Zarówno dzieci, jak i dorośli, chętnie sięgają po kolorowe żelki, mięciutkie bułeczki czy intensywnie pachnące gotowe dania. Jednak pełnia smaku i aromatu w większości przypadków nie pochodzi z naturalnych składników, owoców czy warzyw, tylko jest sztucznym, chemicznym dodatkiem.
Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosi 44,5 kg. Nie chodzi tylko o zwykły cukier używany np. do herbaty, ale przede wszystkim o cukry ukryte. Okazuje się, że ten składnik dodawany jest niemal do wszystkiego, a firmy spożywcze starają się go ukryć, używając różnych nazw. Gdzie znajdziemy cukier, mimo że się tego nie spodziewamy?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha próbowała przekonać nas do zmiany nawyków żywieniowych. Podobno wystarczy 28 dni na zastąpienie złego nawyku tym dobrym. Od czego zacząć? Daria przygotowała też takie potrawy jak: schabowy w migdałowej panierce, puree ziemniaczane z ziołowym sosem, kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą, krem paprykowo-kokosowy oraz ciecierzyca z awokado.
W kolejnym odcinku cyklu O(d)żywieni Daria Ładocha doradza mamie dwójki chłopców, w jaki sposób komponować codzienny i pożywny jadłospis dla dorastających nastolatków. Jakie błędy do tej pory popełniała w kuchni Pani Magdalena? Jakich produktów powinna unikać?