Dip z selera z czosnkiem i szczypiorkiem
Seler pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Wrzucić go do blendera z sokiem i skórką z limonki, doprawić solą, pieprzem, wymieszać ze szczypiorkiem. Podawać jako przekąskę ze zdrowym pieczywem.
Dynia faszerowana boczniakiem w sezamie i kaszą jaglaną
250 g boczniaków
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju z sezamu
sól i pieprz do smaku
Dynię przekroić na pół wzdłuż aby powstały dwie miseczki, wydrążamy z nich pestki. Wierzchołki podcinamy, aby miseczki nie kiwały się. Boczniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, skrapiamy cytryną, olejem sezamowym, dodajmy przyprawy, ugotowaną kaszę, dobrze mieszamy - najlepiej ręką zgniatając grzyby i kaszę (wtedy łatwiej wchłoną sok i przyprawy). Wydrążone dynie wypełniamy farszem, zapiekamy 40 min w 170 stopniach, potem jeszcze 10 min ustawiając opcję dodatkowego rumienienia od góry. Upieczone dynie posypujemy natką. Smacznego!
Sałata z pieczonymi burakami, pasternakiem i cytrynową tahiną
buraki
pasternak
garstka ulubionych orzechów
trochę sezamu do dekoracji
miks sałat, świeży szpinak, rukola
kilka łyżek oliwy z oliwek
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki syropu z agawy
sól i pieprz
Buraki szorujemy, kroimy w plasterki. Pasternak (lub pietruszka opcjonalnie) obieramy ze skórki i strużymy w długie paski obieraczką do warzyw. Każde warzywo osobno (aby burak nie zabarwił pasternaka) mieszamy w misce z odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego, syropu z agawy, soli i pieprzu. Wcieramy składniki w warzywa. Burak: układamy jednej obok drugiego na blasze. Pasternak: strużki swobodnie układamy na blasze. Pieczemy oba warzywa 30 min w piekarniku w 170 stopniach. Studzimy.
Sos z tahiny
1 łyżeczka tahiny z sokiem z 1/2 cytryny, sól, pieprz. Ubijamy na gładki sos widelcem lub małą ubijaczką. Na talerzu układamy ulubione sałaty, rukolę, świeży szpinak. Układamy upieczone warzywa. Polewamy sosem z tahiny wymieszanej z sokiem z cytryny. Posypujemy prażonymi orzechami i sezamem.
Chleb zdrowia bez mąki
pestki dyni, sezamu, migdałów
siemię lniane
słonecznik
nasiona chia
1/4 szklanki oliwy
1 szklanki wody
3 łyżki babki jajowatej
sól, syrop z agawy
Zacząć od zblendowania na pył siemienia lnianego (niewielką część odłożyć do podsypania foremek, potem dorzucamy do blendera po kolei resztę nasion. Blendujemy je pulsacyjnie na drobno. Można wcześniej wszystkie nasiona poza siemieniem i sezamem namoczyć w wodzie na parę godzin (opcjonalnie). Do masy dodać resztę składników, czyli nasiona w całości, płyny, przyprawy, babkę jajowatą - masę dobrze wymieszać (najlepiej ugnieść ręką). Masa powinna być plastyczna. Jeśli będzie za sucha, dodawać po trochu wodę. Wymieszaną masę odstawić na 2 h do napęcznienia. Posmarować foremki chlebowe oliwą, podsypać zmielonym siemieniem. Dobrze docisnąć masę w foremkach, wyrównać. Piec w 170 stopniach ok 40 min. Chlebek wystudzić, wyjąć z foremek. Kroić jak całkiem ostygnie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN