Kuchnia Justyny Schneider

Justyna Schneider i Andrzej Polan
Justyna Schneider i Andrzej Polan
Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki.

Ciasto waniliowe z truskawkami

Składniki:

1 szkl. oleju

1,5 szkl. cukru

2 torebki cukru waniliowego

1,5 szkl. mąki ziemniaczanej

¾ szkl. mąki pszennej

Proszek do pieczenia

Skórka z cytryny

5 jaj

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Następnie dodajemy cukier wanilinowy. Do masy dodajemy olej, mieszamy jeszcze mąkę wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

500 g truskawek

1 torebka cukru waniliowego

Cukier puder

500 ml śmietany 36%

200 g sera mascarpone

Przygotowanie:

Truskawki obieramy, kroimy i posypujemy cukrem i cukrem wanilinowy. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone, dodajemy cukier i alkohol cytrynowy. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy truskawkami i jeszcze na koniec cukrem pudrem.

Polędwiczka wieprzowa, chrupiące letnie warzywa, ziemniak młody

Składniki:

2 szt. polędwiczki wieprzowej

4-5 łyżek oleju

1 łyżka musztardy rosyjskiej

pieprz czarny

200 g plastrów surowego wędzonego boczku

Przygotowanie:

Olej łączymy z musztardą, dodajemy pieprz czarny, dokładnie mieszamy. Polędwiczkę pozbawioną białych zewnętrznych włókien dokładnie smarujemy marynatą. Plastry boczku układamy jeden obok drugiego , kładziemy polędwiczkę i zawijamy w boczek. Tak przygotowaną układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

cukinia

ogórek zielony

papryka czerwona

jabłko zielone

limonka

100 ml oleju

Koperek

natka pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy olej, sok z limonki. Pieprz i sól. Oczywiście na koniec posiekaną natkę i koperek. Odstawiamy.

10 szt. ziemniaków młodych

Kilka listków świeżej szałwii

sól

pieprz

Olej rzepakowy

2 łyżki miodu

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w wodzie, przekrawamy na pół, do środka dajemy listek szałwii, posypujemy solą, pieprzem i składamy, owijamy folią i wstawiamy do piekarnika.

Polędwiczkę po upieczeniu odstawiamy, aby odpoczęła. Na talerz wykładamy ziemniaki w folii, przekrawamy, kładziemy chrupiące warzywa i na koniec plastry polędwiczki. Wierzch skrapiamy miodem z musztardą.

Napój pomidorowy i małe smażone racuszki

Składniki:

1 kg pomidorów polskich

100 ml oleju

sól

pieprz czarny

ocet winny,

szczypta cukru

Przygotowanie:

Pomidory miksujemy, dodajemy olej, ocet winny do smaku, podobnie postępujemy z solą, pieprzem, cukrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

300 g mąki

150 ml wody

sól

30 g drożdży

papryka czerwona

pęczek natka pietruszki

kminek mielony

Przygotowanie:

Z mąki, wody ciepłej, drożdży przygotowujemy ciasto, w trakcie dodajemy sól i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy jeszcze do podrośnięcia. Następnie smażymy na oleju małe racuszki nakładając ciasto małą łyżeczką. Usmażone posypujemy czarnym pieprzem i podajemy z napojem pomidorowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!