Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Chleb pełnoziarnisty
Składniki:
15 g świeżych drożdży
275 ml letniej wody
2 łyżki miodu
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
225 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
50 g mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, mak)
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać miód, wymieszać. Mąki wymieszać z solą i ziarnami. Wodę
z drożdżami wymieszać z suchymi składnikami. Wymieszać, następnie zagnieść przez około 5 minut na lekko oprószonym mąką blacie. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką blat, lekko zagnieść, podzielić na dwie części. Uformować dwa okrągłe bochenki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Bochenki posmarować mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec około 20-25 minut.
Odchudzone śniadanie angielskie
Składniki:
oliwa z oliwek
4 duże pieczarki
300 g pomidorków koktajlowych (4 gałązki)
16 plastrów wędzonej szynki
8 jajek
8 kromek razowego pieczywa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do najwyższej temperatury. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Z pieczarek usunąć nóżki, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na blachach do pieczenia. Obok ułożyć plastry szynki i gałązki pomidorów. Wstawić do piekarnika na 5 minut. W tym czasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z 0,5 łyżki octu winnego. Jajko rozbić do filiżanki, łyżką lekko zamieszać wodę aby powstał wir, do środka wbić jajko, gotować je około 2 minuty, wyjąć łyżką cedzakową lub filiżankę wyłożyć folią spożywczą lekko naoliwioną, do środka wbić jajko i zawiązać u góry folię. W ten sposób gotować jajko około 2 minuty w gotującej się wodzie. Kromki chleba pełnoziarnistego opiec na suchej patelni, by były chrupiący. Na talerzu ułożyć dwie kromki chleba, na nich ułożyć jajka, obok cztery plastry szynki, pieczarkę a na niej pomidory.
Steki z pieczonymi jesiennymi warzywami
Składniki:
3 papryki czerwone, żółte lub pomarańczowe
300 g dyni
2 cukinie
2 czerwone cebule, pokrojone na 8 części
oliwa z oliwek
świeże zioła
sól i pieprz
2 steki rib eye
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Paprykę i dynię pokroić na duże kawałki wielkości kciuka. Cukinię w grube plastry, a cebulę w ósemki. Ułożyć wszystkie na blasze skropić oliwą z oliwek, dodać świeże zioła, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Rozgrzać patelnię gillową (lub grilla), smażyć z obu stron (około 4 minut). Wstawić do ciepłego piekarnika na 4 minuty. Odstawić na 10 minut, by „odpoczął”. Steki podawać z pieczonymi warzywami.
Pełnoziarniste babeczki z borówkami
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
1 1/2 proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
280 ml maślanki
1 duże jajko
75 g oleju
200 g borówek amerykańskich
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Mąkę wymieszać
z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Dodać maślankę, jajka, olej i rozgniecione banany. Szybko wymieszać wszystkie składniki, by się połączyły (trzeba uważać, by nie wymieszać za mocno). Dodać borówki i delikatnie całość wymieszać. Formę do muffinek z 12 otworami wyłożyć papilotkami. Łyżką nałożyć masę do foremek. Wierzch babeczek posypać cukrem. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy. Babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN