RUKOLA Z WĄTRÓBKĄ I AGRESTEM
Składniki:
100 ml czerwonego wina
5-7 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
300 g wątróbki drobiowej
olej do smażenia
300 g agrestu
sól i pieprz
pęczek rukoli
Przygotowanie:
Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron, aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, dusić całość kilka minut. Podawać z rukolą.
KAKAOWE CLAFOUTIS Z AGRESTEM
Składniki:
600 g agrestu
0,5 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki kakao
150 ml mleka
200 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Agrest wyłożyć na natłuszczonej tortownicy i posypać połową cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i zamieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zalać owoce w tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C przez 30-40 min. Podawać posypane cukrem pudrem.
CHUTNEY Z AGRESTU Z SERAMI
Składniki:
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki białego cukru
0,5 szklanki octu winnego
2 szczypty gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki cynamonu
2 goździki
2 owoce ziela angielskiego
300 g agrestu
dowolne sery: żółty, camembert, lazur
Przygotowanie:
W garnku podgrzać cukier brązowy, biały i ocet winny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać agrest, podgrzać przez około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Usunąć owoce ziela angielskiego i goździki. Sery pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Chutney przełożyć do miseczki i podać do serów. Można również przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Idealne do serów i mięs.
BUŁKI Z CEBULĄ
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka letniej wody
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Razem z pozostałymi składnikami dodać do wody z drożdżami. Dokładnie wymieszać i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Uformować 8-10 okrągłych bułek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 o C. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika. Jeśli posiadamy spryskiwacz możemy spryskać wnętrze piekarnika (z wyjątkiem grzałki i żarówki). Piec 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 o C. Piec kolejne 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka posmarować bułki wodą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN