Słodkość z Portugalii: babeczki kruche z kremem jajecznym

Babeczki kruche
Babeczki kruche
W kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni portugalskiej: caldo verde czyli zupa ziemniaczana z jarmużem i chorizo, arroz de marisco, ośmiornica z ziemniakami oraz babeczki kruche z kremem jajecznym. Przygotował je niezawodny Andrzej Polan.

Caldo verde czyli zupa ziemniaczana z jarmużem i chorizo

Składniki:

400 g ziemniaków

ok. 2 l bulionu warzywnego

1 ząbek czosnku

1 por

200 g jarmużu

200 g pomidorów w puszce krojonych

100 g portugalskiego chourico, lub hiszpańskiego chorizo

oliwa

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego pora. Dusimy kilka minut. Na patelnię wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i po chwili wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Następnie dodajemy poszatkowane bardzo cienko liście jarmużu bez twardych części. Gotujemy kilka minut. Na patelni przesmażamy porwane w drobne kawałki chorizo i przesmażamy, dodajemy do zupy.

Arroz de marisco

Składniki:

mule

krewetki

2 cebule

oliwa portugalska

200 g ryżu portugalskiego carolino

100 ml wina białego

200 g pomidorów w puszce krojonych

2 łyżki przecieru pomidorowego

papryka piri-piri

1 łyżeczka kurkumy

ok. 400 ml bulionu rybnego

2 papryki czerwone

2 papryki zielone

2 marchewki

200 g groszku zielonego

2 cebule czerwone

kolendra świeża

natka pietruszki

2 cytryny

ocet winny biały

Przygotowanie:

W patelni na oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy w trakcie pokrojony czosnek, papryczkę piri-piri. Następnie dodajemy owoce morza, podlewamy winem i chwile smażymy, zdejmujemy owoce morza z patelni i dodajemy kurkumę, marchew pokrojoną w kostkę, papryki i pomidory. Następnie dodajemy ryż, podlewamy bulionem rybnym i gotujemy prawie do miękkości. Na koniec dorzucamy owoce morza, zieloną natkę i kolendrę. Konsystencja dania powinna być luźniejsza niż tradycyjne risotto. Danie podajemy z kawałkami cytryny i krojoną czerwoną cebulą skropioną octem winnym.

Ośmiornica z ziemniakami

Składniki:

1 ośmiornica

2 cebule średnia

500 g ziemniaka drobnego tzw. groszku

oliwa

1 główka czosnku

natka pietruszki

kolendra świeża

liście laurowe świeże

2 cytryny

pieprz czarny młotkowany

sól morska

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy w większym garnku i do gotującej dodajemy ośmiornicę, cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz całe cebule. Gotujemy do momentu aż cebula będzie miękka, kiedy tak się stanie to znak, że ośmiornicę możemy wyjąć z wody. Ośmiornicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy oliwą, dodajemy czosnek. Wstawiamy do piekarnika i konfitujemy. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i liśćmi laurowymi. Prawie miękkie, lekko rozgniatamy i wrzucamy do oliwy z ośmiornicą. Ośmiornicę podajemy z ziemniakami, posypaną dużą ilością natki pietruszki i grubo mielonym czarnym pieprzem oraz skropione sokiem z cytryny.

Babeczki kruche z kremem jajecznym

Składniki:

6 żółtek

2 łyżki mąki kukurydzianej

250 ml śmietany 30%

250 ml mleka

2 laski wanilii

150 g cukru

1 cytryna

2 op. ciasta francuskiego

cynamon

1 jajko

Przygotowanie:

Żółtka łączymy ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem. Mleko zagotowujemy z przeciętymi laskami wanilii. Po zagotowaniu laski wanilii usuwamy i dodajemy żółtka ze śmietaną, mąka i cukrem. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.

Jajko roztrzepujemy z cynamonem, smarujemy płat ciasta francuskiego, zwijamy w ścisły rulon i kroimy w centymetrowe plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach do pieczenia babeczek. Na każdą babeczkę kładziemy porcje kremu i wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 200 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości