Zdjęcie: Michal Wargin/ East News
Kokosowa owsianka
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki namoczonych rodzynek
1 łyżka namoczonej żurawiny
200-300 ml mleka owsianego lub ryżowego
miód lub syrop z agawy do osłodzenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu aż płatki zaczną się rozlatywać. Jeśli masa będzie za gęsta dolać wody. Osłodzić miodem lub syropem z agawy.
Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym
Składniki:
2 ekologiczne jajka
100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
3 łyżki posiekanego koperku
1 szczypta soli
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić i dokładnie rozkłócić. Przelać na patelnię z odrobiną wody i łyżką oliwy. Dusić na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Dodać ugotowany ryż i koperek, wymieszać. Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.
Regenerujący rosół
Składniki:
1 wiejska kura lub kurczak zagrodowy
3-4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 por (część biała i zielona)
1 pęczek natki pietruszki
6 goździków
kawałek obranego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
pieprz i sól
Przygotowanie:
Kurę umyć i pokroić na części. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować aż woda się zagotuje i powstaną szumowiny na powierzchni. Odlać wodę. Umyć mięso, zalać świeżą wodą (około 5-6 litrów) i gotować z przyprawami około 1,5 godziny. Warzywa obrać i pokroić. Dodać do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny na wolnym ogniu.
Zupę można pić w kubku lub podawać z makaronem i warzywami z rosołu.
Tymiankowa kartoflanka
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 marchewka
1 por
1 pęczek tymianku
2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
pieprz i sól
nasiona dyni i słonecznika
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w garnku i zalać bulionem/ rosołem ewentualnie wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko na krem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać nasionami dyni i słonecznika.
Kasza perłowa z brokułami i jajkami
Składniki:
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
300 g kaszy perłowej
sól i pieprz
1 łyżka kurkumy
2 szczypty cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 brokuł
4 ekologiczne jajka
600 ml bulion do podlania
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew i korzeń pietruszki obrać, pokroić i dusić na dużej patelni w mieszance wody i oliwy. Dodać kaszę, podlać bulionem, ewentualnie wodą. Gotować pod przykryciem aż kasza będzie w połowie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba podlać kolejną porcją płynu. Dodać podzielony na różyczki brokuł i kurkumę. Wymieszać całość, przykryć i dalej gotować. Gdy brokuł będzie miękki. Zrobić w kaszy cztery dołki i wbić w nie jajka. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Gotować pod przykryciem aż jajka się zetną.
Pieczony dorsz w ziołach
Składniki:
1 filiżanka posiekanych mieszanych ziół (pietruszka, tymianek, koperek, szałwia)
1 łyżka oliwy
szczypta soli
2 szczypty pieprzu
2 marchewki
1 por
1 korzeń pietruszki
kasza gryczana
Sposób przygotowania:
Filety umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zioła wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Otrzymaną papkę nałożyć na wierzch filetów ryby. Piec w piekarniku w temperaturze 140ºC przez około 20 minut. W tym czasie kaszę gryczaną ugotować z pokrojonymi warzywami podlewając całość bulionem.
Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
50 g fruktozy
100 g mąki pszennej razowej
100 g otrębów owsianych
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski i posypać cynamonem. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą masło, fruktozę, otręby owsiane i mąkę pszenną razową. Otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.
Anyżowe jabłka
Składniki:
1 kg jabłek
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka miodu
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Wodę gotować z miodem i anyżem przez około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować aż wszystko zacznie przypominać w konsystencji gęsty sos.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN