Tofu satay
Składniki:
2 kostki twardego tofu
300 g drobnych pieczarek
grill, lub patelnia do grillowania
marynata:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczki pieprzu cayenne
sok z jednej limonki
1 łyżeczka startego imbiru
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 szklanki mleczka kokosowego
sól do smaku
patyczki do nadziewania szaszłyków
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy razem i wkładamy do niej pokrojone w kostkę tofu i pieczarki. Marynujemy minimum godzinę, a najlepiej cała noc. Patyczki wkładamy do wody, aby nie spaliły się na grillu. Nadziewamy na nie na przemian kostki tofu i pieczarki.
Sos z orzeszków ziemnych
Składniki:
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki cukru
3 łyżki masła z orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
3 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Mleko kokosowe powoli podgrzewamy na patelni. Dodajemy pastę curry i po chwili masło orzechowe oraz pozostałe składniki.
Sałatka z ogórka
Składniki;
1 szklanki wody
1 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 dymka
1 ogórek
1 ostra czerwona papryczka
Przygotowanie:
Wodę mieszamy z octem i cukrem. Kroimy w plasterki ogórka, dymkę, papryczkę drobno szatkujemy. Mieszamy wszystkie składniki, polewamy sosem i wstawiamy na chwilę do lodówki. Szaszłyki podajemy z sosem i sałatką z ogórków.
Szaszłyki owocowe
Składniki:
1 ananas
2 banany
1 duże twarde jabłko
2 dojrzałe nektarynki, albo brzoskwinie
1 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
1 szklanki soku winogronowego
1 laski wanilii
kieliszek rumu
dodatki:
śmietanka 36% (około 200 g)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ananasa i jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę, banany kroimy na kawałki 3-4 cm, nektarynki na ćwiartki, albo połówki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem i sokiem winogronowym. Dodajemy nasionka wyskrobane z laski wanilii i całość odparowujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy kieliszek rumu. Szaszłyki układamy na patelni i zmniejszamy gaz. Owoce powinny się lekko skarmelizować. Podajemy z bitą śmietaną.
Szaszłyki tandoori z panirem
Składniki:
3 litry mleka (nie UHT)
sok z cytryny( około 3-4 cytryny)
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
10 małych młodych cebulek
20 małych młodych ziemniaków
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny do momentu, aż mleko zacznie się ścinać. Powinna powstać serwatka i grudki sera. Serwatka powinna mieć zielonkawy, lekko przezroczysty kolor. Ser odsączamy na sitku i stawiamy jakiś ciężki przedmiot z płaskim dnem na 1 godzinę, aby całkowicie odsączyć serwatkę. W ten sposób powstanie nam zwarty, delikatny ser. Kroimy go w dużą kostkę. Paprykę kroimy w kwadraty o boku 3-4 cm. Ziemniaki podgotowujemy na parze kilka minut (ok. 5-10 ). Cebulki kroimy na pół wzdłuż włókien.
Marynata
Składniki:
3 szklanki jogurtu
1 łyżka startego imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżka garam masali
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wedle uznania)
sok z jednej limonki
2 gałązki kolendry
1 zielone drobno poszatkowane chili bez pestek
do przygotowania:
patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie
folia do pieczenia
4 łyżki masła sklarowanego(ewentualnie oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z drobno startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Warzywa i ser nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki kładziemy w płaskim naczyniu i polewamy sosem jogurtowym. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku na folii do pieczenia smarując od czasu do czasu masłem sklarowanym i pozostałym sosem.
Szaszłyki z seitanu i boczniaka
Składniki:
Seitan:
1/2 kg mąki
woda
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
1 łyżeczki soli
garść poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą i wyrabiamy gęste pierogowe ciasto. Wkładamy je do dużej miski i zalewamy zimna wodą. Po dziesięciu minutach możemy zacząć wypłukiwać skrobię zawartą w cieście. Robimy to poprzez delikatne ugniatanie kulki ciasta. Jak woda zrobi się mętna nalewamy nową porcję i powtarzamy cały proces wypłukiwania skrobi. Po jakimś czasie płukania zostanie nam czysty gluten – białko pszeniczne – czyli seitan. Kulkę białka wyjmujemy z wody i przekładamy do blendera. Miksujemy z musztardą, solą, natką, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem i słodką papryką. Z seitanu formujemy wałek i kroimy na małe kawałki. Każdy z nich smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo.
Dodatki:
200 g boczniaka
czarne oliwki
pomidorki cherry
twarda grecka feta
keczup lub sos pomidorowy
panierka:
1 szklanka bułki tartej
1 szklanki maki z grochu, lub z ciecierzycy
1 szklanki maki ryżowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę z grochu mieszamy z mąką ryżową oraz pozostałymi przyprawami. Dodajemy tyle wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Boczniaki ugniatamy delikatnie łyżką miejsce przy miejscu, aby je spłaszczyć. Następnie kroimy na kawałki (ok. 3 cm x 2 cm). Każdy z nich moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z oliwek na złoto-brązowo. Seitan, usmażonego boczniaka oraz pozostałe składniki nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy z keczupem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN