W kuchni DDTVN: detoks cukrowy

Daria Ładocha namawiała nas do detosku cukrowego, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które można przygotować bez cukru.

Młoda kapustka z marchewką i suszonymi pomidorami

Składniki:

1 mała młoda kapusta pokrojona w grube plastry

2 marchewki starte na drobnych oczkach

10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki

5 łyżek oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

3 szalotki pokrojone w drobną kostkę

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 szklanka przegotowanej wody

sok z 1 limonki

2 łyżki oliwy

sól do smaku

kilka ziaren pieprzu kolorowego

garść liści bazylii

garść orzeszków pini podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż czosnek i szalotkę. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i wodę. Duś przez około 15 minut aż kapusta będzie miękka. Dopraw ją solą, limonką i suszonymi pomidorami. Gotowe danie posyp pieprzem kolorowym i udekoruj świeżą bazylią. Na koniec dodaj podprażone orzeszki pini.

Kotlety schabowe z boczniaków z zieloną sałatą

Składniki:

6 boczniaków – tylko kapelusze

2 jajka roztrzepane

5 łyżek zmielonych migdałów + do obtoczenia boczniaków

sól (do smaku)

pieprz (do smaku)

olej do smażenia

szczypta słodkiej papryki w przyprawie

szczypta mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki tartego parmezanu

Sałatka:

garść rukoli

garść liści szpinaku

10 zielonych oliwek

2 ogórki małosolne pokrojone na małe kawałki

1 awokado miękkie pokrojone w łódeczki

2 łyżki groszku zielonego

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sok z 1 limonki

liście bazylii

podprażone płatki migdałowe

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ułóż na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj z jajkiem. Następnie obtocz kapelusze w zmielonych migdałach, w jajku, a następnie znowu w migdałach i wymieszanej z parmezanem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z zieloną sałatą i dodatkami. By przygotować sałatkę, ułóż wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i ocet balsamiczny oraz dużą ilość listków bazylii oraz płatki migdałowe.

Zupa rybna z pomidorami, fasolką szparagową i ogórkami małosolnymi

Składniki:

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku drobno posiekane

300 g łososia dzikiego bez skóry

200 g dorsza bez skóry

300 g krewetek szarych

600 ml passaty pomidorowej

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

1,5 l wywaru z jarzyn

300 g fasolki szparagowej

1 marchewka pokrojona w kostkę

1 łyżka przecieru pomidorowego

garść liści świeżej kolendry

1 łyżeczka garam masala

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

szczypta cynamonu

2 ogórki małosolne

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

1 papryka czerwona pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

W garnku podsmaż olej rzepakowy i dodaj garam masalę oraz kmin rzymski. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową i marchewkę. Wymieszaj i dodaj wywar z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przecier, ryby pokrojone w kostkę 2 cm, krewetki i ogórki małosolne. Dopraw solą, cynamonem i pieprzem. Na koniec udekoruj listkami kolendry.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości