Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor brązowy i pomarańczowy

Anna Starmach, finalistka 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", proponuje dziś razem z firmą Kamis potrawy w kolorze brązowym i pomarańczowym.

Prawdziwki z kaszą gryczaną

SKŁADNIKI:

1 kg prawdziwków

1 cebula

500 ml kwaśnej śmetany 22%

2 szklanki kaszy gryczanej

Koperek

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Tymianek

Pieprz kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Prawdziwki dokładnie opłucz, pokrój na dość małe kawałki. Cebulkę drobno posiekaj i przysmaż na maśle, dodaj grzybki, tymianek i duś pod przykryciem około 30 min. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez chwilę. Sos podawaj z kaszą gryczaną i świeżym koperkiem.

Karmelizowane marchewki z pietruszką i serem pleśniowym

SKŁADNIKI:

4 marchewki

100 g sera pleśniowego

Oliwa z oliwek

200 g rukoli

Łyżka cukru

Pęczek pietrzuszki

PRZYPRAWY KAMIS:

Ocet Winny z czerwonego wina

Sól Morska w Młynku

Pieprz kolorowy w młynku

Imbir

Czosnek Suszony w płatkach

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę pokrój w grube ‘’zapałki’’, obsyp solą , odrobiną imbiru i pieprzu, wrzuć do garnka dodaj cukier i niewielką ilość wody, gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zbrązowieją, pod koniec gotowania dodaj garść czosnku. Zrób vinaigrette z oliwy i octu. Marchewkę podawaj z rukolą, rozdrobnionym serem i sosem.

Karkówka w sosie piwnym

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki

500 ml piwa

PRZYPRAWY KAMIS

Liście Laurowe

Kminek cały

Ziele Angielskie

Jałowiec

Pieprz Czarny młotkowany

Sól Morska w Młynku

Czosnek Suszony w płatkach

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę bez kości pokrój na plastry, lekko rozbij tłuczkiem, obsyp sola i pieprzem, kminkiem. Do piwa dodaj 2 liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, czosnek w płatkach, zalej mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Grilluj około 6 minut z każdej strony.

Banany w czekoladzie

SKŁADNIKI:

4 banany

6 łyżek cukru pudru

2 łyżki kakao

Bita śmietana

Skórka pomarańczowa

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon Mielony

PRZYGOTOWANIE:

Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wymieszaj cukier z kakao i 4 łyżkami cynamonu, obtaczaj w takim proszku banany i smaż z obu stron na maśle. Podawaj z bitą śmietaną, drobno pokrojoną skórka pomarańczową lub jeśli wolisz sosem czekoladowym.

Orzechy w karmelu

SKŁADNIKI:

400 g cukru

400 g różnych orzechów: włoskich, nerkowców, laskowych, migdałów…

RZYPRAWY KAMIS:

Chili pieprz Cayenne

Sól Morska w Młynku

PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni skarmelizuj cukier z niewielka ilością wody, dodaj odrobinę soli i Chili do smaku wrzuć orzechy i mieszaj, aby karmel oblał je z każdej ze stron. Następnie przesyp je na natłuszczona blachę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości