Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Chrupiąca gryka z jogurtem i owocami
Składniki:
50 g chrupiącej gryki z melasą (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu z agawy
200 g truskawek
100 g malin
melon
2 kiwi
Przygotowanie:
Jogurt naturalny miksujemy z malinami i syropem z agawy. Do dużej miski z niskim rantem wsypujemy grykę i polewamy jogurtem. Nakładamy połówki truskawek, plasterki obranego kiwi oraz kulki melona.
Drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek
Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej
łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki syropu z agawy
10 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
odrobina soli
nadzienie:
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy szklankę mąki pszennej, syrop z agawy, rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Śliwki gotujemy w wodzie, aż staną się miękkie, a następnie razem z wodą miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka, to ją odparowujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy, żeby stało się sprężyste. Następnie dzielimy na kulki wielkości małej piłeczki, rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę śliwkowego dżemu i składamy sklejając rant. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ok. 30 minut.
Sernik jagodowo-bananowy na zimno
ciasto:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej 12% śmietany
szklanka mąki pszennej
łyżka syropu z agawy
2 płaskie łyżki masła
szczypta soli
nadzienie:
skórka otarta z połowy pomarańczy
mała garstka rodzynek królewskich
200 g drobno mielonego twarogu (może być serek twarogowy do smarowania kanapek)
2 bardzo dojrzałe banany
polewa:
łyżka syropu z agawy
200 g jagód
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z masłem, śmiataną, solą, proszkiem do pieczenia i syropem z agawy. Ciasto ugniatamy, jeśli jest zbyt suche możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Po wyrobieniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Twaróg bardzo dokładnie mielimy z bananami (banany, muszą być naprawdę bardzo dojrzałe, żeby osłodzić twaróg. Jeśli nie są możemy dodać odrobinę syropu z agawy). Dodajemy poszatkowane rodzynki, skórkę otartą z cytryny i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jagody zagotowujemy z syropem i lekko odparowujemy, żeby je zagęścić. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) na termoobiegu, aż się przyrumieni (około 30 minut). Gotowe ciasto wyjmujemy i schładzamy. Na wypieczony spód delikatnie nakładamy masę serowo-bananową, a następnie polewamy odparowanym sosem jagodowym.
Szarlotka na cieście migdałowym
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki chudej śmietany
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki masła
szczypta soli
nadzienie:
garstka suszonej żurawiny
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe
5 jabłek ligoli
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu razem z syropem gotujemy aż staną się miękkie. Następnie mieszamy z suszoną żurawiną. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy przykrytą papierem do pieczenia formę do ciasta i wstawiamy do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy aż ciasto się lekko przyrumieni (ok. 10 minut). Następnie ciasto wyjmujemy, posypujemy cienką warstwą cynamonu, nakładamy lekko przestudzone jabłka i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN