Czekoladowe placuszki
SKŁADNIKI:
250g mąki
70g drobnego cukru
25g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
300ml mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
200g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki
Świeże owoce
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, osobno wymieszaj olej, jajka i mleko, połącz wszystkie składniki ze sobą. Wymieszaj je dokładnie, najlepiej mikserem, tak aby nie było grudek. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni i przewracaj na drugą stronę gdy zauważysz pojawiające na się na powierzchni pęcherzyki.
Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, smaruj kremem placuszki i układaj jeden na drugim, polej roztopioną czekolada i udekoruj świeżymi owocami.
Czekoladowe ciasto piernikowe
SKŁADNIKI:
150g gorzkiej czekolady
120g masła
100g brązowego cukru
4 jajka
70g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Po pół łyżeczki: cynamonu, mielonego kardamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej (lub 3 łyżeczki przyprawy do piernika)
200g powideł śliwkowych
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Do masła dodaj lekko ostudzona czekoladę, stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj. Ciasto przelej do kwadratowej blaszki. Piecz około 40 minut w piekarniku o temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu lekko ostudź i przekrój na dwa blaty. Powidła wymieszaj z roztopioną mleczną czekoladą. Kremem wysmaruj jeden blat, przykryj go drugim. Całość polej roztopioną gorzką czekoladą.
Lody czekoladowo-orzechowe
SKŁADNIKI:
Orzechy włoskie parzone
Orzechy laskowe parzone
Kilka lasek wanilii
kremówka
cukier-puder
czekolada gorzka
czekolada mleczna
kakao
jaja perlicze, ew. gęsie, kacze
Ciastko czekoladowe z niespodzianką
SKŁADNIKI:
Czekolada gorzka
czekolada biała
0,2 kg masy kakaowej
Mąka wrocławska
Masło ekstra
Cukier
wiśnie drylowane mrożone, jak na tę porę roku przystało
świeże jeżyny
chilli
kardamon
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN