Kuchnią w "PESEL"

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy żonę Pascala Brodnickiego - Agnieszkę Mielczarek, która jest coachem żywieniowym. Udowadnia ona, że z upływającym czasem możemy walczyć nie tylko przy użyciu skalpela, ale także odpowiednią dietą i nawykami żywieniowymi. Co mogą zdziałać dwie łyżki posiekanej rzeżuchy dziennie? Zobaczcie!

Zapiekana owsianka z cynamonem, sezamem na śniadanie i musem z jagód

Składniki:

2 filiżanki płatków owsianych lub jaglanych

450 ml mleka roślinnego

1 jabłko starte na grubych oczkach

1 gruszka starta na grubych oczkach

2-3 śliwki węgierki dojrzałe umyte pokrojone w kosteczkę

łyżka rodzynek

łyżka pistacji obranych

łyżka żurawiny

2 łyżki cynamonu w pudrze

Przygotowanie:

Piekarnik podgrzej do 180 stopni, zalej płatki mlekiem na min 15 minut, dodaj starte jabłko, gruszkę, żurawinę, pistacje, rodzynki, tahini, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15-20 min aż całość zacznie się podpiekać po wyparowaniu wody, dodaj latem jagody, maliny świeże wszystko co lubisz.

Zupa krem z przecieru pomidorowego, słodkiego ziemniaka i pora

Składniki:

2 ząbki czosnku posiekane

2 łyżki oliwy

2 pory posiekane

1 słodki ziemniak pokrojony w kostkę

1 łyżeczka kurkumy

przecier pomidorowy

szczypta chili

Przygotowanie: Podsmaż na oliwie wszystkie warzywa, zalej 1 szklanką wody, 1 -2 szklankami przecieru pomidorowego najlepiej domowego. Gotuj ok 15 min na małym ogniu, dodaj sól, pieprz, curkumę, chili, zmiksuj całość na gładką masę, podawaj z pestkami , posypaną czarnuszką, jak lubisz!

Makaron z pesto z awokado z chili i kolendrą oraz smażonymi warzywami

Składniki:

paczka ulubionego makaronu

4 ząbki czosnku posiekane

1 cukinia pokrojona w cienkie pół talarki

4 duże pieczarki pokrojone w plastry

1 cebulka posiekana

1 łyżka oliwy

sól

pieprz

pół szklanki wina białego

10 pomidorków koktailowych

duża garść posiekanej bazylii

spora garść orzeszków pini

2 dojrzałe awokado

sok z 1 cytryny

sól morska

pół pęczka kolendry

2 chili posiekane

pieprz grubo mielony

4 garści parmezanu (dla tych którzy mogą i lubią)

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente, odstaw skrapiając go oliwą by się nie skleił.Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki, cukinię, posól popieprz, gdy zaczną pięknie skwierczeć dodaj białe wino i smaż aż wyparuje a pieczarki pięknie się zazłocą. Zdejmij z ognia, odstaw na bok, wrzuć pomidorki pokrojone i posiekaną bazylię i orzeszki pini. W miseczce zmiażdż widelcem awokado, na gładką masę, dodaj sól, sok z cytryny, pieprz, posiekaną kolendrę, posiekane drobniutko chili lub płatki chili. Dopraw solą, pieprzem cytryną chili tak by miało zdecydowany intensywny smak, pamiętaj wymieszasz całość z makaronem więc smaki mocno się złagodzą. Przed podaniem podgrzej warzywa z pomidorami dosłownie chwilkę, makaron wymieszaj z pastą z awokado, dokładnie, dodaj warzywa, garść parmezanu, wymieszaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości