Nuggetsy z domowym ketchupem
Składniki - ketchup:
500 g przecieru pomidorowego (passaty)
połowa czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona cebula, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 szczypta gałki muszkatołowej
5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki soli
50 g octu winnego
2 łyżki miodu
Nugetsy:
500 g piersi z indyka, pokrojonej w paski
2 jajka
100 ml mleka
200 g kaszki kukurydzianej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ketchup
Paprykę, cebulę i czosnek, włożyć do rondelka i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać passatę, przyprawy, ocet i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia i przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować na gładką masę. Ketchup można przełożyć do słoika i zapaseryzować.
Nugetsy:
Jajka rozbełtać z mlekiem. Kawałki piersi z indyka moczyć w jajku i obtoczyć w kaszce. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będą złoto-brązowe. Podawać z ketchupem.
Domowa cola
Składniki:
3 torebki kawy zbożowej
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
1 łyżeczka cynamonu
1 laska wanilii
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
miód lub syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:
Kawę zbożową zaparzyć 2 lirami wody. Odstawić do zaparzenia i wystudzić. Z cytrusów ściąć skórkę bez białej błony. Przełożyć do garnuszka, zalać 0,5 l wody i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sok z cytrusów wycisnąć do kawy. Z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do kawy. Laskę dodać do skórek cytrusów. Esencję ze skórek cytrusów i wanilii dodać do kawy. Dosłodzić do smaku miodem lub syropem z agawy.
Batoniki owsiane
Składniki:
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
50 g tartych migdałów
0,5 szklanki mieszanych orzechów
50 g rozpuszczonego masła
0,5 szklanki rodzynek
3 jajka
4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy ( ok. 25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Odstawić do ostygnięcia. Pokroić na podłużne batoniki.
Polędwiczka z warzywami i sosem serowym
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 brokuł
1 kalafior
5-6 marchewek
sól i pieprz
Sos serowy:
2 łyżki masła
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
80 g żółtego sera np. cheddar
listki tymianku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.
Sos:
Masło rozpuścić i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać Mąkę i przesmażyć. Dolać mleko i dodać starty ser. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową, listkami tymianku i sokiem z cytryny.
Domowy budyń czekoladowy
Składniki:
500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
mąka ziemniaczana
cukier, miód lub syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:
Mleko zagotować razem z czekoladą i taka ilością substancji słodzącej ile nam odpowiada. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody. Gdy mleko się zagotuje dolewać cienkim strumieniem mieszankę mąki z wodą, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Kisiel truskawkowy
Składniki:
400-500 g mrożonych truskawek
300 ml wody
mąka ziemniaczana
cukier, miód lub syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:
Wodę i owoce umieścić w rondelku i zagotować. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody. Gdy woda się zagotuje dolewać cienkim strumieniem mieszankę mąki z wodą, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Dosłodzić do smaku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN