Sałaty
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 główka sałaty mizuny
- 1 duża garść rukoli
- 1 duża garść młodego szpinaku
- listki ziół: koperek, natka pietruszki, mięta, bazylia
Sposób przygotowania:
Wszystkie sałaty dzielimy na listki, myjemy, osuszamy najlepiej w wirówce do sałat. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego pojemnika lub szuflady na warzywa z lodówki, dodajemy listki ziół, przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. Po każdym użyciu przykrywamy mokrym ręcznikiem lub ściereczką.
Dresingi
Ziołowy winegret
Składniki:
- 1 porcja jasnego octu winnego
- 3 porcje oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół np. kolendry
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w słoiku, Zakręcić i porządnie wstrząsnąć.
Musztardowy z tofu
Składniki:
- 3 łyżki grubo mielonej musztardy
- 100 g niewędzonego tofu
- 3 łyżki syropu z agawy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Musztardę, pokrojone tofu i syrop zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
Sos tahini
Składniki:
- 6 łyżek pasty tahini
- sok z połówki cytryny
- 4-5 łyżki ciepłej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka zataru-opcjonalnie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny, wodą i miodem. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i zatarem. Wszystko wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej wody.
Dodatki do sałatek
- Pestki, nasiona, ziarna i orzechy
Sezam, orzechy, słonecznik, dynia. Wszystko możemy wyprażyć na patelni lub w piekarniku, przesypać do pojemniczków i posypywać sałatki jeśli tylko mamy na to ochotę.
- Warzywa:
ogórek, zielone i białe szparagi, marchewka, rzodkiew biała podłużna.
Te warzywa które trzeba obrać, obieramy, resztę kroimy w cienkie szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, zalewamy podgrzanym octem i zostawiamy na 5-10 minut do zamarynowania.
- Mięso i sery:
Łata wołowa- tani kawałek mięsa który świetnie nadaje się do szybkiego smażenia i doskonale komponuje się z sałatkami.
Mocno rozgrzewamy patelnie, dodajemy 2 łyżki oleju do smażenia. Mięso przed samym włożeniem na patelnię porządnie solimy i smażymy z obu stron po 2 minuty. Po zdjęciu z patelni, odstawiamy aby mięso odpoczęło. Przyprawiamy pieprzem, nacieramy czosnkiem i rozmarynem. Po 3-4 minutach kroimy w paski i układamy obok sałatki.
Krążki z parmezanu
Składniki:
- 100 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ser wymieszać z posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia usypać kilka krążków i wstawić do rozgrzanego piekarnika aż ser się zacznie topić. Wyjąć i ostawić na kilka minut żeby stwardniały.
Drożdżówki z kwiatami czarnego bzu
Składniki:
Krem:
- 500 ml mleka
- duża garść kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
Ciasto
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować krem.
Mleko (400 ml) z dodatkiem cukru i kwiatów czarnego bzu gotować na wolnym ogniu około 20 minut aby wydobyć aromat kwiatów. Przecdzić i zagotować. Do pozotawionego mleka dodać mąkę ziemniaczana i dodac cienkim strumieniem do mleka ciągle mieszajac. Gotować aż mleko zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 12 porcji.
Zaokrąglić, rozwałkować każdą na placek o średnicy około 6 cm.
W każdym placku zrobić wgłębienie na sos. Nalać sosu, boki posmarować roztrzepanym białkiem. W sos wetknąć pokrojone truskawki. Drożdżówki ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
Przed podaniem posypać kwiatkami czarnego bzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN