Kuchnia bez chemii

Julitę Bator i Nataszę Urbańską z pozoru nic nie łączy. Jednak obie panie to propagatorki zdrowego odżywania się. Natasza posiada swoje gospodarstwo rolne w Jajkowicach, a Julita napisała książkę „Zamień chemię na jedzenie”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały prawdziwe jedzenie bez całej tablicy Mendelejewa!

Jogurt kakaowy

Składniki:

kubek naturalnego jogurtu

1 łyżka naturalnego kakao,

Łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy resztę składników. Wszystko razem

mieszamy łyżką.

Jogurt malinowy

Składniki:

kubek naturalnego jogurtu,

garść malin,

łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy rozdrobnione maliny i syrop z agawy. Wszystko razem

mieszamy łyżką.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

ok. 1/2 kg cukinii,

3 ziemniaki, cebula,

marchew, pietruszka,

3 łyżki naturalnego jogurtu,

sól, pieprz, majeranek,

2 ziarenka ziela

angielskiego,

lubczyk,

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodać obrane, pokrojone w kostkę cukinię i

ziemniaki oraz przyprawy. Pokrojoną w kostkę cebulę i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę poddusić na oliwie i dodać do ugotowanej cukinii. Wszystko razem zmiksować. W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić jogurt naturalny, dodać do całości i zagotować. Można podawać z uprażonym ziarnem słonecznika lub sezamu

Naleśniki

Składniki:

kubek jasnej mąki żytniej,

kubek mleka,

jajko,

szczypta soli,

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki i smażyć niewielkie naleśniki na rozgrzanym maśle.

Można podawać z dżemem.

Bakalie w czekoladzie

Składniki:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,

kilka garści niekonserwowanych dwutlenkiem siarki bakalii (rodzynki, morele, przepołowione figi)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonejczekolady wrzucić bakalie. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia i poczekać, aż zastygną.

Tosty

Składniki:

2 kromki żytniego chleba na zakwasie,

masło,

po plasterku żółtego sera,

wędliny i cebuli,

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Chleb posmarować masłem i wyciśniętym czosnkiem, na wierzchu ułożyć pozostałe składniki i przykryć druga kromką. Zapiec w tosterze.

Można podawać z ketchupem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości