Smakołyki wrocławskie

Kuchnię Dzień Dobry TVN przenieśliśmy na chwilę do Wrocławia - Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Tam zwyciężczyni II edycji programu „MasterChef” Beata Śniechowska i mistrz kulinarny Piotr Kucharski przygotowali dania lokalne. Zaserwowali nam: jesiotra glazurowanego miodem wrzosowym, sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym oraz placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż.

Jesiotr glazurowany miodem wrzosowym

Składniki:

4 filety z jesiotra (ok. 150 g sztuka)

600 g korzenia pietruszki

300 ml mleka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 ziemniak

200 g szyjek rakowych

1 ząbek czosnku

2 łyżki miodu wrzosowego

duża garść młodego jarmużu

sok z połówki cytryny

klarowane masło do smażenia

tymianek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Filety z jesiotra zanurzyć w roztworze wody z solą (1 l wody: 1 łyżka soli) i odstawić na 2 godz. Korzeń pietruszki ugotować w mleku i wodzie do miękkości. Wyjąć jesiotra z solanki, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć jesiotra z obu stron po minucie. Ułożyć na blaszce skórą do dołu, górę posmarować miodem. Wstawić do rozgrzanego pieca na 3 min. pod górną grzałkę, aby się dopiekł i skarmelizował. Odcedzić pietruszkę zachowując cześć mleka. Dodając mleko i gałkę muszkatołową, zmiksować na gładkie i dosyć luźne puree. Wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Na patelni, po smażeniu ryby, podsmażyć szyjki rakowe z posiekanym ząbkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć dookoła ryby. Następnie na tej samej patelni podsmażyć przez chwilę porwany na kawałki jarmuż, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i ułożyć dookoła ryby.

Sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym

Składniki:

6 kwaśnych jabłek

2 łyżki masła

1 łyżeczka czerwonego pieprzu

1cytryna

3-4 gałązki tymianku

200 g pieczonej rity

2 kromki chleba żytniego na zakwasie

50 g orzechów włoskich

sól

pieprz

Sos:

2 łyżki oleju lnianego

1 łyżka miodu wrzosowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim jabłka razem z czerwonym pieprzem, listkami tymianku i sokiem z cytryny. Lekko posolić i dusić przez 10-15 min. Chleb pokroić w kostkę i razem z orzechami podprażyć na suchej patelni. Jabłka wyłożyć na talerz, na środek pokruszyć ser. Dookoła posypać grzankami z orzechami. Składniki sosu wymieszać i polać po serze.

Placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

250 ml mleka

200 g masła + dodatkowo 1 łyżka

4 jajka

1 szklanka cukru

35 g świeżych drożdży

4 szklanki mąki

1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:

100 g mąki (moja propozycja: 50 g mąki można zastąpić 50 g płatków migdałowych)

50 g masła

50 g cukru pudru

Dodatkowo:

8-10 łyżek domowej konfitury z płatków róż

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości