Zupa krem z dyni
Składniki:
600 g dyni muszkatołowej
3 szalotki
2–3 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
Odrobina masła
40 g orzeszków piniowych
0,2 l białego wina
0,5 l bulionu albo rosołu cielęcego lub wołowego
250 ml śmietany
Szczypta mielonego kminku
2–3 łyżki crème fraîche
Sól, pieprz
2 łyżki oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na półksiężyce, usunąć pestki i piec w piekarniku podgrzanym do temperatury 180 °C przez 15 min. Wyjąć z piekarnika, usunąć skórkę, rozgnieść i odstawić. Szalotki, czosnek i tymianek lekko podsmażyć na maśle. Dodać orzeszki, krótko prażyć i dodać białego wina. Uzupełnić bulionem lub rosołem, dodać dynię i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać śmietanę, znów odparować (tzn. gotować, aż zmniejszy się ilość płynu) i dodać sól oraz pieprz. Mieszając, dodać crème fraîche i olej z pestek dyni, a następnie przetrzeć przez sitko. Podawać z prażonymi pestkami dyni i/lub grzankami z ciemnego chleba. Skropić olejem z pestek dyni. Smażone polędwiczki wieprzowe na sosie śmietanowo-piwnym z roladką z suszonych gruszek i żurawiną w poszetowanym jabłku.
Polędwiczki
Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
250 ml bulionu warzywnego
150 ml piwa marcowego (najlepiej Murauer)
50 g masła
120 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki posolić i podsmażyć z obu stron, a następnie wstawić na 10 min. do piekarnika. Sok z pieczeni zalać piwem, krótko odparować, a następnie uzupełnić bulionem. W sosie trzepaczką roztrzepać śmietankę i masło, według uznania posypać mąką.
Roladka z suszonych gruszek
Składniki:
50 g kaszy manny
120 ml mleka
2 jaja
50 g masła
3 bułki
50 g suszonych i namoczonych gruszek
Przygotowanie:
Kaszę manną ugotować w mleku, lekko posolić, a następnie schłodzić. Dodać kawałki bułki i pozostałe składniki, pokroić namoczone gruszki na bardzo małe kawałki i dodać do masy. Dodać przyprawy, położyć cienką warstwę masy na wilgotnej ściereczce, zawinąć i gotować w osolonej wodzie, aż zgęstnieje.
Krążki z jabłek w cieście z cydrem
Składniki:
1 kg jabłek (np. Elstar, Golden Delicious)
250 g mąki
1/8 l cydru (ewentualnie piwa)
Szczypta soli
Mleko według uznania
1 jajo
Tłuszcz do smażenia (olej)
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na krążki o grubości ok. 6 mm. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na ciasto o konsystencji takiej, aby po zanurzeniu krążka jabłka pozostała na nim cienka warstwa ciasta. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Krążki podawać według uznania z sosem waniliowym, cukrem pudrem, cynamonem i bitą śmietaną.
Lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami dyni
Składniki:
80 g cukru
4 łyżeczki styryjskiego oleju z pestek dyni
200 ml śmietany kremówki
Laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
Listki mięty (do przybrania)
12 kulek lodów waniliowych
Pestki dyni
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić na patelni, wrzucić posiekane pestki dyni i energicznie wymieszać. Bardzo gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować i pozostawić do zastygnięcia. Następnie zetrzeć wałkiem między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kawałki o pożądanej grubości. Śmietanę wyłożyć do miski, laskę wanilii naciąć, wyjąć miąższ i dodać do śmietany. Śmietanę dobrze ubić, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Do salaterek wyłożyć po trzy kulki lodów. Przy użyciu rękawa cukierniczego nałożyć na nie bitą śmietanę. Posypać karmelizowanymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Rada: aby deser wyglądał jeszcze efektowniej, można go udekorować posiekanymi laskami wanilii i listkami mięty.
Uwaga: lody podawać w schłodzonych salaterkach – wtedy dłużej zachowają odpowiednią konsystencję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN