Drożdżówka z owocami, biszkopt z truskawkami i różą czy pide z warzywami? Który z przepisów zaproponowanych dziś w Dzień Dobry TVN przez Piotra Kucharskiego wypróbujesz dziś w swojej kuchni?
Przed nami obchody 4 czerwca, za nami rocznica 30-lecia obrad okrągłego stołu. Dziś Kasia Bosacka przedstawi menu wolności, którego podstawą były pomidorowa z ryżem, eskalopki, galaretka z kurczaka, a Andrzej Polan pokaże najlepsze przepisy na klasyki z lat 80. 90.
Kurczak pieczony w całości, potrawka z kurczaka i bulion drobiowo-wieprzowy z kołdunami - to propozycje Davida Gaboriaud na dania z drobiu. Jak kupić dobre i zdrowe mięso drobiowe?
Truskawki. W sklepach i na straganach pojawiają się już truskawki. Piotr Kucharski postanowił zaproponować nam dziś przepisy na truskawki w wersji wytrawnej: sałatkę z kurczaka, awokado i truskawek, grzanki z botwinką i truskawkami, truskawkowo-ziołową herbatę i pyszną tartę bez pieczenia.
Pasta makrelowo-twaragowa, tarta rabarbarowa i czerwone curry z łososiem. Poznaj przepisy Katarzyny Meller i jej mamy!
Przepisy na parmezanowe muffiny, kisz ze szpinakiem i serem oraz tartę kakaową z białą czekoladą zaprezentowała dziś w naszej kuchni Cristina Catese.
Lubisz kuchnię azjatycką, ale uważasz że jest za trudna? Nic bardziej mylnego! Zobacz przepisy na ramen, filet z łososia w sosie teriyaki i zupę pho.
Sezon komunijny w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN - Urszi, blogerka i właścicielka cukierni pokazała jak włąsnoręcznie przygotować efektowny i smaczny tort komunijny. Poznajcie jej przepis i zobaczcie jak zrobić tort - krok po kroku!
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw. Niestety wiąże się ono z wysoką kalorycznością dań. Podstawą smażenia jest tłuszcz, a to oznacza, że jest to sposób mniej zdrowy w porównaniu do pieczenia lub gotowania. Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka rodzajów tłuszczów stosowanych do smażenia oraz zdradziła sposoby na to jak smażyć smacznie i zdrowo.
Swoje ulubione przepisy na szparagi zdradził nam dziś Mikołaj Rey. Zobaczcie jak należy gotować szparagi i z czym można je podawać. Poznajcie przepisy Mikołaja na szparagi na grzance z sosem holenderskim, dorsza ze szparagami, szparagi w papilocie i kremowe risotto ze szparagami. Smacznego!
Przepisy na risotto z zielonymi szparagami, zupę krem z białych szparagów i makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przedstawiła kucharz i podróżnik - David Gaboriaud
Koszerna kuchnia tradycji żydowskiej jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej wyjątkowych kuchni świata. Jedzenie koszerne musi spełniać szereg wymogów. Co znaczy „koszerne jedzenie”, jakie produkty można spożywać i jaka jest historia koszernych potraw?
W kuchni Dzień Dobry TVN wariacje na temat bananów! Przepisy na dania bazujące na bananach zaproponował nam Piotr Kucharski. Zobaczcie jak zrobić plantany po meksykańsku, curry z bananem, chlebek bananowy i naleśniki z bananami.
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Przepisy na duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem, gołąbki z młodej kapusty po turecku i chrupiącą azjatycką surówkę z młodej kapusty przedstawiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska. Smacznego!
Poznajcie wyjątkowe przepisy Pauliny Foremny, która wygrałą czwartą edycję programu Masterchef Junior. Szarlotka, łosoś pieczony i wyjątkowe koktajle owocowe.
Jak gotować młode ziemniaki i jak je szybko obrać? W kuchni DDTVN Piotr Kucharski i jego przepisy na sałatkę ziemniaczaną z wędzonym dorszem, potrawka z młodych warzyw z halloumi, pieczone ziemniaki w zielonej zupie i ciasto rabarbarowe.
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaborioud przygotował lekkie dania bazujące na warzywach. Potrawy wprost idealne na poświąteczne przejedzenie :) Smacznego!
Po świątecznym obżarstwie wszyscy mamy zazwyczaj ochotę na coś lżejszego. Piotr Kucharski ruszył nam z pomocą i zaproponował dania, które idealnie nadają się na czas poświąteczny.
Colomba pasquale i pupazza. Cristina Catese zdradziła nam dziś wielkanocne przepisy swojej babci. Zobaczcie jak wyglądają włoskie baby wielkanocne.
W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas i Katarzyna Zadka przygotowali proste i smaczne potrawy bazujące na warzywach. Zobaczcie, w jak prosty sposób mozna przemycić dzieciom w kuchni coś zdrowego!
Domowe lody z mrożonych truskawek to idealny pomysł na słodki, smaczny deser. Można go serwować o każdej porze roku, a składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziemy w każdym sklepie. Jak zrobić smaczne lody truskawkowe?
Niegdyś perliczki pojawiały się na dworskich ucztach. Współcześnie dania z tego ptaka często można znaleźć w menu luksusowych restauracji. Trudno się temu dziwić. Na rynku cena perliczki jest bowiem dość wysoka – za kilogram trzeba zapłacić ok. 20 zł.
Przepisy na schab wędzony z gulaszem z młodych buraków, fasoli i ogórków, pasztet na ciepło z gruszką w kompocie i sosem chrzanowym oraz białą kiełbasę w sosie jak zalewajka - to propozycje Andrzeja Polana na wielkanocny stół. Zobaczcie jak przygotować te pyszne dania.
Dawid Gaboriaud zaprezentował swoje autorskie pomysły na wielkanocne potrawy. Dla wegetarian: wege pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i pieczarkami, a dla mięsożerców: mięsny pasztet francuski, szynka pieczona w glazurze miodowo-musztardowej i kartofel salad z biała kiełbasą.
Zobacz przepisy na trzy pyszne dania: pomidorowa z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki, podana z serowymi grzankami, pieczone udko z kurczaka, podane z kaszą bulgur i stir fry z zielonych warzyw oraz ”miska mocy” z kaszą pęczak, soczewicą, awokado i smażonym kalafiorem.
Daria Ładocha proponuje przepisy na potrawy, których koszt przygotowania nie przekracza 25 złotych: placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą, szybki jaglany pudding waniliowo-kakaowy z mandarynkami i gulasz z kurczaka z warzywami.
Soljanka to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni wschodniej. Często pojawia się na stołach zarówno Rosjan, jak i Ukraińców i Gruzinów. Odwiedzając te kraje, z pewnością warto zamówić w restauracji to danie. Warto ją również zrobić w domu – nie jest trudna w przygotowaniu!
Langusta występuje we wszystkich morzach świata. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze langusty łowi się u wybrzeży mórz tropikalnych. Koneserzy tłumaczą, jak jeść langustę, aby zachować właściwe maniery przy stole. Jedzenie langusty, podobnie zresztą jak homara, wymaga bowiem nieco wprawy.
Pyszne ciasteczka orzechowe to deser, który uda się nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w sztuce kulinarnej. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i robi się je naprawdę szybko.
Czas gotowania kukurydzy ma duże znaczenie dla jej późniejszego smaku i wyglądu, dlatego warto przestrzegać wskazówek, dzięki którym z tego pożywnego warzywa zostanie wydobyte wszystko to, co najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić kolbę kukurydzy i z czym ją podawać.