Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zupa ogórkowa z soczewicą
Składniki:
1 łyżka masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
4 średnie ogórki starte na tarce o grubych oczkach
1 średnia marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 mała pietruszka starta na tarce o grubych oczkach
ćwiartka małego selera starta na tarce o małych oczkach
1/2 poszatkowanego pora
1 litr wody
2 średnie ziemniaki pokrojone w małą kostkę
2 czubate łyżki czerwonej soczewicy
5 ziarenek pieprzu
1/2 szklanki śmietany
10 g poszatkowanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na maśle w garnku dusimy cebulę i ogórki. Po 2-3 minutach dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, i pora. Całość dusimy 2-3 minuty, dodajemy wodę, ziemniaki, soczewicę i pieprz w ziarenkach. Całość gotujemy około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy rozrobioną z odrobiną zupy śmietanę i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Bułki orkiszowe
Skladniki:
3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
letnia woda
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, wlewamy do mąki i dodajemy tyle wody aby uzyskać lekko klejące ciasto.Odstawiamy na 10 minut. Posypujemy sola i wyrabiamy podsypujac mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrabiamy przez chwilę i formujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, aby przyspieszyć wyrastanie. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, przestawiamy temperaturę na 230 stopni. Pieczemy z termoobiegiem na złotobrązowo. Podajemy z masłem.
Kisiel gruszkowy
Składniki:
gruszka
woda (100 ml)
mąk a ziemniaczana
cynamon (na czubku łyżeczki)
2 goździki
miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyć śliwki i wyjąć pestki. Włoż yć
śliwki do garnka, zalać zimną wodą
dodać cynamon. Gotować na ogniu.
Można dosłodzić syropem z agawy
lub miodem gryczanym.
Pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki orkiszowej lub
mąki razowej pszennej
drobno-mielonej
dwie łyżki oliwy z oliwek,
sól, gorąca woda
Składniki na farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
250g sera białego lub
małą bryndzę owczą
cebula duża
oliwa z oliwek
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
1/2 dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warz ywnego
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki prażonych pestek dyni
kilka gałązek świ eżej
kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
kardamon, curry,
imbir, sól, pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN