Materiał promocyjny

Kuchnia agrestowa

Zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN filety z piersi kurczaka, wątróbkę z rukolą, kakaowca clafoutis oraz sos Chutney. A do wszystkiego dodał agrest.

RUKOLA Z WĄTRÓBKĄ I AGRESTEM

Składniki:

100 ml czerwonego wina

5-7 łyżek octu balsamicznego

3 łyżki miodu

300 g wątróbki drobiowej

olej do smażenia

300 g agrestu

sól i pieprz

pęczek rukoli

Przygotowanie:

Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron, aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, dusić całość kilka minut. Podawać z rukolą.

KAKAOWE CLAFOUTIS Z AGRESTEM

Składniki:

600 g agrestu

0,5 szklanki cukru

4 jajka

4 łyżki kakao

150 ml mleka

200 ml śmietany kremówki 30%

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Agrest wyłożyć na natłuszczonej tortownicy i posypać połową cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i zamieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zalać owoce w tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C przez 30-40 min. Podawać posypane cukrem pudrem.

CHUTNEY Z AGRESTU Z SERAMI

Składniki:

0,5 szklanki brązowego cukru

0,5 szklanki białego cukru

0,5 szklanki octu winnego

2 szczypty gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki cynamonu

2 goździki

2 owoce ziela angielskiego

300 g agrestu

dowolne sery: żółty, camembert, lazur

Przygotowanie:

W garnku podgrzać cukier brązowy, biały i ocet winny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać agrest, podgrzać przez około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Usunąć owoce ziela angielskiego i goździki. Sery pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Chutney przełożyć do miseczki i podać do serów. Można również przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Idealne do serów i mięs.

BUŁKI Z CEBULĄ

Składniki:

20 g drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka letniej wody

1 duża cebula

1 łyżka oliwy

300 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Razem z pozostałymi składnikami dodać do wody z drożdżami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Uformować 8-10 okrągłych bułek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 o C. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika. Jeśli posiadamy spryskiwacz możemy spryskać wnętrze piekarnika (z wyjątkiem grzałki i żarówki). Piec 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec kolejne 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka posmarować bułki wodą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości