W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha próbowała przekonać nas do zmiany nawyków żywieniowych. Podobno wystarczy 28 dni na zastąpienie złego nawyku tym dobrym. Od czego zacząć? Daria przygotowała też takie potrawy jak: schabowy w migdałowej panierce, puree ziemniaczane z ziołowym sosem, kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą, krem paprykowo-kokosowy oraz ciecierzyca z awokado.
Schabowy w migdałowej panierce
Składniki:
4 kotlety ze schabu
200 g migdałów w płatkach
1 jajko
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety rozbij tłuczkiem, posól, dopraw pieprzem i papryką. Namocz w jajku i wymieszaj w płatkach migdałowych. Rozgrzej olej kokosowy i smaż kotlety z obu stron aż migdały staną się złociste.
Puree ziemniaczane z ziołowym sosem
Składniki:
500 g ziemniaków
1 łyżka jogurtu greckiego
1 papryczka chili drobno posiekana
Sos:
1 łyżka kolendry
1 łyżka czosnku posiekanego
1 łyżka pietruszki zielonej
1 łyżka szałwi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 awokado
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki ugotuj z solą. Następnie zmiksuj na gładką masę z jogurtem greckim. Podawaj z zielonym sosem i posypane chili.
Kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą
Składniki:
1/2 kapusty włoskiej
500 g kiwi
Sól
Pęczek kolendry
50 g sera koziego twardego
1 łyżeczka syropu z agawy
1/2 granatu
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta czosnku niedźwiedziego
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
1 łyżka sezamu jasnego podprażonego na suchej patelni
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Kiwi umyj i dorzuć wraz z kapustą do cebuli. Duś pod przykryciem z dodatkiem soli około 20 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie przełóż na półmisek, dodaj kozi ser, syrop z agawy, granat i posyp kolendrą oraz sezamem.
Krem paprykowo-kokosowy
Składniki:
4 czerwone papryki + 4 do podania zupy
12 suszonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki prażonych płatków kokosowych
Sól do smaku
Papryka wędzona do smaku
200 g łososia wędzonego
Przygotowanie:
Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je mlekiem kokosowym oraz 200 ml wody. Dodaj przecier oraz suszone pomidory, sól i paprykę wędzoną. Gotuj przez 15 minut a następnie zmiksuj na gładki krem. Zupę podawaj w wydrążonych paprykach posypane płatkami kokosowymi z dodatkiem wędzonego łososia.
Ciecierzyca z awokado
Składniki
1 puszka odsączonej ciecierzycy
1/2 granatu
1/2 puszki odsączonej kukurydzy
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 ogórka zielonego
2 miękkie awokado pokrojone w łódeczki
Sok z 1 cytryny
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy
Dodatkowo liście sałaty lodowej do podania
Przygotowanie:
Do miski wrzuć wszystkie składniki sałatki. Dodaj sok z cytryny, by awokado nie ściemniało. Składniki sosu wymieszaj i polej sałatkę. Podawaj sałatkę na liściach sałaty lodowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN