Schabowy w migdałowej panierce
Składniki:
4 kotlety ze schabu
200 g migdałów w płatkach
1 jajko
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety rozbij tłuczkiem, posól, dopraw pieprzem i papryką. Namocz w jajku i wymieszaj w płatkach migdałowych. Rozgrzej olej kokosowy i smaż kotlety z obu stron aż migdały staną się złociste.
Puree ziemniaczane z ziołowym sosem
Składniki:
500 g ziemniaków
1 łyżka jogurtu greckiego
1 papryczka chili drobno posiekana
Sos:
1 łyżka kolendry
1 łyżka czosnku posiekanego
1 łyżka pietruszki zielonej
1 łyżka szałwi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 awokado
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki ugotuj z solą. Następnie zmiksuj na gładką masę z jogurtem greckim. Podawaj z zielonym sosem i posypane chili.
Kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą
Składniki:
1/2 kapusty włoskiej
500 g kiwi
Sól
Pęczek kolendry
50 g sera koziego twardego
1 łyżeczka syropu z agawy
1/2 granatu
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta czosnku niedźwiedziego
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
1 łyżka sezamu jasnego podprażonego na suchej patelni
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Kiwi umyj i dorzuć wraz z kapustą do cebuli. Duś pod przykryciem z dodatkiem soli około 20 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie przełóż na półmisek, dodaj kozi ser, syrop z agawy, granat i posyp kolendrą oraz sezamem.
Krem paprykowo-kokosowy
Składniki:
4 czerwone papryki + 4 do podania zupy
12 suszonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki prażonych płatków kokosowych
Sól do smaku
Papryka wędzona do smaku
200 g łososia wędzonego
Przygotowanie:
Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je mlekiem kokosowym oraz 200 ml wody. Dodaj przecier oraz suszone pomidory, sól i paprykę wędzoną. Gotuj przez 15 minut a następnie zmiksuj na gładki krem. Zupę podawaj w wydrążonych paprykach posypane płatkami kokosowymi z dodatkiem wędzonego łososia.
Ciecierzyca z awokado
Składniki
1 puszka odsączonej ciecierzycy
1/2 granatu
1/2 puszki odsączonej kukurydzy
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 ogórka zielonego
2 miękkie awokado pokrojone w łódeczki
Sok z 1 cytryny
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy
Dodatkowo liście sałaty lodowej do podania
Przygotowanie:
Do miski wrzuć wszystkie składniki sałatki. Dodaj sok z cytryny, by awokado nie ściemniało. Składniki sosu wymieszaj i polej sałatkę. Podawaj sałatkę na liściach sałaty lodowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN