Gryka, do niedawna niedoceniana w gastronomii, obecnie cieszy się coraz większą popularnością. Odpowiada za to wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia i produktami ekologicznymi. Makaron gryczany posiada szereg pozytywnych właściwości, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Ponadto może być składnikiem wielu smacznych i ciekawych potraw.
Makaron muszle wywodzi się z Włoch, gdzie określa się go mianem conchiglie. Występuje w różnych wielkościach, dzięki czemu może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. To jedna z przyczyn, dla których Włosi wprost uwielbiają makaron. Duże makaron muszle mogą być faszerowane dowolnymi składnikami, z kolei małe muszelki – conchigliette – nadają się do zup i sałatek. Poniżej garść inspiracji, z których przygotujemy pyszny obiad, kolację i przekąski.
Szybki, smaczny, a przede wszystkim zdrowy obiad to nie lada wyzwanie. Czy gotowanie zawsze musi być długie i skomplikowane? Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaron z kurczakiem i brokułami sosie serowym, śmietanowym lub czosnkowym. Nawet początkujący powinni poradzić sobie z tym daniem w mniej niż pół godziny.
O tym, że podstawą włoskiej kuchni jest makaron, słyszało wielu, ale wiedza na temat wszystkich jego rodzajów i odmian jest zarezerwowana tylko dla prawdziwych smakoszy. W Polsce makaron orzo nie cieszy się szczególną popularnością, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Co to jest orzo i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka można go pomylić z ryżem lub ziarnami jęczmienia. Ma bowiem podobny rozmiar i kształt. Z czym go serwować? Poniżej garść inspiracji.
Jedną z największych zalet makaronów jest możliwość ich przyrządzania na wiele sposobów. Dowolność składników i rodzajów pasty sprawia, że możemy przygotować zarówno wykwintne i skomplikowane danie, jak i szybką i prostą w wykonaniu potrawę. Makaron z pomidorami i serem zdecydowanie należy do drugiej grupy. Jest smaczny i można go wzbogacić wieloma dodatkowymi elementami.
Wakacje w Hiszpanii nie mogą obejść się bez klasycznej potrawy, jaką jest paella z kurczakiem i chorizo lub owocami morza. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci szafranu. Często przygotowuje się ją na oczach klientów, na wolnym powietrzu. Paella z kurczakiem i krewetkami jest serwowana zwykle na obiad. W większości przypadków podaje się ją w naczyniu, w którym była wcześniej przygotowywana.
Osoby, które choć raz odwiedziły Włochy, a szczególnie ich południową część, musiały spotkać się z popularnymi pierożkami o nazwie panzerotti. Jest to potrawa szczególnie związana z regionem Apulii, jednak obecnie podaje się ją w całym kraju. Coraz częściej pierożki panzerotti serwuje się również poza Włochami. Bardzo często możemy je spotkać w wersji nieco większej, funkcjonującej pod nazwą calzone. Jest ona popularna także w Polsce, choć dokonaliśmy sporej modyfikacji tradycyjnych składników.
Szybkie dania obiadowe to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Równie ważna co prostota przepisu jest wówczas niewielka liczba składników. Przykładem takiej potrawy może być makaron z sosem pieczarkowym. Sprawdzi się zarówno jako szybka przekąska, jak i główne danie obiadowe.
Danie makaronowe cieszą się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce. Uwielbiamy je za szybkość wykonania, różnorodność i mnogość składników, których możemy użyć do ich przygotowania. Przykładem tego rodzaju potrawy może być makaron tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. To pyszne i szybkie danie urzeka swoją prostotą i ciekawym smakiem. Znajdziemy je w wielu restauracjach specjalizujących się w pastach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samodzielnie w domu.
Makaron jest jedną z potraw, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów, z dowolnie wybranych składników. Sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, na przykład jako makaron zapiekany z warzywami, ale również na słodko, chociażby z jabłkami. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty, możemy więc przebierać nie tylko w kształtach i rozmiarach, ale również rodzajach zbóż. Dla bezglutenowców sprawdzi się makaron kukurydziany, ryżowy i warzywne – na przykład z ciecierzycy. Z kolei osoby, które dbają o linię, powinny spróbować gryczanego lub zbożowego.
Przecier pomidorowy, czyli passata, jest podstawą kuchni włoskiej i to właśnie stamtąd się wywodzi. Największą popularnością cieszy się na południu kraju, gdzie wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw. Jej najważniejszą cechą jest smak świeżo zerwanych pomidorów, który można uzyskać dzięki odpowiedniej recepturze. Sos jest przygotowywany z dojrzałych pomidorów, starannie wyselekcjonowanych i o wyrazistym aromacie. Czym powinna być doprawiona passata? Przepis w wersji oryginalnej wymaga jedynie bazylii.
Niejednokrotnie szukamy inspiracji na szybki obiad, łatwy do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w lodówce. Jednym z takich dań jest makaron z kiełbasą i jajkiem lub pieczarkami. To idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie chcemy przyrządzać bardzo skomplikowanych dań.
Zupa kanadyjska to doskonała propozycja na posiłek w mroźny dzień. Rozgrzewa i skutecznie zabija głód. Ta potrawa jest tanim daniem, które można wykonać w godzinę.
Zupa z bambusa pochodzi z Azji, gdzie pędy bambusa często wykorzystywane są w kuchni. Można ją przygotować na wiele sposobów, z szeroką gamą dodatków. Zupa bambusowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Batat znany jest także jako wilec ziemniaczany, patat, kumara lub słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Istnieje około 400 odmian batatów.
Oto nasz przepis na ogórki małosolne. Ta pyszna przekąska to typowo polski specjał, nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. A jeśli zostawimy warzywa w zalewie odrobinę dłużej, możemy również cieszyć się smakiem ogórków kiszonych!
O szparagach zielonych mówi się, że są bombą witaminową - są zalecane dla kobiet w ciąży, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami, a przy tym nieźle smakują. Co ciekawe, są jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Są dietetyczne i odchudzają.
Cukinia to jedno z tych warzyw, które chętnie wykorzystujemy w swojej kuchni. Nic dziwnego, jest bardzo delikatna i doskonale łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu istnieje naprawdę mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie!
Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Co ważne, cukinia pozwala na wiele ciekawych modyfikacji – możesz przygotować z niej faszerowaną cukinię, zupy kremy, sałatki, zapiekanki, szybkie przekąski, a nawet zdrowe koktajle. Dowiedz się, jak przygotować naprawdę smaczną cukinię faszerowaną – i to w kilku pysznych wariantach.
Niespodziewani goście? A może nie masz czasu na całe popołudnie spędzone w kuchni? Zobacz nasze przepisy na ciasto kruche z truskawkami, które nie wymaga dużej ilości składników oraz czasu.
Znamy dobry przepis na ciasto bananowe bezglutenowe. Sprawdź, jak wykonać smaczny i zdrowy bananowiec bezglutenowy krok po kroku.
Klasyczne połączenie czekolady z kwaskowatymi, soczystymi owocami sprawdza się w cukiernictwie od wieków. Świetnym duetem jest czekolada z wiśnią, z których zrobić można na przykład pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami.
Połączenie bananów i czekolady smakuje nie tylko łasuchom, ale wszystkim amatorom, dobrego jedzenia. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszny deser. Poniżej znajdziesz trzy łatwe przepisy na ciasto bananowe z czekoladą.
Jedną z tradycyjnych przekąsek kupowanych przez dzieci w szkole jest bułka drożdżowa z budyniem lub z serem. Żeby mieć wpływ na to, jakie produkty jedzą dzieci, warto samodzielnie przygotować ślimaczki drożdżowe z budyniem czy ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem w domu.
Ciasto drożdżowe z owocami to przykład poczęstunku, jaki można zaserwować gościom lub zabrać ze sobą w formie przekąski do pracy czy szkoły. Za każdym razem nasz placek drożdżowy z owocami może smakować nieco inaczej, w zależności od tego, jakie owoce oraz dodatki wykorzystamy.
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, jednak przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką można modyfikować, wzbogacając kruszonkę różnymi składnikami. Pyszna kruszonka na ciasto drożdżowe zyskuje, kiedy dodamy do niej wanilię, cynamon, kakao czy potłuczone migdały. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy przedstawiła Katarzyna Bukowska.
Słodki smak, unoszący się w kuchni naszych mam i babć, kiedy byliśmy beztroskimi dziećmi… Oczekiwanie na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami dłużyło Ci się niemiłosiernie? Dziś możesz przygotować je samodzielnie – wystarczy chwila, aby delektować się wspaniałym smakiem ciasta drożdżowego.
Soczyste truskawki każdego dnia goszczą w Twojej kuchni i zastanawiasz się, jak wykorzystać je do stworzenia przepysznego deseru? Przygotuj doskonałe ciasto drożdżowe z truskawkami i ciesz się idealnym połączeniem słodkiego ciasta i nieco kwaśnych, pełnych słonecznego smaku truskawek.
Szukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z budyniem? Oto nasza niezawodna receptura – szybki sposób na ciasto jogurtowe, które zawsze się udaje!
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem jest nie tylko bardzo prosty, ale też szybki w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny placek, aby cieszyć się wyśmienitym połączeniem puszystego ciasta i słodko-kwaśnym smakiem świeżego rabarbaru.