Gorące "kakao" bez mleka
Składniki:
1 l gorącego mleka kokosowego lub jaglanego
duża garść daktyli bez pestek
2 łyżki kakao surowego w proszku lub karobu
płaska łyżeczka wanilii burbońskiej
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Daktyle moczyć we wrzątku pół godziny. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. Podawać na gorąco.
Składniki:
2 szklanki migdałów bez skórki
sok z 1-2 cytryn
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
woda
dodatki: rzodkiewka, szczypiorek/dymka, koperek, świeży ogórek lub pomidor
Przygotowanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny. Odsącz i zmiksuj z sokiem z cytryny, dolewając wodę. Nie musisz miksować na gładką masę, "twarożek" może być grudkowaty. Dolej około 5 łyżek oliwy. Przypraw solą i czosnkiem, dodaj ulubione warzywa i wymieszaj.
Składniki:
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 średniej dyni hokkaido lub butternut
1/2 szklanki wiórków kokosowych
domowe curry:
1/2 cebuli
2 centymetry świeżego imbiru
ostra papryka
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
3 ząbki czosnku
1/2 litra passaty pomidorowej
2 łyżki oleju kokosowego
syrop klonowy / ksylitol
sól, pieprz
5 łyżek kaszy jaglanej
Przygotowanie:
W garnku podpraż na oleju kokosowym drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i ostrą paprykę. Następnie dodaj wiórki kokosowe i podgrzej całość, nieustannie mieszając. Marchew, pietruszkę i dynię obierz, pokrój w solidną kostkę i dołóż do garnka. Dodaj surową kaszę, podlej całość niewielką ilością wody i zagotuj. Kiedy kasza i warzywa będą dość miękkie, wlej passatę, dopraw całość solą i dowolnym słodem do smaku. Zmiksuj na krem. Podawaj.
Składniki:
3 szklanki kaszy jaglanej
2 buraki pieczone
2 cebule
1 jabłko
2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
świeże zioła: tymianek, lubczyk, majeranek, oregano
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz ziołowy do smaku
ziarno czarnego lub białego sezamu / płatki amarantusa, jaglane itp.
masło klarowane lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj i ostudź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie tłuszczu z dodatkiem przypraw. Przełóż do miski, dodaj stare na tarce o drobnych oczkach buraki oraz jabłko starte na purée. Dołóż kaszę i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj dokładnie, a następnie zmiksuj 1/5 masy ręcznym blenderze (to ułatwi formowanie burgerów). Połącz wszystko starannie, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, obtocz w wybranej panierce (sezam lub płatki) i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 40-60 minut.
Składniki:
1 szt. słusznych rozmiarów dyni makaronowej (odmiana "Pyza")
Przygotowanie:
Dynię umyj, ponakłuwaj widelcem, włóż do piekarnika w całości i upiecz. Zwykle jest gotowa po upływie 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy nieco ostygnie - przekrój, pestki usuń łyżką. Twoim oczom ukaże się góra makaronowych nici, które za pomocą widelca wyskrob z dyniowych połówek. Serwuj ten wyjątkowy makaron z typowym sosem, jakiego używasz do makaronu: pomidorowym z bazylią, aglio di olio lub innym, który lubisz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry
Źródło: Dzień Dobry TVN