat ciasta francuskiego, zwijamy w ścisły rulon i kroimy w centymetrowe plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach do pieczenia babeczek. Na każdą babeczkę kładziemy porcje kremu i wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 200 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN