Curry z papryki, serka i groszku
Składniki:
220 g serka typu włoskiego
4 łyżki masła sklarowanego
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
2 liście laurowe
2 puszki krojonych pomidorów
2 szklanki mrożonego groszku
2 łyżki śmietany 36 %
2 szklanki wody
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
1 łyżeczka garam masali
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka papryki chili
1 cebula
0,5 łyżeczki kurkumy
natka kolendry lub pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie: Na maśle sklarowanym lub oleju ryżowym smażymy przez chwilę liście laurowe. Dodajemy cebulę i paprykę. Po około 5 minutach dodajemy pastę imbirowo–czosnkową i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przyprawy w proszku i po minucie pomidory. Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy na małym gazie. Groszek gotujemy w wodzie około 5 minut, tak aby był miękki. Serek typu włoskiego kroimy w kostkę i smażymy na patelni na oleju ryżowym na złoty kolor. Kostki sera i ugotowany groszek dodajemy do sosu pomidorowego. Całość gotujemy jeszcze 7 minut. Pod koniec dodajemy garam masalę, śmietanę kremówkę i natkę kolendry lub pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałata rzymska z pieczoną papryką i grzankami
Składniki:
8 cienkich kromek bagietki
3 czerwone papryki
Dressing:
2 dymki (razem z cebulką)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 główka rzymskiej sałaty
1 łyżka octu jabłkowego
0,5 szklanki śmietany jogurtowej
0,25 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Papryki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 minut, aż się przypieką. Następnie wyjmujemy, wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ostygną. Zdejmujemy skórkę, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Każdy liść sałaty rzymskiej pozbawiamy zdrewniałych łodyg i smażymy na oliwie z oliwek, aż stanie się lekko chrupiący. Kromki bagietki podpiekamy na suchej patelni (można też dodać odrobinę oliwy) z dwóch stron. Śmietanę mieszamy z drobno poszatkowaną dymką, octem, musztardą oraz cukrem. Na liściach sałaty układamy paprykę, na niej podpieczone kromki bagietki i całość polewamy dressingiem.
Makaron z papryką jalapeno
Składniki:
500 g makaronu razowego spaghetti
3 papryczki jalapeno
4 białe średniej wielkości papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera z pleśnią
2 płaskie łyżki zielonego pieprzu
1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
1/3 szklanki śmietanki 30%
sól do smaku
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Białą paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Jalapeno kroimy w jak najcieńsze plasterki i dorzucamy do białej papryki. Całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy pieprz, gałkę, wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki ser. Solimy do smaku. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy ugotowany makaron.
Tarta z czerwoną papryką
Składniki:
100 ml słodkiej śmietanki
100 g pecorino
100 g rukoli
50 g masła
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kolorowego pieprzu
2 czerwone papryki
1 duża biała cebula
sok z cytryny
garść pistacji
Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki śmietany 18%
0,75 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło i wsypujemy 3 łyżki mąki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, aby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 5-7 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg), aby ciasto się trochę podpiekło.
Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, na patelnię. Dodajemy pieprz. Całość dusimy ok. 10 minut aż cebula się zeszkli, a papryka przypiecze. Po uduszeniu dodajemy starty ser pecorino, śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy ponownie ok. 10 minut, aż tarta się przyrumieni od góry. Gotową posypujemy poszatkowaną rukolą oraz przyprażonymi na odrobinie oliwy pistacjami i polewamy sokiem z cytryny.
Turecka pasta paprykowa
Składniki:
2 kg czerwonej papryki
czerwona papryczka chili do smaku
sól
Przygotowanie:
Umytą paprykę nakłuwamy w paru miejscach nożem i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić ostry sos, dodajemy ostrą, drobno poszatkowaną papryczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy aż skórka miejscami będzie czarna, a papryka miękka. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do garnka. Przykrywamy i czekamy aż przestygnie. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Tradycyjnie taką pastę podsusza się na słońcu. My musimy skorzystać z piekarnika. Mus paprykowy przekładamy na blachę, rozkładamy cienką warstwą i suszymy w temp. 100 stopni tak, aby większość płynu odparowała. Zajmie to około30-60 minut w zależności od ilości soku w papryce. Solimy do smaku. Pastę przekładamy do słoika i polewamy cienką warstwą oliwy z oliwek, tak aby nie miała kontaktu z powietrzem. Przechowujemy w lodówce, lub pasteryzujemy.
Pasta paprykowa jest świetnym dodatkiem do domowej pizzy, kanapek, dressingów i jako baza do sosu np. do grillowanych warzyw.
Mieszanka sałat z pakorą z papryki i słodkim dressingiem
Składniki:
Pakora:
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
olej ryżowy do głębokiego smażenia
Ciasto na pakorę:
50 g pecorino
3 łyżki sezamu
2 dojrzałe pomidory
1 paczka mieszanki sałat
1 łyżka kaparów
0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ryżowej
doniczka bazylii
pieprz
sól
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki tymianku
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka wody
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy, ryżową, i pszenną mieszamy z taką ilością wody, aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Dodajemy sól, pieprz i sezam. Ocet balsamiczny, wodę, cukier, listki tymianku i czosnek łączymy razem. Powoli wlewamy oliwę z oliwek - cały czas mieszając, tak aby powstał jednolity sos.
Rozgrzewamy olej ryżowy, moczymy paprykę w cieście, wkładamy do oleju i smażymy na złoty kolor. Sałatę, listki bazylii, pokrojone pomidory i kapary polewamy dressingiem. Pakorę z papryki układamy na górze. Posypujemy startym pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN