Materiał promocyjny

Kuchnia dyniowa

Dynia jest typowo jesiennym warzywem. Można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Nasi dzisiejsi goście proponują kilka potraw z dyni: chipsy dyniowe pod czosnkową pierzynką, pierogi dyniowe, placuszki z dyni z kwaśną śmietaną i rydzami oraz kremową zupę z chilli i trawą cytrynową lub z czosnkiem i rozmarynem.

Chipsy dyniowe pod czosnkową pierzynką

Składniki:

dynia pokrojona w cienkie paski - w zależności od liczby - 1/2 garści na osobę

olej

łyżka mąki

sos na 2 osoby:

1/2 kubka śmietany

łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

koperek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić w długie wąskie paski. Obtoczyć w mące i lekko przyprawić solą i pieprzem. Następnie smażyć w głębokim oleju, aż będą złote i chrupiące. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Sos: Śmietanę wymieszać z majonezem. Czosnek obrać i posiekać razem z koperkiem, dodać do sosu. Podawać z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.

Pierogi dyniowe

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki wrzątku

2-3 łyżki oleju

Farsz:

375 g dyni

3 łyżki sera carskiego (ew. ser pleśniowy)

2 łyżki bułki tartej

ząbek czosnku

gałka muszkatołowa

3 łyżki pietruszki

sól, pieprz

ew. masło i szałwia

Przygotowanie:

Dynię obrać, usunąć pestki, a następnie zapiec, aż będzie miękka. Z ostudzonej dyni zrobić puree (użyć praski bądź posiekać na drobne kawałeczki). Puree wymieszać z serem carskim (bądź serem pleśniowym), bułką tartą i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Ciasto zagnieść, wykroić szklanką kółka, środek wypełnić farszem. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać polane śmietaną bądź posypane odrobiną parmezanu. Możemy też schrupać je przesmażone z listkami szałwii uduszonymi na wiejskim maśle.

Placuszki z dyni z kwaśną śmietana i rydzami

Składniki:

garść startej na grubych okach dyni - najlepiej odmiana hakkaido (nie obieramy)

1/3 opakowania bryndzy

sól, pieprz

tymianek

1 łyżka mąki

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki masła

5 średnich rydzy

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na placuszki, mieszamy i wyrabiamy ser z dynią, ziołami i przyprawami. Do masy dodajemy mąkę i tartą bułkę, formujemy zgrabne małe placuszki i jeszcze raz obtaczamy w mące. Nasze perełki smażymy na oleju słonecznikowym, aż staną się mocno złociste i chrupiące. Na koniec dodajemy pokrojone rydze z dużą ilością masła - smażymy kilka minut. I finał. Ciepłe placuszki, zimna kwaśna śmietana i rydze. Biel i pomarańcz na talerzu... Wybornie!

Kremowa zupa z chilli i trawą cytrynową lub czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

1 mała cebula

2 kubki pokrojonej w kostkę dyni

wywar warzywny

chili, trawa cytrynowa, kolendra, krewetki

lub czosnek, rozmaryn, oliwa, maślaki, kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Najprostsza, najszybsza i absolutnie pyszna jest zupa krem. W różnych wersjach aromatycznych. Początek jest ten sam - smażymy cebule i przyprawy (np. czosnek i chilli, trawę cytrynową i korzeń kolendry lub np. garam masala). Po zeszkleniu dodajemy dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy wywarem. Gotujemy nasze słońce do miękkości i miksujemy na aksamitny krem. Niektórzy dodają w trakcie blendowania śmietankę 36% lub mleko koksowe - w zależności od palety aromatów. Na koniec do wersji z czosnkiem proponuję przesmażone kurki i maślaki oraz kwaśną śmietanę lub prażone pestki dyni. Do wersji orientalnej, krewetki i kolendrę.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości