Nawyki żywieniowe zmieniaj małymi krokami

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha próbowała przekonać nas do zmiany nawyków żywieniowych. Podobno wystarczy 28 dni na zastąpienie złego nawyku tym dobrym. Od czego zacząć? Daria przygotowała też takie potrawy jak: schabowy w migdałowej panierce, puree ziemniaczane z ziołowym sosem, kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą, krem paprykowo-kokosowy oraz ciecierzyca z awokado.

Schabowy w migdałowej panierce

Składniki:

4 kotlety ze schabu

200 g migdałów w płatkach

1 jajko

Sól

Pieprz

Papryka słodka

Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety rozbij tłuczkiem, posól, dopraw pieprzem i papryką. Namocz w jajku i wymieszaj w płatkach migdałowych. Rozgrzej olej kokosowy i smaż kotlety z obu stron aż migdały staną się złociste.

Puree ziemniaczane z ziołowym sosem

Składniki:

500 g ziemniaków

1 łyżka jogurtu greckiego

1 papryczka chili drobno posiekana

Sos:

1 łyżka kolendry

1 łyżka czosnku posiekanego

1 łyżka pietruszki zielonej

1 łyżka szałwi

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 awokado

Przygotowanie:

Składniki sosu zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki ugotuj z solą. Następnie zmiksuj na gładką masę z jogurtem greckim. Podawaj z zielonym sosem i posypane chili.

Kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą

Składniki:

1/2 kapusty włoskiej

500 g kiwi

Sól

Pęczek kolendry

50 g sera koziego twardego

1 łyżeczka syropu z agawy

1/2 granatu

1 łyżka oliwy z oliwek

Szczypta czosnku niedźwiedziego

1 cebula czerwona pokrojona w kostkę

1 łyżka sezamu jasnego podprażonego na suchej patelni

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Kiwi umyj i dorzuć wraz z kapustą do cebuli. Duś pod przykryciem z dodatkiem soli około 20 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie przełóż na półmisek, dodaj kozi ser, syrop z agawy, granat i posyp kolendrą oraz sezamem.

Krem paprykowo-kokosowy

Składniki:

4 czerwone papryki + 4 do podania zupy

12 suszonych pomidorów

1 puszka mleka kokosowego – 400 ml

1 łyżka przecieru pomidorowego

4 łyżki prażonych płatków kokosowych

Sól do smaku

Papryka wędzona do smaku

200 g łososia wędzonego

Przygotowanie:

Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je mlekiem kokosowym oraz 200 ml wody. Dodaj przecier oraz suszone pomidory, sól i paprykę wędzoną. Gotuj przez 15 minut a następnie zmiksuj na gładki krem. Zupę podawaj w wydrążonych paprykach posypane płatkami kokosowymi z dodatkiem wędzonego łososia.

Ciecierzyca z awokado

Składniki

1 puszka odsączonej ciecierzycy

1/2 granatu

1/2 puszki odsączonej kukurydzy

250 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki posiekanej kolendry

1/2 ogórka zielonego

2 miękkie awokado pokrojone w łódeczki

Sok z 1 cytryny

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka syropu z agawy

Dodatkowo liście sałaty lodowej do podania

Przygotowanie:

Do miski wrzuć wszystkie składniki sałatki. Dodaj sok z cytryny, by awokado nie ściemniało. Składniki sosu wymieszaj i polej sałatkę. Podawaj sałatkę na liściach sałaty lodowej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości