Sałatka z karmelizowanych w tymianku buraków i koziego twarogu
Składniki:
dwa długie buraki
łyżka orzeszków Pini
pół szklanki wody
łyżka brązowego cukru
kilka gałązek tymianku
1 ząbek nie obranego czosnku
łyżeczka octu balsamicznego
6 łyżeczek serka koziego
duża garść roszponki
sól / pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Buraki bez obierania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy ok. 1. godziny. Po upieczeniu studzimy i obieramy. Na patelni przyrządzamy syrop z wody, cukru, tymianku, czosnku i octu – doprowadzamy do gęstości (powinien kipieć). Buraka kroimy w cienkie plastry i wkładamy na 8min do syropu wciąż gotując na małym ogniu. Buraki wyciągamy kładziemy jeden obok drugiego najlepiej na papierze pergaminowym i studzimy – syrop zostawiamy do ostygnięcia. Na talerzu rozkładamy buraki na to kładziemy trzy kulki serka koziego i posypujemy roszponką. Polewamy syropem.
Pieczony seler, dynia i czosnek z rozmarynem i solą morską
Składniki:
1 średniej wielkości seler
10dk dyni
pól główki czosnku nie obranego przekrojonego wzdłuż
dwie gałązki rozmarynu
świeżo mielony pieprz
50ml octu balsamiczny
80ml oliwy z oliwek
sól morska
garść rukolii
pół cytryny
Przygotowanie:
Selera i dynię kroimy w kostkę i mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą, octem, oliwą i czosnkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i wkładamy do niego warzywa najlepiej w małym żaroodpornym pojemniku. Pieczemy aż zbrązowieją mieszając około 3 razy. Podajemy wymieszane na rukolii. Dla lubiących bardziej intensywne smaki polecam skropić cytryną.
Sałatka z grillowanych słodkich porów, koktajlowych pomidorków i długo dojrzewającej szynki.
Składniki:
jeden krótki por
10 koktajlowych pomidorów
3 plastry szynki długo dojrzewającej
kilka liści świeżej bazylii
łyżka uprażonych pestek dyni
łyżka miodu wymieszanego z łyżeczką soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
Sos:
pół kulki mozarelli
3 łyżki śmietany 18%
łyżka żurawiny
kilka kropel oleju z pestek dyni
sól/pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż a później na kawałki długości 6cm, smarujemy miodem z cytryną z każdej strony i odkładamy. W tym czasie pomidorki przekrajamy na pół, skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy grubą morską sola i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 120stopni na około 1,5h. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy szynkę i czekamy aż powstaną chipsy (po wyjęciu pomidorków możemy zwiększyć temperaturę do 190stopni). Na patelni w śmietanie rozpuszczamy porwaną mozarellę i czekamy aż zgęstnieje. Do gęstego sosu dorzucamy żurawinę i olej poczym doprawiamy. Przed podaniem sałatki na grillowej patelni smażymy zamarynowanego pora. Sposób podania: składników nie mieszamy lecz układamy obok siebie, posypujemy pestkami, liśćmi bazylii i polewamy sosem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN