Kawa 5 przemian z mlekiem migdałowym
Składniki:
szczypta kardamonu w proszku
3 łyżki kawy na 0,5 litra wody
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki migdałów
mleko migdałowe
1,5 szklanki wody
szczypta soli
4 goździki
Przygotowanie:
Kawę wsypujemy do gotującej się wody. Dodajemy cynamon, po 2 minutach imbir, po kolejnych 2 minutach goździki. Na koniec (po 2 min.) dosypujemy kardamon. Gotujemy jeszcze 2 minuty i dosypujemy szczyptę soli. Podajemy z podgrzanym mlekiem migdałowym: wodę miksujemy z migdałami w blenderze. Przecedzamy przez gęste sitko. Kawę dosładzamy syropem z agawy lub miodem. Kawę możemy podać z suszonymi, organicznymi figami lub daktylami na śniadanie.
Gruszki pieczone z kremem kokosowym
Składniki:
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
4 gruszki obrane ze skórki,
pozbawione gniazd nasiennych
szczypta zmielonych goździków
szczypta kardamonu
krem z nerkowców:
1/2 szklanki nerkowców
1 szklanka mleka kokosowego
miód lub syrop z agawy
Przygotowanie:
Gruszki polewamy roztopionym olejem i posypujemy przyprawami. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st z termoobiegiem około 25 minut. Podajemy z kremem z nerkowców: nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym na jednolity krem o konsystencji śmietanki. Podajemy z syropem z agawy lub miodem.
Kitchari
2 łyżki masła sklarowanego
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
4 liście curry (opcjonalnie)
100 g ryżu (najlepiej Basmati)
100 g czerwonej soczewicy
łyżeczka kurkumy
sól
Przygotowanie:
Na maśle sklarowanym podsmażamy przyprawy. Dodajemy ryż i soczewicę, sól i zalewamy ciepłą wodą dwukrotnie większą ilością wody. Gotujemy do momentu kiedy ryż będzie miękki, a soczewica rozgotowana. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Gotowa potrawa ma mieć konsystencję risotta. Na zakończenie dodajemy łyżkę masła sklarowanego.
Koktajl z pomarańczy z natka pietruszki
Składniki:
pęczek natki pietruszki
sok z jednej cytryny
3 pomarańcze
łyżeczka miodu
imbir
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity koktajl.
Rosół warzywny z makaronem ryżowym
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła sklarowanego
cebula opalona nad gazem
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
natka pietruszki
makaron ryżowy
1 włoszczyzna
tymianek
sól
Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny ścieramy na grubej tarce, pora kroimy w plasterki. Całość dusimy na oliwie z masłem sklarowanym około 15 - 20 minut pod pokrywką. Wlewamy wrzącą wodę tak aby wody było około 2 - 3 razy tyle co warzyw. Wrzucamy opaloną cebulę, liście laurowe, pieprz i tymianek. Całość gotujemy około 1 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Rosół przecedzamy. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN