Materiał promocyjny

Agata Kulesza i Robert Sowa w kuchni

Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z Porsche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś mogliście się przekonać, jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy!

Aromatyczne curry rybno-warzywne z żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w kostkę fileta z łososia

200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

1 pokrojona w kostkę cebula cukrowa

1 pokrojona w plastry marchew

4 obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego

200 ml mleka kokosowego

200 śmietany kremówki

Sos sojowy do smaku

200 ml rosołu z kury Kucharek

1 pęczek kolendry

Sok z limonki do smaku

1 op. tajskiej pasty curry

4 łyżki oliwy z oliwek

Kardamon do smaku

Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Przygotowanie:

W dużym rondlu, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Dodać pozostałe warzywa, a następnie wlać rosół i całość gotować do momentu, aż warzywa będą półtwarde. Dodać pastę curry, żurawinę, przyprawy i gotować kolejne 5 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym i śmietaną, dodać ryby i gotować 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym i przyprawami. Tak przygotowane curry podawać z ryżem długoziarnistym i świeżo siekaną kolendrą.

Zapiekana pierś z indyka z serem brie i chutneyem z żurawiny amerykańskiej

Składniki dla 4 osób:

800 g piersi z indyka

:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat

200 g świeżej żurawiny amerykańskiej 100 g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa 2 łyżki przyprawy do piernika Prymat 1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru 4 łyżki miodu pszczelego

Sok z 1 cytryny do smaku

1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny lub pomarańczy

Kilka łyżek octu winnego, kardamon do smaku

Kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Przygotowanie:

Piersi z indyka pokroić na eskalopki o wadze 100 g i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.

Do nagrzanego rondla wlać miód, dodać żurawinę, ananasa, marynowany imbir, skórkę cytrynową i wszystkie przyprawy. Całość dusić do momentu, aż sos będzie gęsty, dodając podczas gotowania ocet winny. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki, można zagęścić go żel-fix’em.

Eskalopki usmażyć na patelni (przed usmażeniem można oprószyć mięso mąką), ułożyć na blasze do pieczenia. Na mięsie ułożyć pokrojony ser brie i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowane zapiekane eskalopki podawać z aromatycznym sosem żurawinowym i listkami świeżej mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości