Materiał promocyjny

Turecka pasta paprykowa - jak smakuje?

Może być biała, czerwona lub zielona. Ostra, słodka i lekko gorzka. Smakuje wyśmienicie w leczo, z kanapką i w sałatce. W kuchni Dzień Dobry TVN główną bohaterką była papryka, a role drugoplanowe, choć równie ważne, należały do Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowska. Będzie Oscar?

Curry z papryki, serka i groszku

Składniki:

220 g serka typu włoskiego

4 łyżki masła sklarowanego

2 czerwone papryki

2 zielone papryki

2 liście laurowe

2 puszki krojonych pomidorów

2 szklanki mrożonego groszku

2 łyżki śmietany 36 %

2 szklanki wody

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

1 łyżeczka garam masali

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżeczka papryki chili

1 cebula

0,5 łyżeczki kurkumy

natka kolendry lub pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie: Na maśle sklarowanym lub oleju ryżowym smażymy przez chwilę liście laurowe. Dodajemy cebulę i paprykę. Po około 5 minutach dodajemy pastę imbirowo–czosnkową i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przyprawy w proszku i po minucie pomidory. Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy na małym gazie. Groszek gotujemy w wodzie około 5 minut, tak aby był miękki. Serek typu włoskiego kroimy w kostkę i smażymy na patelni na oleju ryżowym na złoty kolor. Kostki sera i ugotowany groszek dodajemy do sosu pomidorowego. Całość gotujemy jeszcze 7 minut. Pod koniec dodajemy garam masalę, śmietanę kremówkę i natkę kolendry lub pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Sałata rzymska z pieczoną papryką i grzankami

Składniki:

8 cienkich kromek bagietki

3 czerwone papryki

Dressing:

2 dymki (razem z cebulką)

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 główka rzymskiej sałaty

1 łyżka octu jabłkowego

0,5 szklanki śmietany jogurtowej

0,25 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie: Papryki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 minut, aż się przypieką. Następnie wyjmujemy, wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ostygną. Zdejmujemy skórkę, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Każdy liść sałaty rzymskiej pozbawiamy zdrewniałych łodyg i smażymy na oliwie z oliwek, aż stanie się lekko chrupiący. Kromki bagietki podpiekamy na suchej patelni (można też dodać odrobinę oliwy) z dwóch stron. Śmietanę mieszamy z drobno poszatkowaną dymką, octem, musztardą oraz cukrem. Na liściach sałaty układamy paprykę, na niej podpieczone kromki bagietki i całość polewamy dressingiem.

Makaron z papryką jalapeno

Składniki:

500 g makaronu razowego spaghetti

3 papryczki jalapeno

4 białe średniej wielkości papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

150 g sera z pleśnią

2 płaskie łyżki zielonego pieprzu

1 płaska łyżka gałki muszkatołowej

1/3 szklanki śmietanki 30%

sól do smaku

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Białą paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Jalapeno kroimy w jak najcieńsze plasterki i dorzucamy do białej papryki. Całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pieprz, gałkę, wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki ser. Solimy do smaku. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy ugotowany makaron.

Tarta z czerwoną papryką

Składniki:

100 ml słodkiej śmietanki

100 g pecorino

100 g rukoli

50 g masła

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki kolorowego pieprzu

2 czerwone papryki

1 duża biała cebula

sok z cytryny

garść pistacji

Ciasto:

3 łyżki mąki pszennej razowej

2 łyżki śmietany 18%

0,75 szklanki mąki pszennej razowej

szczypta soli

Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło i wsypujemy 3 łyżki mąki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, aby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 5-7 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg), aby ciasto się trochę podpiekło.

Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, na patelnię. Dodajemy pieprz. Całość dusimy ok. 10 minut aż cebula się zeszkli, a papryka przypiecze. Po uduszeniu dodajemy starty ser pecorino, śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy ponownie ok. 10 minut, aż tarta się przyrumieni od góry. Gotową posypujemy poszatkowaną rukolą oraz przyprażonymi na odrobinie oliwy pistacjami i polewamy sokiem z cytryny.

Turecka pasta paprykowa

Składniki:

2 kg czerwonej papryki

czerwona papryczka chili do smaku

sól

Przygotowanie:

Umytą paprykę nakłuwamy w paru miejscach nożem i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić ostry sos, dodajemy ostrą, drobno poszatkowaną papryczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy aż skórka miejscami będzie czarna, a papryka miękka. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do garnka. Przykrywamy i czekamy aż przestygnie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Tradycyjnie taką pastę podsusza się na słońcu. My musimy skorzystać z piekarnika. Mus paprykowy przekładamy na blachę, rozkładamy cienką warstwą i suszymy w temp. 100 stopni tak, aby większość płynu odparowała. Zajmie to około30-60 minut w zależności od ilości soku w papryce. Solimy do smaku. Pastę przekładamy do słoika i polewamy cienką warstwą oliwy z oliwek, tak aby nie miała kontaktu z powietrzem. Przechowujemy w lodówce, lub pasteryzujemy.

Pasta paprykowa jest świetnym dodatkiem do domowej pizzy, kanapek, dressingów i jako baza do sosu np. do grillowanych warzyw.

Mieszanka sałat z pakorą z papryki i słodkim dressingiem

Składniki:

Pakora:

2 czerwone papryki

1 zielona papryka

olej ryżowy do głębokiego smażenia

Ciasto na pakorę:

50 g pecorino

3 łyżki sezamu

2 dojrzałe pomidory

1 paczka mieszanki sałat

1 łyżka kaparów

0,5 szklanki mąki z ciecierzycy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ryżowej

doniczka bazylii

pieprz

sól

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki tymianku

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka wody

0,5 łyżeczki cukru trzcinowego

1 ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy, ryżową, i pszenną mieszamy z taką ilością wody, aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Dodajemy sól, pieprz i sezam. Ocet balsamiczny, wodę, cukier, listki tymianku i czosnek łączymy razem. Powoli wlewamy oliwę z oliwek - cały czas mieszając, tak aby powstał jednolity sos.

Rozgrzewamy olej ryżowy, moczymy paprykę w cieście, wkładamy do oleju i smażymy na złoty kolor. Sałatę, listki bazylii, pokrojone pomidory i kapary polewamy dressingiem. Pakorę z papryki układamy na górze. Posypujemy startym pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości