Sałatka z arbuza z fetą i natką pietruszki
arbuz
feta
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sos balsamiczny
pieprz
Ze schłodzonego w lodówce arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać fetę i natkę pietruszki. Skropić oliwą i sosem balsamicznym. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 nieduże bakłażany
suszone pomidory w zalewie
olej z pestek dyni
pestki dyni
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
świeży majeranek
czosnek
sól
pieprz
Soczewicę ugotować. Bakłażany pokroić w kostkę, skropić cytryną, posolić i odstawić na 15 minut. Odsączyć z nadmiaru wody. Usmażyć na patelni z dodatkiem czosnku. Usmażone bakłażany dodać do soczewicy. Dodać pomidory odsączone z zalewy i pokrojone. Uprażyć na patelni pestki dyni i dorzucić do reszty. Dodać 2 łyżki majonezu, łyżkę oleju z pestek dyni, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość wymieszać. Dobre na zimno i ciepło.
Składniki:
puszka tuńczyka w zalewie
brzoskwinie świeże albo w puszce
ananas świeży albo w puszce
garść rodzynek
kukurydza w puszce
majonez
sól
pieprz
Tuńczyka odsączyć mocno z zalewy. Pokroić w kostkę brzoskwinie i ananasa. Wyłożyć na sitko żeby odciekły. Wymieszać tuńczyka, z owocami i kukurydzą. Dodać majonez według życzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
2 duże pory
pół szklanki białego wina
2 łyżki śmietanki słodkiej
pomarańcza
2 łyżki płatków drożdżowych albo starty parmezan
sól
pieprz
Pory podsmażyć na patelni, dodać wino, chwilę je odparować. Przykryć pokrywką i poddusić, aż pory zmiękną. Dodać pokrojoną na nieduże kawałki pomarańczę, wlać śmietankę i płatki. Całość wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dolać nieco wody. Idealny dodatek do ryb i mięsa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN