Majówka w stylu Yaro i Kasi Klich

kuchnia.jpg
kuchnia.jpg
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!

Sałatka z arbuza z fetą i natką pietruszki

arbuz

feta

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sos balsamiczny

pieprz

Ze schłodzonego w lodówce arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać fetę i natkę pietruszki. Skropić oliwą i sosem balsamicznym. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Składniki:

2 szklanki zielonej soczewicy

2 nieduże bakłażany

suszone pomidory w zalewie

olej z pestek dyni

pestki dyni

2 łyżki majonezu

natka pietruszki

świeży majeranek

czosnek

sól

pieprz

Soczewicę ugotować. Bakłażany pokroić w kostkę, skropić cytryną, posolić i odstawić na 15 minut. Odsączyć z nadmiaru wody. Usmażyć na patelni z dodatkiem czosnku. Usmażone bakłażany dodać do soczewicy. Dodać pomidory odsączone z zalewy i pokrojone. Uprażyć na patelni pestki dyni i dorzucić do reszty. Dodać 2 łyżki majonezu, łyżkę oleju z pestek dyni, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość wymieszać. Dobre na zimno i ciepło.

Składniki:

puszka tuńczyka w zalewie

brzoskwinie świeże albo w puszce

ananas świeży albo w puszce

garść rodzynek

kukurydza w puszce

majonez

sól

pieprz

Tuńczyka odsączyć mocno z zalewy. Pokroić w kostkę brzoskwinie i ananasa. Wyłożyć na sitko żeby odciekły. Wymieszać tuńczyka, z owocami i kukurydzą. Dodać majonez według życzenia. Doprawić solą i pieprzem.

Składniki:

2 duże pory

pół szklanki białego wina

2 łyżki śmietanki słodkiej

pomarańcza

2 łyżki płatków drożdżowych albo starty parmezan

sól

pieprz

Pory podsmażyć na patelni, dodać wino, chwilę je odparować. Przykryć pokrywką i poddusić, aż pory zmiękną. Dodać pokrojoną na nieduże kawałki pomarańczę, wlać śmietankę i płatki. Całość wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dolać nieco wody. Idealny dodatek do ryb i mięsa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości