Przepisy Dawida:
Przepiórka z dyniowym assiette i sosem winnym, przyprawiona gorzką czekoladą
Składniki:
przepiórka
świeży tymianek
świeży rozmaryn
główka czosnku
2 kostki masła
kilka szalotek
500 ml śmietanki 30%
tabliczka gorzkiej czekolady 70–80%
200 g wędzonego boczku dobrej jakości
czerwone wytrawne wino
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z przepiórki wycinamy piersi i odcinamy udka, trybujemy je z kości. Piersi i udka nacieramy solą i pieprzem, smażymy z dodatkiem rozmarynu, tymianku i ząbków czosnku (udka po ok. 2–3 min. z każdej strony, piersi natomiast 2–3 min. od strony skóry i minutę od strony mięsa). Po tym czasie ściągamy patelnię z gazu, dodajemy masło i polewamy spienionym masłem mięso.
Dynię hokkaido obieramy i wycinamy z niej ok. 4 kostek (3x3x3cm), za pomocą obieraczki wycinamy dość długie wstążki. Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli, gdy dynia zmięknie odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy kilka łyżek śmietanki 30%, kilka kropel oleju z pestek dyni i łyżkę masła. Kostki dyni pieczemy do miękkości i chrupkiej powierzchni w piecu nagrzanym do 200 st. C. Wstążki smażymy na głębokim oleju, gdy staną się złote i chrupkie przerzucamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe solimy.
Resztki przepiórki rozdrabniamy i karmelizujemy z szalotką do uzyskania złotobrązowego koloru, dodajemy czosnek i tymianek, deglasujemy czerwonym winem i redukujemy, wykańczamy łyżeczką zimnego masła.
Danie polewamy gorzką czekoladą.
Krem mascarpone karmelowy z jadalną ziemią z kruszonki i migdałów
Składniki:
cukier
1 l mleka
laska wanilii
2 laski cynamonu
200 g płatków migdałów
mąka
Przygotowanie:
Na patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru, karmelizujemy go aż uzyska piękny bursztynowy kolor, odstawiamy na chwilę, aby ciut przestygł i wlewamy szklankę mleka oraz wrzucamy laskę cynamonu, stawiamy ponownie na gaz. Karmel rozpuszczamy w mleku, a całość redukujemy aż powstanie gęsty sos, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła.
Gdy sos przestygnie, to połowę łączymy z mascarpone, a połowę zostawiamy do wykończenia deseru.
Do mascarpone z sosem dodajemy nasiona z jednej laski wanilii i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
W proporcjach: 160 g mąki, 100 g masła i 40 g cukru zagniatamy kruszonkę, wysypujemy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok. 10–15 min. Upieczoną i przestudzoną kruszonkę rozdrabniamy w rękach i łączymy z rozdrobnionymi prażonymi migdałami.
Przepisy Ani:
Tarta z bananami i karmelem
Składniki:
Spód:
300 g kruchych ciasteczek
100 g masła
Masa:
300 g kajmaku
100 g gorzkiej czekolady
100 g mascarpone
Ponadto:
5 bananów
250 g śmietanki kremówki
5 łyżek karmelu
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w robocie kuchennym, mieszamy z rozpuszczonym masłem, przekładamy do formy na tartę, schładzamy w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z mascarpone, a następnie z kajmakiem. Masę przekładamy na wystudzony spód, dodajemy pokrojone banany, bitą śmietanę, całość polewamy karmelem.
Tort czekoladowy z karmelem
Składniki:
Ciasto (2 spody):
5 tabliczek czekolady gorzkiej
2 kostki masła
500 g cukru
150 g mąki
6 jajek
150 ml wody
Masa:
200 g masła orzechowego
100 g mascarpone
100 g bitej śmietany
Ponadto
3 łyżki karmelu
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy czekoladę i masło. Gdy składniki się roztopią, mieszamy je. Kiedy masa wystygnie, dodajemy mąkę i jaja, mieszamy, rozlewamy do dwóch tortownic, pieczemy ok. 25 min. Masło orzechowe mieszamy z mascarpone i śmietaną. Ostudzone spody przekładamy masą, dekorujemy orzechami i karmelem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN