Tym razem Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe przekąski, które można pałaszować przed telewizorem. Wśród nich znalazły się takie pyszności, jak: chlebek kukurydziany do dipów, trufle figowe, czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi oraz dip serowo-pomidorowy. Jeśli chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą, zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl
Czy przypadną Wam do smaku dania przygotowane według przepisów Bogdana Gałązki?
Kuchnia kubańska jest mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatny wpływy kuchni chińskiej. Warto pamiętać, że Kuba jest wyspą, w związku z tym kuchnia kubańska obfituje w owoce morza, a dzięki klimatowi tropikalnemu na Kubie jest wiele owoców i warzyw niedostępnych u nas.
Dziś w Dzień Dobry TVN, razem z Moniką i Maciejem otwieramy się na nowe kulinarne doznania. Inspiracją stała się dla nas Tajlandia, której specjały zdaniem wielu smakują o wiele lepiej niż pizza, żabie udka, tortille czy kurczak w sosie słodko–kwaśnym. W menu mamy więc: czerwone curry z bakłażanem, ryż kokosowy z szafranem, sałatka z dressingiem nam jim, zupa tom ka gai oraz drink z liczi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaproponowali przepisy na swoje ulubione dania wigilijne.
Nie znajdziecie tu przepisów na tradycyjną pomidorową, żurek czy rosół. Bloger kulinarny Bartek Boratyn zachęca to tego, by odejść od tradycyjnych zup, przygotowując posiłki dla dziecka. Rodzicom, którzy chcą urozmaicić menu swojego dziecka proponuje: zupę cytrynową z ryżem jaśminowym, zupę koperkową z lanymi kluseczkami, zupę pomarańczową z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupę truskawkowo-waniliową z miodowymi grzankami. Którą z nich przygotujesz swojemu dziecku?
Monika Mrozowska jest wegetarianką od 8 lat. Wszystko zaczęło się zupełnie przypadkowo. Pojechała ze znajomymi na wakacje do Grecji i przez cały pobyt jadła w zasadzie same sałatki. Dzisiaj zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Dietę "pudełkową" można przygotować w domu. Nie masz pomysłu na to, co włożyć do opakowań? Oto propozycja menu na cały dzień: śniadanie - kanapki ze szparagami i jajkiem, obiad - kurczak z ryżem i rodzynkami, kolacja - sałatka we włoskim stylu. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Piotr Pielichowski pokazał, jak wszystko przygotować i zapakować. Smacznego!
Łukasz Durajski jest nie tylko pediatrą, ale również świetnym kucharzem. Do kuchni Dzień Dobry TVN przybył ze zdrowymi przepisami dla całej rodziny. Zobacz jak zrobić: kurczaka po tajsku, sałatkę z kurczakiem truskawkami i szpinakiem, tartę pomarańczową i gulasz bananowy.
Gdybydzisiaj żył Bruce Lee, to obchodziłby właśnie swoje 75. urodziny. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan i Robert Moskwa – aktor, który od lat z wielkimi sukcesami trenuje karate - przygotowali dania kuchni chińskiej. Na stole pojawiły się: ryż po chińsku, kurczak na słodko oraz wieprzowina w warzywach i curry.
Paweł Loroch w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował przysmaki dla dzieci: bezowe szaleństwo z malinami, grzanki z pieczonymi winogronami (z oczami dodanymi przez Marcina Prokopa), indyka z ananasem i czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych. Zobaczcie, co wprowadziło Marcina Prokopa w stan konfuzji i dychotomii.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy, które będą królowały na stołach w 2018 roku. Oto one: kawa grzybowa, owsianka na słono z dynią, szalotką i suszonymi pomidorami, poku z tuńczykiem oraz sałatka z ciecierzycą, szpinakiem i harissą.
Krzysztof Pawłowski zrzucił 90 kilogramów, a Elwira Bałaban 40 kg. W kuchni Dzień Dobry Wakacje opowiedzieli, jak tego dokonali i ile czasu oraz wysiłku im to zajęło. Towarzyszyli im Iwona Pavlowic z wynikiem 19 kilogramów oraz Wojtek Oświęcimski, tym razem w roli szefa kuchni. Zobacz, co razem wyczarowali.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.
Zdrowe nie znaczy nudne, czyli kuchnia Piotra Kucharskiego. Tym razem zaprezentował nam dania z ryżu. Ryżem, podobnie jak surowcami takimi jak złoto czy ropa naftowa, handluje się na największych światowych giełdach. W Dzień Dobry Wakacje drogocenne dania z ryżu jaśminowego i dzikiego. Smacznego!
Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.
Najnowsze badania wskazują, że zaledwie trzy łyżki ryżu dziennie uchronią przed otyłością. W związku z tym Andrzej Polan zaproponował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z ryżem w roli głównej - pomidorowa z ryżem, ale inaczej! Potem ryż z jabłkami ale w cieście francuskim, a na koniec risotto!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dżemy i marmolady. Jaka jest między nimi różnica?
Seitan pochodzi z Azji. Przepis na niego jest prosty, uwzględnia jedynie mąkę i wodę. Zastosowanie odpowiednich przypraw sprawia, że seitan w smaku przypomina mięso.
W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na pomidorach. Zabrał nas także w kulinarną podróż do Francji, do miejsca, które słynie z najlepszych pomidorów na świecie.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Bartosz Lisek przygotował dla nas pyszne dania z rybą i krewetkami: filety z pstrąga z warzywami w papilocie oraz krewetki z patelni w sosie winno-maślanym.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Zofię Leszczyńską – Niziołek, która przygotowała potrawy bazujące na aromatycznych grzybach. Pani Zofia zbiera grzyby od dziecka. Wie o nich wszystko!
Przygotowując potrawy, nierzadko pojawia się pytanie: na czym najlepiej smażyć? Tłuszcz powinien być dostosowany przede wszystkim do czasu trwania i sposobu przyrządzania posiłku. Zdrowy olej do smażenia to m.in. rafinowany olej rzepakowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z orzechami. Co powiecie na makaron z orzechami, zupę porowo-ziemniaczaną z orzechami, a na deser ciasto orzechowe z gruszkami? Brzmi pysznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska – Stuhr i Marcin Molik przygotowali potrawy sezonowe. Dlaczego warto jeść sezonowo? Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?
Czerwona papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Piotr Kucharski przygotował dla nas dania, w których jednym z głównych składników było właśnie to warzywo. Na naszym stole pojawiły się: pasta z orzechów i papryki, faszerowana papryka, a także fociaccia z pieczoną papryką.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy, które przywodzą na myśl lato. co powiecie na zupę ze świeżych pomidorów, a na deser pyszne kruche ciasto z owocami? Brzmi naprawdę dobrze! Co więcej, poznaliśmy historię kotleta schabowego! A Gosia i Filip zmierzyli się na bicie kotletów. Zobaczcie to!
Rozpoczął się sezon na jabłka. Champion, Ligol, Lobo, Szara Reneta. Każdy ma swoje ulubione. W studiu Dzień Dobry TVN Maria Ożga podpowiedziała, jakie jabłka wybrać do pieczenia, smażenia, a jakie do dań na wytrawnie oraz na słodko. Pani Maria przygotowała takie pyszności jak: oponki z jabłek, ciasto miodowe z jabłkami, a także sałatkę z jabłkami, burakami i serem gorgonzola.
Dziś w DDTVN przepisy na rolady, kluski, barszcz, modrą kapustę, krokiety z pieczarkami i tatara. Klasyczne weselne potrawy wg. swoich, sprawdzonych przepisów przygotował Piotr Kucharski.