Materiał promocyjny

Zimowe sałatki

Dziś w Dzień Dobry TVN, Tomasz Jakubiak zaprezentował przepisy na pyszne sałatki

Sałatka z karmelizowanych w tymianku buraków i koziego twarogu

Składniki:

dwa długie buraki

łyżka orzeszków Pini

pół szklanki wody

łyżka brązowego cukru

kilka gałązek tymianku

1 ząbek nie obranego czosnku

łyżeczka octu balsamicznego

6 łyżeczek serka koziego

duża garść roszponki

sól / pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Buraki bez obierania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy ok. 1. godziny. Po upieczeniu studzimy i obieramy. Na patelni przyrządzamy syrop z wody, cukru, tymianku, czosnku i octu – doprowadzamy do gęstości (powinien kipieć). Buraka kroimy w cienkie plastry i wkładamy na 8min do syropu wciąż gotując na małym ogniu. Buraki wyciągamy kładziemy jeden obok drugiego najlepiej na papierze pergaminowym i studzimy – syrop zostawiamy do ostygnięcia. Na talerzu rozkładamy buraki na to kładziemy trzy kulki serka koziego i posypujemy roszponką. Polewamy syropem.

Pieczony seler, dynia i czosnek z rozmarynem i solą morską

Składniki:

1 średniej wielkości seler

10dk dyni

pól główki czosnku nie obranego przekrojonego wzdłuż

dwie gałązki rozmarynu

świeżo mielony pieprz

50ml octu balsamiczny

80ml oliwy z oliwek

sól morska

garść rukolii

pół cytryny

Przygotowanie:

Selera i dynię kroimy w kostkę i mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą, octem, oliwą i czosnkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i wkładamy do niego warzywa najlepiej w małym żaroodpornym pojemniku. Pieczemy aż zbrązowieją mieszając około 3 razy. Podajemy wymieszane na rukolii. Dla lubiących bardziej intensywne smaki polecam skropić cytryną.

Sałatka z grillowanych słodkich porów, koktajlowych pomidorków i długo dojrzewającej szynki.

Składniki:

jeden krótki por

10 koktajlowych pomidorów

3 plastry szynki długo dojrzewającej

kilka liści świeżej bazylii

łyżka uprażonych pestek dyni

łyżka miodu wymieszanego z łyżeczką soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

sól morska

Sos:

pół kulki mozarelli

3 łyżki śmietany 18%

łyżka żurawiny

kilka kropel oleju z pestek dyni

sól/pieprz

Przygotowanie:

Pora kroimy wzdłuż a później na kawałki długości 6cm, smarujemy miodem z cytryną z każdej strony i odkładamy. W tym czasie pomidorki przekrajamy na pół, skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy grubą morską sola i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 120stopni na około 1,5h. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy szynkę i czekamy aż powstaną chipsy (po wyjęciu pomidorków możemy zwiększyć temperaturę do 190stopni). Na patelni w śmietanie rozpuszczamy porwaną mozarellę i czekamy aż zgęstnieje. Do gęstego sosu dorzucamy żurawinę i olej poczym doprawiamy. Przed podaniem sałatki na grillowej patelni smażymy zamarynowanego pora. Sposób podania: składników nie mieszamy lecz układamy obok siebie, posypujemy pestkami, liśćmi bazylii i polewamy sosem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości