Camembert nadziewany anchois
Składniki:
4 sery camembert
4 podpieczone w tosterze kromki chleba
100 g gałązek kolendry
1 kiść winogron
100 g filetów anchois
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Ułóż ser na tostach, zrób dziurki nożem i włóż w nie winogrona, anchois i kolendrę. Skrop oliwą i piecz w piekarniku 5-8 minut. Podawaj na ciepło.
Pieczony ser kozi zawijany w cukinię
Składniki:
4 serki kozie
1 łyżka kardamonu
1 cukinia pokrojona w plastry i zgrillowana
1 łyżeczka majeranku
szczypiorek
Przygotowanie:
Oprósz ser kardamonem i majerankiem, zawiń w cukinię i zwiąż szczypiorkiem. Piecz w piecu przez 5-8 minut i podawaj z sałatą.
Sałata
Składniki:
100 g pestek dyni
50 ml oleju z pestek dyni
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej mięty
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj pestki i podsmaż na złoto. Ostudź. Dodaj pomidorki pokrojone w plastry, dopraw solą, pieprzem i miętą.
Smażony ryż z serem
Składniki:
200 g ugotowanego kleistego ryżu
200 g sera cheddar pokrojonego w kostki
4 ubite jajka
100 g płatków kokosowych
25 ml soku z limonki
1 łyżka posiekanych ziół
500 ml oleju roślinnego
100 g bułki tartej
Przygotowanie:
Dopraw ryż sokiem z limonki i ziołami, podziel ryż na porcje i ukształtuj w kulki wielkości piłeczek do golfa. Do każdej kulki włóż kawałek sera. Zamocz kulki w jajku, później w bułce tartej wymieszanej z kokosem i wstaw do lodówki na pół godziny. Usmaż w głębokim tłuszczu na złoto.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN