Prawdziwki z kaszą gryczaną
SKŁADNIKI:
1 kg prawdziwków
1 cebula
500 ml kwaśnej śmetany 22%
2 szklanki kaszy gryczanej
Koperek
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Tymianek
Pieprz kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Prawdziwki dokładnie opłucz, pokrój na dość małe kawałki. Cebulkę drobno posiekaj i przysmaż na maśle, dodaj grzybki, tymianek i duś pod przykryciem około 30 min. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez chwilę. Sos podawaj z kaszą gryczaną i świeżym koperkiem.
Karmelizowane marchewki z pietruszką i serem pleśniowym
SKŁADNIKI:
4 marchewki
100 g sera pleśniowego
Oliwa z oliwek
200 g rukoli
Łyżka cukru
Pęczek pietrzuszki
PRZYPRAWY KAMIS:
Ocet Winny z czerwonego wina
Sól Morska w Młynku
Pieprz kolorowy w młynku
Imbir
Czosnek Suszony w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę pokrój w grube ‘’zapałki’’, obsyp solą , odrobiną imbiru i pieprzu, wrzuć do garnka dodaj cukier i niewielką ilość wody, gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zbrązowieją, pod koniec gotowania dodaj garść czosnku. Zrób vinaigrette z oliwy i octu. Marchewkę podawaj z rukolą, rozdrobnionym serem i sosem.
Karkówka w sosie piwnym
SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
500 ml piwa
PRZYPRAWY KAMIS
Liście Laurowe
Kminek cały
Ziele Angielskie
Jałowiec
Pieprz Czarny młotkowany
Sól Morska w Młynku
Czosnek Suszony w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę bez kości pokrój na plastry, lekko rozbij tłuczkiem, obsyp sola i pieprzem, kminkiem. Do piwa dodaj 2 liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, czosnek w płatkach, zalej mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Grilluj około 6 minut z każdej strony.
Banany w czekoladzie
SKŁADNIKI:
4 banany
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
Bita śmietana
Skórka pomarańczowa
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon Mielony
PRZYGOTOWANIE:
Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wymieszaj cukier z kakao i 4 łyżkami cynamonu, obtaczaj w takim proszku banany i smaż z obu stron na maśle. Podawaj z bitą śmietaną, drobno pokrojoną skórka pomarańczową lub jeśli wolisz sosem czekoladowym.
Orzechy w karmelu
SKŁADNIKI:
400 g cukru
400 g różnych orzechów: włoskich, nerkowców, laskowych, migdałów…
RZYPRAWY KAMIS:
Chili pieprz Cayenne
Sól Morska w Młynku
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni skarmelizuj cukier z niewielka ilością wody, dodaj odrobinę soli i Chili do smaku wrzuć orzechy i mieszaj, aby karmel oblał je z każdej ze stron. Następnie przesyp je na natłuszczona blachę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN