Polędwica w cieście chlebowym
Składniki:
1 polędwica
Ciasto:
10 g drożdży
170 g wody
300 g mąki pszennej chlebowej
0,5 łyżeczki soli
Mak do posypania
Chutnej piernikowe:
5 czerwonych cebuli
1 łyżka oleju
Garść suszonej żurawiny
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Sok wyciśnięty z 2 cytryn
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę wyjąć z siatki i odstawić. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać po czym wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić delikatnie podsypać mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i poddusić na oleju. Dodać żurawinę, cukier przyprawę do pierników oraz sok z cytryny. Dolać 100 ml wody. Gotować wszystko aż nabierze konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Szynkę ułożyć na cieście i zawinąć. Boki zlepić i włożyć pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ciasto posmarować wodą, posypać makiem i delikatnie docisnąć go do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Paszteciki z szynką
Składniki
12 plastrów szynki
300 g dziczyzny lub łopatki wieprzowej
100 g surowego boczku wieprzowego
200 g wątróbki drobiowej
1 jajko
0,5 bułki namoczonej w mleku
50 g koniaku
50 g masła
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Sól i pieprz
12 suszonych śliwek
Czerwony ocet winny
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i poddusić w garnku aż będzie miękkie. W tym czasie namoczyć śliwki w occie i odstawić do nasiąknięcia. Wątróbkę podsmażyć przez chwilę na patelni tak aby w środku została różowa. Podduszone mięso razem z masłem i wątróbką zmielić w maszynce do mięsa. Pod koniec zmielić bułkę. Dodać jajko, koniak oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Wgłębienia w formie do muffinek lekko posmarować olejem i każde wyłożyć plastrem szynki. Do środka nałożyć farsz. Na koniec w każdy pasztecik wcisnąć śliwkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C. i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z foremek, można podawać z chutnejem z przepisu na polędwicę w cieście chlebowym.
Czerwona kapusta z gruszkami
Składniki:
150 g suchej kiełbasy
2 łyżki oleju
1 czerwona cebula
1 główka czerwonej kapusty około 1 kg
1 kawałek kory cynamonu
2 owoce jałowce
3-4 łyżki czerwonego octu winnego
400 ml soku z czarnej porzeczki
2 dojrzałe gruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę oraz przyprawy. Smażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dusić podlewając sokiem z czarnej porzeczki aż kapusta straci chrupkość. Pod koniec dodać ocet, przyprawić sola i pieprzem. Gruszki obrać i pokroić na osiem części. Dodać do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut aby gruszki się podgrzały. Doskonały dodatek nie tylko do mięs, ale również do odgrzanych pierogów z kaszą gryczaną lub ryby.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN