Witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku
Składniki:
50 g szpinaku (świeżego) lub jarmużu
1 łyżeczka siemienia lnianego
1-2 kiwi
1/2 banana
100 ml soku (np. ananasowego)
100 ml wody mineralnej, niegazowanej
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Kiwi obieramy, kroimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy z wodą i sokiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanki i pijemy. Sok z wodą można zastąpić mlekiem lub kefirem, a koktajl dosłodzić syropem z agawy lub naturalnym miodem.
Zielony chłodnik pełen energii
Składniki:
1 zielona papryka
1 duże, dojrzałe awokado
2 ogórki gruntowe (obrane)
1 mały ząbek czosnku
1/3 papryczki chili (np. jalapeno)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy extra virgin
300 ml bulionu warzywnego
300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
sok z limonki
sól morska
pieprz
Do dekoracji: mix ulubionych kiełków
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórek, usuwamy pestki, siekamy w kostkę, polewamy sokiem z limonki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórek, czosnek, chili, ocet, oliwę i miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i jogurt (dodana ilość płynów zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać) i ponownie wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i schładzamy chłodnik w lodówce. Przed podaniem posypujemy kiełkami.
Ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych
Składniki:
1 ananas
1 duży banan
ok. 300 g mrożonych owoców leśnych
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
Do dekoracji: listki tymianku
Przygotowanie;
Banana kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do woreczka i zamrażamy w zamrażarce. Po kilku godzinach wyciągamy zamrożonego banana i owoce leśne, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 min., a następnie przekładamy do kielicha miksera. Dodajemy imbir, syrop z agawy lub miód i miksujemy. Ananasa obieramy, kroimy w bardzo cienkie plastry i rozkładamy na talerzach. Po środku układamy porcję lodów z owoców leśnych. Całość posypujemy listkami tymianku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN