Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem
Składniki:
- 4 średniej wielkości pieczarki
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
- Oliwa z oliwek
- Ok. 100 g solonego, wędzonego twarogu
- Świeży tymianek
- Listki rukoli do dekoracji
- Skórka starta z ¼ cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- Bagietka do podania
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry najlepiej na mandolinie. Pieprz rozgniatamy na desce i łączymy w miseczce z miodem, skórką startą z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Rozkładamy na talerzach listki rukoli, plastry pieczarek i na wierzch rozkruszamy wędzony twaróg. Całość skrapiamy dressingiem i obsypujemy listkami tymianku. Podajemy ze świeżą bagietką.
Krem z pieczarek pod ciastem francuskim
Składniki:
- Ciasto francuskie
- 600 g pieczarek
- 1 por (tylko biała część)
- 125 ml białego wina
- Ok. 80 g masła
- 1 l jasnego, lekkiego bulionu
- Nać pietruszki
- Sól, pieprz
- 100 g sera typu lazur
- 200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry (2 sztuki zostawiamy na później), por oczyszczamy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy 50 g masła w dużym rondlu i przesmażamy na nim krótko, tylko do zeszklenia por. Dorzucamy pieczarki i przesmażamy razem. Następnie podlewamy winem i odparowujemy. Podlewamy bulionem, dodajemy pokruszony ser lazur i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy na złoto pozostawione, pokrojone w grube plastry pieczarki. Hartujemy śmietankę, wlewamy do zupy i całość miksujemy blenderem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Przelewamy zupę do kokilek i do każdej wkładamy po kolka plasterków przesmażonych pieczarek. Wycinamy krążki z ciasta francuskiego o średnicy o 1-2 cm większej niż średnica miseczki di zapiekania. Układamy ciasto na wierzchu kokilki, nakłuwamy nożem i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut aż do zezłocenia się ciasta. Podajemy prosto z pieca udekorowane nacią pietruszki.
Placek pieczarkowy
Składniki:
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 300 g śmietany 22%
- 4 jaja
- 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka mielonych, suszonych grzybów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jaj, soli, rozmarynu i proszku do pieczenia przygotowujemy kruche ciasto. Najlepiej wszystkie składniki przełożyć do malaksera i pulsacyjnie wyrobić ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie sklejamy je w gładką kulę, owijamy folią spożywczą spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulkę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle przesmażamy cebulę, lekko ją doprawiamy solą i jak się zeszkli wrzucamy pieczarki. Na dość dużym ogniu przesmażamy ja do czasu aż odparuje z nich cała woda. Możemy w trakcie podsypać pieczarki pudrem z grzybów leśnych. Całość doprawiamy solą i pieprzem i lekko studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości dużej blachy z piekarnika i rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jaja mieszamy ze śmietaną a do wystudzonych pieczarek dodajemy starty ser. Mieszamy ze sobą masę jajeczną i pieczarki następnie wylewamy całość na przygotowany kruchy spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 minut aż ładnie wierzch się przypiecze. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zapiekane portobello pod kruszonką
Składniki:
- 4 kapelusze portobello
- 1 pomidor
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2-3 łyżki panko
- Oliwa
- Sól, pieprz
- 100 g chorizo
- Bagietka do podania
Przygotowanie:
Kiełbaskę chorizo kroimy w drobna kostkę i przesmażamy krótko na suchej patelni. Parmezan mieszamy z panko i odstawiamy. Pomidor obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, szczypior drobno szatkujemy. Kapelusze portobello układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy doprawiamy solą i pieprzem i lekko skrapiamy oliwą. Układamy pomidory, chorizo, posypujemy szczypiorkiem. Obsypujemy pieczarki mieszanką parmezanu i panko i skrapiamy ponownie oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni, czyli ok. 15-20 minut. Serwujemy gorące najlepiej z chrupiąca bagietką.
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni
- Spaghetti z tuńczykiem i penne z kaparami. Makaron wg przepisów Darii Ładochy
- Kuchnia fasolowa. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN