Chipsy dyniowe pod czosnkową pierzynką
Składniki:
dynia pokrojona w cienkie paski - w zależności od liczby - 1/2 garści na osobę
olej
łyżka mąki
sos na 2 osoby:
1/2 kubka śmietany
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić w długie wąskie paski. Obtoczyć w mące i lekko przyprawić solą i pieprzem. Następnie smażyć w głębokim oleju, aż będą złote i chrupiące. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Sos: Śmietanę wymieszać z majonezem. Czosnek obrać i posiekać razem z koperkiem, dodać do sosu. Podawać z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.
Pierogi dyniowe
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzątku
2-3 łyżki oleju
Farsz:
375 g dyni
3 łyżki sera carskiego (ew. ser pleśniowy)
2 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
3 łyżki pietruszki
sól, pieprz
ew. masło i szałwia
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, a następnie zapiec, aż będzie miękka. Z ostudzonej dyni zrobić puree (użyć praski bądź posiekać na drobne kawałeczki). Puree wymieszać z serem carskim (bądź serem pleśniowym), bułką tartą i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Ciasto zagnieść, wykroić szklanką kółka, środek wypełnić farszem. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać polane śmietaną bądź posypane odrobiną parmezanu. Możemy też schrupać je przesmażone z listkami szałwii uduszonymi na wiejskim maśle.
Placuszki z dyni z kwaśną śmietana i rydzami
Składniki:
garść startej na grubych okach dyni - najlepiej odmiana hakkaido (nie obieramy)
1/3 opakowania bryndzy
sól, pieprz
tymianek
1 łyżka mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
5 średnich rydzy
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na placuszki, mieszamy i wyrabiamy ser z dynią, ziołami i przyprawami. Do masy dodajemy mąkę i tartą bułkę, formujemy zgrabne małe placuszki i jeszcze raz obtaczamy w mące. Nasze perełki smażymy na oleju słonecznikowym, aż staną się mocno złociste i chrupiące. Na koniec dodajemy pokrojone rydze z dużą ilością masła - smażymy kilka minut. I finał. Ciepłe placuszki, zimna kwaśna śmietana i rydze. Biel i pomarańcz na talerzu... Wybornie!
Kremowa zupa z chilli i trawą cytrynową lub czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
1 mała cebula
2 kubki pokrojonej w kostkę dyni
wywar warzywny
chili, trawa cytrynowa, kolendra, krewetki
lub czosnek, rozmaryn, oliwa, maślaki, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Najprostsza, najszybsza i absolutnie pyszna jest zupa krem. W różnych wersjach aromatycznych. Początek jest ten sam - smażymy cebule i przyprawy (np. czosnek i chilli, trawę cytrynową i korzeń kolendry lub np. garam masala). Po zeszkleniu dodajemy dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy wywarem. Gotujemy nasze słońce do miękkości i miksujemy na aksamitny krem. Niektórzy dodają w trakcie blendowania śmietankę 36% lub mleko koksowe - w zależności od palety aromatów. Na koniec do wersji z czosnkiem proponuję przesmażone kurki i maślaki oraz kwaśną śmietanę lub prażone pestki dyni. Do wersji orientalnej, krewetki i kolendrę.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN