Materiał promocyjny

Orzechy w kuchni

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zaproponowaliśmy Państwu przepisy na dania z orzechami.

Sałata z gruszkami, orzechami włoski i sosem vinegrette

Składniki :

ser Gorgonzola 100 g

Sałata (Mizuna) 150 g

Orzechy włoskie 70 g

1 gruszka

1 granat

składniki sosu:

Łyżka stołowa musztardy dijon

Oliwa z oliwek 75 ml

Łyżka stołowa Otartej skórki z limonki

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Umytą sałatę ułożyć na talerzu , kroimy gruszkę w plastry i układamy dookoła sałaty. Na środku kładziemy pokruszony ser Gorgonzola , obsypujemy orzechami włoskimi wcześniej uprażonymi na suchej patelni teflonowej i pestkami granatu . Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Vinegret: Sposób przygotowania: Do miski wlewamy oliwę dodajemy musztardę , mieszając dodajemy kolejno : skórkę z limonki oraz sok , ocet winny , miód i przyprawy

Kurczak z orzechami i makaronem ryżowym: Przepis na 2 porcje:

Składniki:

250 g makaronu ryżowego

120 g piersi kurczaka

1 ząbki czosnku

1 jajko

4 łyżki posiekanych orzechów laskowych

100 g kiełków sojowych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżki sosu rybnego

1 pęczka szczypiorku

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki Sosu słodko pikantnego

1 Zielony ogórek

1 Papryczka Chili

Sposób przygotowania :

Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Pokrojone mięso z kurczaka wymieszać z jajkiem i usmażyć w Woku na gorącym tłuszczu W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek na ciemno-złoty kolor, dodać kurczaka wszystkie produkty wymieszać. Dodać odsączony makaron i połowę kiełków sojowych, wymieszać i podsmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, sos słodko pikantny , orzechy i cukier, pokrojony ogórek bez gniazda nasiennego, wymieszać i podsmażyć. Wymieszać z resztą kiełków i szczypiorkiem. Całość udekorować papryczkami chili.

Polędwiczka wieprzowa panierowana w naczosach z sosem orzechowym i marchewką glazurowaną:

Składniki dla 4 osób:

600 g polędwiczki wieprzowej

200 g Nachos solonych

Sos orzechowy

1 słoika masła orzechowego

1 cebula

łyżka oleju

łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu słodko pikantnego

2 łyżki brązowego cukru

250 ml mleka

Świeża papryczka chili

Sposób przygotowania:

Sos orzechowy:

Do zasmażonej cebuli dodajemy masło orzechowe i mleko , sos sojowy , cukier , sok z cytryny , sos słodko pikantny , posiekaną papryczkę chili , czosnek i doprawiamy solą.

Polędwiczki wieprzowe:

Polędwiczki wieprzowe panierujemy w jajku i zmiksowanych chipsach,obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut. Marchewki obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli , cukru i masła do miękkości. Po ugotowaniu karmelizujemy na patelnie z miodem i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy glazurowaną marchewkę , plastry polędwiczek wieprzowych i polewamy sosem

Ciastka kruche z orzechami i czekoladą

Składniki na 12 ciastek:

Ciasto:

170 g mąki

110 g masła, schłodzonego

30 g cukru pudru

2 żółtka

100 g orzechów włoskich

50 g rodzynek

100 g czekolady białej

100 g czekolady gorzkiej

200 ml śmietany

100 g cukru

Sok z cytryny

30 ml rumu

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. I wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto należy rozwałkować na cienki placek i wyciąć. I piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do otrzymania kolory złotego. Orzechy włoskie, laskowe należy prażyć i przesiekać. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, wody oraz soku z cytryny. Dodajemy orzechy i rum. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietaną. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Czekoladę ciemną rozpuszczamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Masę orzechową układamy na wypieczonych ciastkach i polewamy sosami czekoladowymi.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości