Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie: rodzina Szabłowskich

Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały Joanna oraz Jola Szabłowskie. Towarzyszył im znany szef kuchni Andrzej Polan.

W Konkursie "Rodzinne gotowanie" może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Więcej informacji i regulamin konkursu na dziendobry.tvn.pl

Kotleciki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Składniki:

1 kg schabu bez kości

2 pomarańcze

nasiona kopru włoskiego

50 g mąki

50 g masła

100 ml wina

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Pieprz czarny

Olej słonecznikowy

Przygotowanie

Schab kroimy w 0,5 cm kotleciki. Lekko rozklepujemy. Ziarna kopru włoskiego z pierzem czarnym, skórką pomarańczową i przyprawą uniwersalną Kucharek zgniatamy w moździerzu. Kotlety przyprawiamy powstałą miksturą i lekko obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Następnie zalewamy winem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dusimy kilka minut. Podajemy z kolorowymi sałatami.

Risotto z cukinią

Składniki:

500 g ryżu do risotto Arborio

2 cukinie

4-5 pomidorów

200 g groszku zielonego

2 cebule

150 ml wina białego

150 g parmezanu

natka pietruszki

Pieprz czarny

Przyprawa uniwersalna Kucharek Smak lata

Włoszczyzna Kucharek

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny Kucharek przygotowujemy bulion warzywny. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i pozbywamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę. Dodajemy surowy ryż , chwilę smażymy i zalewamy winem. Mieszamy i powoli dodajemy bulion warzywny. Następnie dodajemy cukinię, groszek i pomidory. Doprawiamy pieprzem czarnym i przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Na koniec parmezan tarty, masło i natka pietruszki.

Halibut smażony z sałatką wiosenną

Składniki:

400 g halibuta

Pieprz czarny

2 jaja

2 pomidory

1 kalarepka

1 cebula czerwona

2 ogórki kiszone

Olej słonecznikowy

Ocet winny

Oliwa z oliwek

1 łyżka masła

Koperek

Przyprawa uniwersalna Kucharek Smak wiosny

Przygotowanie:

Halibuta układamy na tacy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę. Następnie osuszamy lekko i posypujemy pieprzem czarnym, przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny. Lekko oprószamy mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie plastry a następnie w zapałki. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plastry. Pomidora obieramy ze skóry i dodajemy do naszych warzyw. Jeszcze koperek, odrobina octu winnego i oliwy z oliwek.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości