Młoda kapustka z marchewką i suszonymi pomidorami
Składniki:
1 mała młoda kapusta pokrojona w grube plastry
2 marchewki starte na drobnych oczkach
10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
5 łyżek oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
3 szalotki pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szklanka przegotowanej wody
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
sól do smaku
kilka ziaren pieprzu kolorowego
garść liści bazylii
garść orzeszków pini podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż czosnek i szalotkę. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i wodę. Duś przez około 15 minut aż kapusta będzie miękka. Dopraw ją solą, limonką i suszonymi pomidorami. Gotowe danie posyp pieprzem kolorowym i udekoruj świeżą bazylią. Na koniec dodaj podprażone orzeszki pini.
Kotlety schabowe z boczniaków z zieloną sałatą
Składniki:
6 boczniaków – tylko kapelusze
2 jajka roztrzepane
5 łyżek zmielonych migdałów + do obtoczenia boczniaków
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
olej do smażenia
szczypta słodkiej papryki w przyprawie
szczypta mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki tartego parmezanu
Sałatka:
garść rukoli
garść liści szpinaku
10 zielonych oliwek
2 ogórki małosolne pokrojone na małe kawałki
1 awokado miękkie pokrojone w łódeczki
2 łyżki groszku zielonego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sok z 1 limonki
liście bazylii
podprażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ułóż na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj z jajkiem. Następnie obtocz kapelusze w zmielonych migdałach, w jajku, a następnie znowu w migdałach i wymieszanej z parmezanem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z zieloną sałatą i dodatkami. By przygotować sałatkę, ułóż wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i ocet balsamiczny oraz dużą ilość listków bazylii oraz płatki migdałowe.
Zupa rybna z pomidorami, fasolką szparagową i ogórkami małosolnymi
Składniki:
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku drobno posiekane
300 g łososia dzikiego bez skóry
200 g dorsza bez skóry
300 g krewetek szarych
600 ml passaty pomidorowej
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1,5 l wywaru z jarzyn
300 g fasolki szparagowej
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 łyżka przecieru pomidorowego
garść liści świeżej kolendry
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
2 ogórki małosolne
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
W garnku podsmaż olej rzepakowy i dodaj garam masalę oraz kmin rzymski. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową i marchewkę. Wymieszaj i dodaj wywar z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przecier, ryby pokrojone w kostkę 2 cm, krewetki i ogórki małosolne. Dopraw solą, cynamonem i pieprzem. Na koniec udekoruj listkami kolendry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN