Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor czarny

Anna Starmach, finalistka programu "Gotuj o Wszystko", przygotowała w Dzień Dobry Wakacje potrawy z czarnym akcentem m.in.: grzanki z czarną tapendą z oliwek, piersi kaczki marynowane w czarnej kawie z kardamonem, cynamonem i imbirem oraz czarny makaron tagiatelle z krewetkami i sosem limonkowym.

GRZANECZKI Z CZARNĄ TAPENADĄ Z OLIWEK

SKAŁADNIKI:

Bagietka

200 g czarnych oliwek bez pestek

100 g zielonych oliwek bez pestek

100 g suszonych pomidorów

4 ząbki czosnku

Słoiczek anchois

70 g kaparów

PRZYPRAWY KAMIS:

Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

W blenderze wymieszaj czarna oliwki z zielonymi kaparami czosnkiem ziołami. Tak przygotowaną pastą smaruj zgrillowane kawałki bagietki. Na wierzchu połóż fileciki anchois i suszone pomidory.

PIERSI KACZKI MARYNOWANE W CZARNEJ KAWIE Z KARDAMONEM, CYNAMONEM I IMBIREM

SKŁADNIKI:

2 piersi z kaczki

4 filiżanki mocnej słodkiej kawy

100 g białego ryżu jaśminowego

2 gruszki

Cukier trzcinowy

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Kardamon owoce

Imbir mielony

Ocet winny z czerwonego wina

Przygotowanie:

Z piersi usuń nadmiar tłuszczu. Wymieszaj ochłodzona kawę z imbirem i 2-3 rozgniecionymi ziarnami kardamonu. Zalej kaczkę marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Grilluj około 10 minut, a następnie owiń w folie i daj im kilka minut odpocząć. W tym czasie na patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru, dodaj odrobinę octu a następnie dodaj marynatę, gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Gruszki pokrój na cienkie plasterki, posyp cukrem i połóż na kilka chwil na patelnie, aby się rozpuściły. Kaczkę podawaj z sosem kawowym, gruszkami i białym ryżem z cynamonem.

STEK Z TUŃCZYKA Z CZARNYM PIEPRZEM I SOSEM SOJOWYM

SKŁADNIKI:

2 steki z tuńczyka, około 150 g każdy

Trawa cytrynowa

Sos sojowy 300 ml

2 limonki

Kiełki soi

sezam

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz Czarny Młotkowany

Przygotowanie:

Wymieszaj sos sojowy z sokiem z limonek i cienko pokrojoną trawą cytrynową. Tak przygotowaną marynatą zalej tuńczyka i odstaw na min 30 minut. Obsyp stek czarnym pieprzem młotkowanym tylko z jednej strony. Połóż na grillu i smaż około 1 minuty z każdej strony. Marynatę odparowuj aż sos zgęstnieje. Rybę podaj z sosem i kiełkami soi, posyp sezamem.

CZARNY MAKARON TAGIATELLE Z KREWETKAMI I SOSEM LIMONKOWYM

SKŁADNIKI:

Opakowanie czarnego makaronu tagiatelle

400 g dużych krewetek

3 limonki

papryczka chili

2 ząbki czosnku

Świeża cukinia

PRZYPRAWY KAMIS:

Czosnek Suszony w płatkach

Papryka ostra

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki wymieszaj w misce z drobno posiekanym czosnkiem i papryką, następnie połóż na chwile na grillu. Makaron podawaj z krewetkami, sokiem z limonki, udekoruj plasterkami surowej cukinii.

CZARNO BIAŁY DESER SEROWY

SKŁADNIKI:

250 g półtłustego sera białego

150 g jogurtu greckiego

3 łyżki miodu lipowego

400 g czarnej porzeczki

100 g malin

3 łyżki cukru pudru

Świeża mięta

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

Cynamon Mielony

Przygotowanie:

Ser zmiksuj z jogurtem, miodem, odrobiną cynamonu i ziarenkami wanilii. W osobnym naczyniu zmiksuj porzeczki z cukrem. Do wysokiej szklanki nalej odrobinę jogurtu, następnie mus porzeczkowy, jogurt i znów mus. Udekoruj malinami i świeżą miętą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości