Materiał promocyjny

Manna z nieba, czyli kasza na polskim stole

Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

Krokiety z kaszą gryczaną

Składniki:

ciasto na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1 szklanka mąki pszennej

30 g stopionego masła

2 szczypty soli

woda

farsz:

5 łyżek oliwy z oliwek

1 średnia cebula

szczypta soli

300 g pieczarek

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 opakowanie tofu (ok. 180g)

3 łyżki sosu sojowego

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

sól i pieprz do smaku

100 g startego sera dziugas ( lub inny twardy ser typu parmezan)

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i pszenną razową mieszamy z ze stopionym masłem i solą. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać ciasto naleśnikowe. Mieszamy trzepaczką albo ręcznym mikserem.

Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą soli. Po około 5 minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki i tymianek. Całość dusimy 7 minut, dodajemy rozkruszone tofu i sos sojowy. Po około 2-3 minutach masę pieczarkową łączymy z kasza gryczaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Usmażone naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni z termoobiegiem około 20 minut.

„Risotto” z kaszy orkiszowej

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

3 drobno poszatkowane ząbki czosnku

½ startego małego selera

1 drobno poszatkowany por

1 duża marchewka drobno starta

szklanka grubej kaszy orkiszowej

½ szklanki wytrawnego białego wina

1 litr wody

70 g masła

70 g sera dziugas (lub innego twardego sera typu parmezan)

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oliwię z oliwek wrzucamy drobno poszatkowany czosnek. Po chwili dodajemy starty seler, poszatkowany por i drobno stratą marchewkę. Całość dusimy około 10 minut. Dodajemy kaszę orkiszową i wlewamy wino. Całość dusimy, aż wino odparuje i wlewamy porcjami wrzątek. Każda porcja wody musi zostać wchłonięta przez kaszę, zanim dolejemy następną. Risotto gotujemy, aż ziarenka kaszy będą miękkie, a konsystencja dania będzie półpłynna. Pod koniec dodajemy masło i starty ser. Solimy i pieprzymy do smaku.

Kasza z ghomasio, sosem sojowym i olejem lnianym

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

3 szklanki wody

szczypta soli

sos sojowy

olej lniany

poszatkowana natka pietruszki

ghomasio:

1 szklanka sezamu

1 czubata łyżeczka soli kamiennej lub morskiej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku cały czas mieszając. Po około 3-4 minutach wlewamy 3 szklanki wrzątku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym gazie pod pokrywką.Sezam prażymy cały czas mieszając na suchej patelni z solą. Po około 5 minutach ziarenka sezamu ściemnieją i staną się złociste. Sezam z solą przesypujemy na kartkę i po ostygnięciu mielimy w młynku do kawy. Kaszę jaglaną podajemy z sosem sojowym, ghomasio, olejem lnianym i natka pietruszki. Jest to bardzo szybki, pełnowartościowy i zdrowy posiłek, który można przygotować w 20 minut. Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, lecytynę , wapń, potas, fosfor, potas i dużo żelaza. Zawiera pełnowartościowe białko i dużo krzemu, który jest odpowiedzialny za przyswajanie innych minerałów.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej

2,5 szklanki wody

1 mała czerwona papryka

100 g pomidorków cherry

duży pęczek pietruszki

duży pęczek koperku

garść listków mięty

200 g bobu ( np. mrożony)

1 mały zielony ogórek

1 czerwona cebula

1 dymka

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

sól I pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w wodzie z solą, pod pokrywką, na małym gazie ok. 20 minut (aż wchłonie całą wodę). Bób gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 5-7 minut, aż stanie się miękki. Pietruszkę i koperek drobno szatkujemy. Miętę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórek, cebulę, paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidorki cherry na pół, a dymkę na ukos. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Paprykarz z kaszy jaglanej

Składniki:

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka rozmarynu

1 duża biała cebula

2 ząbki czosnku

3 czerwone papryki

1 czerwona ostra papryczka

1 bakłażan

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

4 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana nakłuwamy w paru miejscach i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku w temp 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skórki. Drobno szatkujemy.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsypujemy rozmaryn. Po chwili dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i dusimy około 5 minut. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, czerwoną słodką i ostrą papryczkę. Całość dusimy około 15 minut, dodajemy upieczonego bakłażana, kasze jaglaną, koncentrat, sól i pieprz do smaku. Podajemy z grzankami z dodatkiem ogórka kwaszonego.

Kasza jaglana zapiekana z gruszkami i jabłkami

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

400 g śmietanki lub mleczka kokosowego

½ laski wanilii

2 łyżki stopionego masła

2 pokrojone w kostkę jabłka

2 pokrojone w kostkę gruszki

½ szklanki włoskich orzechów

200 g suszonych owoców

1 czubata łyżeczka cynamonu

miód, syrop klonowy lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy z 2 szklankami wody i szczypta soli. Po zagotowaniu wody zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy pokrywką. Kaszy nie mieszamy podczas gotowania. Jaglanka jest gotowa, kiedy cała woda wsiąknie w kaszę i ziarenka stanę się miękkie. Do ugotowanej kaszy dodajemy śmietankę, ziarenka z laski wanilii i stopione masło. Połowę masy wkładamy do żaroodpornej formy z pokrywką. Rozkładamy pokrojone owoce, orzechy i suszone owoce. Posypujemy cynamonem i rozkładamy pozostała część masy z kaszy. Całość przykrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku około 30 – 40 minut. Podajemy ze śmietanką i miodem

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości