Materiał promocyjny

Tajskie inspiracje

Szaszłyki inspirowane kuchnią tajską - tofu satay, kuchnią indyjską - szaszłyki tandoori z panirem, szaszłyki z seitanu-białka pszenicznego i na deser szaszłyki owocowe. Są to lekkie propozycje na zbliżający się letni okres grillowania.

Tofu satay

Składniki:

2 kostki twardego tofu

300 g drobnych pieczarek

grill, lub patelnia do grillowania

marynata:

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczki pieprzu cayenne

sok z jednej limonki

1 łyżeczka startego imbiru

szczypta pieprzu

1 łyżeczka cukru

1 szklanki mleczka kokosowego

sól do smaku

patyczki do nadziewania szaszłyków

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy razem i wkładamy do niej pokrojone w kostkę tofu i pieczarki. Marynujemy minimum godzinę, a najlepiej cała noc. Patyczki wkładamy do wody, aby nie spaliły się na grillu. Nadziewamy na nie na przemian kostki tofu i pieczarki.

Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:

sok z 1 cytryny

3 łyżeczki cukru

3 łyżki masła z orzeszków ziemnych

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

3 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe powoli podgrzewamy na patelni. Dodajemy pastę curry i po chwili masło orzechowe oraz pozostałe składniki.

Sałatka z ogórka

Składniki;

1 szklanki wody

1 szklanki białego octu winnego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 dymka

1 ogórek

1 ostra czerwona papryczka

Przygotowanie:

Wodę mieszamy z octem i cukrem. Kroimy w plasterki ogórka, dymkę, papryczkę drobno szatkujemy. Mieszamy wszystkie składniki, polewamy sosem i wstawiamy na chwilę do lodówki. Szaszłyki podajemy z sosem i sałatką z ogórków.

Szaszłyki owocowe

Składniki:

1 ananas

2 banany

1 duże twarde jabłko

2 dojrzałe nektarynki, albo brzoskwinie

1 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki masła

1 szklanki soku winogronowego

1 laski wanilii

kieliszek rumu

dodatki:

śmietanka 36% (około 200 g)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Ananasa i jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę, banany kroimy na kawałki 3-4 cm, nektarynki na ćwiartki, albo połówki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem i sokiem winogronowym. Dodajemy nasionka wyskrobane z laski wanilii i całość odparowujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy kieliszek rumu. Szaszłyki układamy na patelni i zmniejszamy gaz. Owoce powinny się lekko skarmelizować. Podajemy z bitą śmietaną.

Szaszłyki tandoori z panirem

Składniki:

3 litry mleka (nie UHT)

sok z cytryny( około 3-4 cytryny)

2 zielone papryki

2 czerwone papryki

10 małych młodych cebulek

20 małych młodych ziemniaków

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny do momentu, aż mleko zacznie się ścinać. Powinna powstać serwatka i grudki sera. Serwatka powinna mieć zielonkawy, lekko przezroczysty kolor. Ser odsączamy na sitku i stawiamy jakiś ciężki przedmiot z płaskim dnem na 1 godzinę, aby całkowicie odsączyć serwatkę. W ten sposób powstanie nam zwarty, delikatny ser. Kroimy go w dużą kostkę. Paprykę kroimy w kwadraty o boku 3-4 cm. Ziemniaki podgotowujemy na parze kilka minut (ok. 5-10 ). Cebulki kroimy na pół wzdłuż włókien.

Marynata

Składniki:

3 szklanki jogurtu

1 łyżka startego imbiru

4 ząbki czosnku

1 łyżka garam masali

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wedle uznania)

sok z jednej limonki

2 gałązki kolendry

1 zielone drobno poszatkowane chili bez pestek

do przygotowania:

patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie

folia do pieczenia

4 łyżki masła sklarowanego(ewentualnie oliwa z oliwek)

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z drobno startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Warzywa i ser nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki kładziemy w płaskim naczyniu i polewamy sosem jogurtowym. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku na folii do pieczenia smarując od czasu do czasu masłem sklarowanym i pozostałym sosem.

Szaszłyki z seitanu i boczniaka

Składniki:

Seitan:

1/2 kg mąki

woda

1 łyżka musztardy pełnoziarnistej

1 łyżeczki soli

garść poszatkowanej natki pietruszki

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą i wyrabiamy gęste pierogowe ciasto. Wkładamy je do dużej miski i zalewamy zimna wodą. Po dziesięciu minutach możemy zacząć wypłukiwać skrobię zawartą w cieście. Robimy to poprzez delikatne ugniatanie kulki ciasta. Jak woda zrobi się mętna nalewamy nową porcję i powtarzamy cały proces wypłukiwania skrobi. Po jakimś czasie płukania zostanie nam czysty gluten – białko pszeniczne – czyli seitan. Kulkę białka wyjmujemy z wody i przekładamy do blendera. Miksujemy z musztardą, solą, natką, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem i słodką papryką. Z seitanu formujemy wałek i kroimy na małe kawałki. Każdy z nich smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo.

Dodatki:

200 g boczniaka

czarne oliwki

pomidorki cherry

twarda grecka feta

keczup lub sos pomidorowy

panierka:

1 szklanka bułki tartej

1 szklanki maki z grochu, lub z ciecierzycy

1 szklanki maki ryżowej

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę z grochu mieszamy z mąką ryżową oraz pozostałymi przyprawami. Dodajemy tyle wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Boczniaki ugniatamy delikatnie łyżką miejsce przy miejscu, aby je spłaszczyć. Następnie kroimy na kawałki (ok. 3 cm x 2 cm). Każdy z nich moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z oliwek na złoto-brązowo. Seitan, usmażonego boczniaka oraz pozostałe składniki nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy z keczupem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości