Sałata z gruszkami, orzechami włoski i sosem vinegrette
Składniki :
ser Gorgonzola 100 g
Sałata (Mizuna) 150 g
Orzechy włoskie 70 g
1 gruszka
1 granat
składniki sosu:
Łyżka stołowa musztardy dijon
Oliwa z oliwek 75 ml
Łyżka stołowa Otartej skórki z limonki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Umytą sałatę ułożyć na talerzu , kroimy gruszkę w plastry i układamy dookoła sałaty. Na środku kładziemy pokruszony ser Gorgonzola , obsypujemy orzechami włoskimi wcześniej uprażonymi na suchej patelni teflonowej i pestkami granatu . Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Vinegret: Sposób przygotowania: Do miski wlewamy oliwę dodajemy musztardę , mieszając dodajemy kolejno : skórkę z limonki oraz sok , ocet winny , miód i przyprawy
Kurczak z orzechami i makaronem ryżowym: Przepis na 2 porcje:
Składniki:
250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
1 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
100 g kiełków sojowych
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu rybnego
1 pęczka szczypiorku
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki Sosu słodko pikantnego
1 Zielony ogórek
1 Papryczka Chili
Sposób przygotowania :
Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Pokrojone mięso z kurczaka wymieszać z jajkiem i usmażyć w Woku na gorącym tłuszczu W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek na ciemno-złoty kolor, dodać kurczaka wszystkie produkty wymieszać. Dodać odsączony makaron i połowę kiełków sojowych, wymieszać i podsmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, sos słodko pikantny , orzechy i cukier, pokrojony ogórek bez gniazda nasiennego, wymieszać i podsmażyć. Wymieszać z resztą kiełków i szczypiorkiem. Całość udekorować papryczkami chili.
Polędwiczka wieprzowa panierowana w naczosach z sosem orzechowym i marchewką glazurowaną:
Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczki wieprzowej
200 g Nachos solonych
Sos orzechowy
1 słoika masła orzechowego
1 cebula
łyżka oleju
łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu słodko pikantnego
2 łyżki brązowego cukru
250 ml mleka
Świeża papryczka chili
Sposób przygotowania:
Sos orzechowy:
Do zasmażonej cebuli dodajemy masło orzechowe i mleko , sos sojowy , cukier , sok z cytryny , sos słodko pikantny , posiekaną papryczkę chili , czosnek i doprawiamy solą.
Polędwiczki wieprzowe:
Polędwiczki wieprzowe panierujemy w jajku i zmiksowanych chipsach,obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut. Marchewki obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli , cukru i masła do miękkości. Po ugotowaniu karmelizujemy na patelnie z miodem i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy glazurowaną marchewkę , plastry polędwiczek wieprzowych i polewamy sosem
Ciastka kruche z orzechami i czekoladą
Składniki na 12 ciastek:
Ciasto:
170 g mąki
110 g masła, schłodzonego
30 g cukru pudru
2 żółtka
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
100 g czekolady białej
100 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietany
100 g cukru
Sok z cytryny
30 ml rumu
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. I wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto należy rozwałkować na cienki placek i wyciąć. I piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do otrzymania kolory złotego. Orzechy włoskie, laskowe należy prażyć i przesiekać. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, wody oraz soku z cytryny. Dodajemy orzechy i rum. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietaną. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Czekoladę ciemną rozpuszczamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu chłodzimy. Masę orzechową układamy na wypieczonych ciastkach i polewamy sosami czekoladowymi.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN