GRZANECZKI Z CZARNĄ TAPENADĄ Z OLIWEK
SKAŁADNIKI:
Bagietka
200 g czarnych oliwek bez pestek
100 g zielonych oliwek bez pestek
100 g suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
Słoiczek anchois
70 g kaparów
PRZYPRAWY KAMIS:
Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
W blenderze wymieszaj czarna oliwki z zielonymi kaparami czosnkiem ziołami. Tak przygotowaną pastą smaruj zgrillowane kawałki bagietki. Na wierzchu połóż fileciki anchois i suszone pomidory.
PIERSI KACZKI MARYNOWANE W CZARNEJ KAWIE Z KARDAMONEM, CYNAMONEM I IMBIREM
SKŁADNIKI:
2 piersi z kaczki
4 filiżanki mocnej słodkiej kawy
100 g białego ryżu jaśminowego
2 gruszki
Cukier trzcinowy
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Kardamon owoce
Imbir mielony
Ocet winny z czerwonego wina
Przygotowanie:
Z piersi usuń nadmiar tłuszczu. Wymieszaj ochłodzona kawę z imbirem i 2-3 rozgniecionymi ziarnami kardamonu. Zalej kaczkę marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Grilluj około 10 minut, a następnie owiń w folie i daj im kilka minut odpocząć. W tym czasie na patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru, dodaj odrobinę octu a następnie dodaj marynatę, gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Gruszki pokrój na cienkie plasterki, posyp cukrem i połóż na kilka chwil na patelnie, aby się rozpuściły. Kaczkę podawaj z sosem kawowym, gruszkami i białym ryżem z cynamonem.
STEK Z TUŃCZYKA Z CZARNYM PIEPRZEM I SOSEM SOJOWYM
SKŁADNIKI:
2 steki z tuńczyka, około 150 g każdy
Trawa cytrynowa
Sos sojowy 300 ml
2 limonki
Kiełki soi
sezam
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz Czarny Młotkowany
Przygotowanie:
Wymieszaj sos sojowy z sokiem z limonek i cienko pokrojoną trawą cytrynową. Tak przygotowaną marynatą zalej tuńczyka i odstaw na min 30 minut. Obsyp stek czarnym pieprzem młotkowanym tylko z jednej strony. Połóż na grillu i smaż około 1 minuty z każdej strony. Marynatę odparowuj aż sos zgęstnieje. Rybę podaj z sosem i kiełkami soi, posyp sezamem.
CZARNY MAKARON TAGIATELLE Z KREWETKAMI I SOSEM LIMONKOWYM
SKŁADNIKI:
Opakowanie czarnego makaronu tagiatelle
400 g dużych krewetek
3 limonki
papryczka chili
2 ząbki czosnku
Świeża cukinia
PRZYPRAWY KAMIS:
Czosnek Suszony w płatkach
Papryka ostra
Sól Morska w młynku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki wymieszaj w misce z drobno posiekanym czosnkiem i papryką, następnie połóż na chwile na grillu. Makaron podawaj z krewetkami, sokiem z limonki, udekoruj plasterkami surowej cukinii.
CZARNO BIAŁY DESER SEROWY
SKŁADNIKI:
250 g półtłustego sera białego
150 g jogurtu greckiego
3 łyżki miodu lipowego
400 g czarnej porzeczki
100 g malin
3 łyżki cukru pudru
Świeża mięta
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
Cynamon Mielony
Przygotowanie:
Ser zmiksuj z jogurtem, miodem, odrobiną cynamonu i ziarenkami wanilii. W osobnym naczyniu zmiksuj porzeczki z cukrem. Do wysokiej szklanki nalej odrobinę jogurtu, następnie mus porzeczkowy, jogurt i znów mus. Udekoruj malinami i świeżą miętą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN