Jesiotr glazurowany miodem wrzosowym
Składniki:
4 filety z jesiotra (ok. 150 g sztuka)
600 g korzenia pietruszki
300 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ziemniak
200 g szyjek rakowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu wrzosowego
duża garść młodego jarmużu
sok z połówki cytryny
klarowane masło do smażenia
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filety z jesiotra zanurzyć w roztworze wody z solą (1 l wody: 1 łyżka soli) i odstawić na 2 godz. Korzeń pietruszki ugotować w mleku i wodzie do miękkości. Wyjąć jesiotra z solanki, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć jesiotra z obu stron po minucie. Ułożyć na blaszce skórą do dołu, górę posmarować miodem. Wstawić do rozgrzanego pieca na 3 min. pod górną grzałkę, aby się dopiekł i skarmelizował. Odcedzić pietruszkę zachowując cześć mleka. Dodając mleko i gałkę muszkatołową, zmiksować na gładkie i dosyć luźne puree. Wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Na patelni, po smażeniu ryby, podsmażyć szyjki rakowe z posiekanym ząbkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, ułożyć dookoła ryby. Następnie na tej samej patelni podsmażyć przez chwilę porwany na kawałki jarmuż, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i ułożyć dookoła ryby.
Sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym
Składniki:
6 kwaśnych jabłek
2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1cytryna
3-4 gałązki tymianku
200 g pieczonej rity
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
50 g orzechów włoskich
sól
pieprz
Sos:
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka miodu wrzosowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim jabłka razem z czerwonym pieprzem, listkami tymianku i sokiem z cytryny. Lekko posolić i dusić przez 10-15 min. Chleb pokroić w kostkę i razem z orzechami podprażyć na suchej patelni. Jabłka wyłożyć na talerz, na środek pokruszyć ser. Dookoła posypać grzankami z orzechami. Składniki sosu wymieszać i polać po serze.
Placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
200 g masła + dodatkowo 1 łyżka
4 jajka
1 szklanka cukru
35 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
100 g mąki (moja propozycja: 50 g mąki można zastąpić 50 g płatków migdałowych)
50 g masła
50 g cukru pudru
Dodatkowo:
8-10 łyżek domowej konfitury z płatków róż
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN